SĂNĂTATEA TA: 5 plante medicinale de primăvară și beneficiile lor

SĂNĂTATEA TA: 5 plante medicinale de primăvară și beneficiile lor
Menta, mușețelul, păpădia, coada șoricelului sau pătlagina sunt plante sălbatice foarte răspândite la noi în țară, care cresc primăvara. Toate au efecte curative deosebite, ele fiind recomandate de specialiștii în medicină naturistă pentru ameliorarea sau tratarea unei game largi de afecțiuni.

Menta

Ceaiul de mentă este cunoscut în special pentru capacitatea de a calma durerile de stomac, de a ameliora diareea sau flatulența. El poate fi folosit și împotriva grețurilor sau indigestiei. Însă, potrivit unor studii, citate de mnn.com, menta poate avea și proprietăți antibacteriene și antivirale, poate calma iritațiile de piele, durerile de cap sau congestia pulmonară. Fiind un decongestionant eficient, mentolul (agentul activ din mentă) ajută și la expectorație și poate calma tusea.

Mușețelul

Recunoscut pentru proprietățile sale calmante, mușețelul are o întrebuințare variată, fiind un remediu gastric, dar și antiinflamator, antiseptic, analgezic și cicatrizant. Ceaiul de mușețel poate reduce inflamațiile tractului digestiv, spasmele și elimina gazele intestinale, fiind recomandat uneori și în cazurile de ulcer gastric. De asemenea, potrivit prevention.com, reduce simptomele anxietății. În cazul uzului extern, mușețelul poate calma pielea iritată, ameliora arsurile solare, reumatismul, ulcerațiile, abcesele sau sinuzita (prin infuzie).

Păpădia

Păpădia este o sursă importantă de potasiu și o plantă medicinală recomandată în bolile provocate de un dezechilibru glandular. Se folosește în unele boli ale ficatului, întrucât mărește secreția biliară, dar și în afecțiuni ale  pancreasului, stomacului, splinei şi rinichilor. În plus, păpădia are și o acțiune diuretică, ajutând la eliminarea toxinelor din corp și la combaterea obezității. Uneori este utilizată în tratamentul eczemelor sau artritei.

Coada șoricelului

Ceaiul de coada șoricelului este folosit ca remediu pentru o varietate de afecțiuni, printre care: problemele de digestie, ulcer, colici, gripă sau răceală, dureri de cap. Se poate folosi, sub formă de infuzie în rinite și rinosinuzite alergice, alergii sau bronșite. Extern, coada șoricelului poate fi folosită ca dezinfectant, iar frunzele sale se pot aplica direct pe răni pentru a stimula coagularea sângelui. 

Pătlagina

Pătlagina se recomandă în tratamentul afecțiunilor aparatului respirator, mai ales în cazul unor secreții abundente ale mucoaselor, în tuse, astm pulmonar și bronșic, dar și pentru unele probleme digestive (semințele de pătlagină se folosesc la fabricarea unor laxative). Dacă este utilizată extern, planta are proprietăți antimicrobiene și anti-inflamatorii, ajutând la vindecarea rănilor.

SURSA AICIl

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Te plimbi prin parc? Atenție la păsările ocrotite de lege. Ce facem cu un ciuf de pădure căzut din cuib! (Foto, Video)

astăzi, 11:26
39

În perioada primăverii, când puii de ciuf încep primele lecții de zbor, se întâmplă des ca aceștia să cadă pe pământ.Uneori se rănesc, astfel că este n...

Programul complet pentru Zilele Municipiului Botoșani, când urcă pe scenă Carla`s Dreams și Ștefan Bănică!

astăzi, 11:18
159

Deschiderea oficială a evenimentului are loc pe 9 mai, începând cu ora 18:00. Botoșănenii și nu doar se pot bucura de street food, parc de distracții și muzică în aer lib...

Au început pregătirile pentru a XVII-a ediție a Târgului Meșterilor Populari la Botoșani!

astăzi, 10:52
81

În perioada 10 – 12 mai, pe Pietonalul „Unirii” din Botoșani are loc cea de-a XVII-a ediție a Târgului Meșterilor Populari. Evenimentul este organizat de Centrul Jude...