SANATATEA COPILULUI TAU: Cum actionam in cazul febrei bebelusului!

In primele luni de viata ale bebelusului, febra este un semnal de alarma, deoarece sistemul lor imunitar este inca incomplet maturizat si nu este capabil sa lupte eficient impotriva infectiilor.

Temperatura normala la sugari este de 37 – 37,5°C si se masoara cu un termometru medical pe cale rectala sau cu un termometru auricular.

Intrucat temperatura normala variaza putin de la un bebelus la altul, este important sa aflati care este temperatura normala a copilasului masurand-o de cateva ori cand nu este bolnav. Peste 38°C, se vorbeste despre febra.

Febra este frecventa la sugari, deoarece ei reactioneaza la orice infectie printr-o crestere brusca a temperaturii. Acesta este un semnal de alarma pentru tinerele mame, in special cand este vorba despre primul lor copil.

Pentru parinti este important sa masoare in mod corect temperatura sugarului si atunci cand acesta are febra, sa inceapa tratamentul inainte de sosirea medicului.

Cauzele febrei la sugari

Febra la sugari poate avea numeroase cauze. Copilul poate fi deshidrat sau poate fi imbracat prea gros intr-un mediu relativ cald (regula este ca bebelusul sa fie imbracat cu un rand de haine mai mult decat un adult). Dar, cel mai des, febra este cauzata de o infectie.

Sistemul imunitar detecteaza un corp strain – o bacterie sau un virus – si reactioneaza, determinand cresterea temperaturii. Unele bacterii si virusuri sunt sensibile la temperaturi ridicate si pot fi mai usor distruse de sistemul imunitar. Astfel, febra este un mecanism de aparare – indica prezenta unei infectii si contribuie la lupta impotriva ei.

Masurile de reducere a febrei

- administrati un medicament impotriva febrei, adaptat pentru varsta bebelusului (acetaminofen sau ibuprofen)

- temperatura camerei in care se afla copilul nu trebuie sa depaseasca 18 - 20°C.

- daca incaperea este supraincalzita, inchideti caloriferul sau alte surse de caldura si deschideti geamul

- dezbracati complet copilul si faceti-i baie: temperatura apei trebuie sa fie cu 2°C mai scazuta decat temperatura rectala a bebelusului

- lasati copilul in apa cca 10 minute - dati-i copilului sa bea din abundenta, deoarece se poate deshidrata foarte rapid

- daca temperatura copilului este mai mare de 40° C, chemati de urgenta medicul Febra poate fi insotita de alte semne de alarma.

Daca bebelusul este agitat sau dimpotriva, apatic, prezinta probleme respiratorii, vomitaturi, diaree sau eruptie cutanata, chemati medicul, chiar daca temperatura nu este suficient de ridicata pentru a deveni febra.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Pompierii botoșăneni alături de oamenii afectați de inundațiile din județul Galați, mărturisirea unui cetățean. „N-am salvat nimic, pe toate le-a prins” (foto, video)

astăzi, 15:31

Pompierii botoșăneni și-au început, vineri dimineață, misiunea în sprijinul oamenilor din județul Galați, afectați de inundații. Aceștia intervin, încă de la primele ore, ...