Sănătate... strop cu strop
Stiri Botosani Saturday, 4 January 2014 ActualitateSucul de mere
Se obÅ£ine de regulă prin centrifugare, la storcătorul electric, unde merele vor fi puse cu tot cu coajă, după ce au fost bine spălate ÅŸi curăţate de părÅ£ile stricate ÅŸi de impurităţi. Sucul astfel obÅ£inut se bea cât mai proaspăt posibil, pe stomacul gol, cu câteva minute înainte de masă. Este o băutură bogată în potasiu, vitamina C ÅŸi alÅ£i antioxidanÅ£i, recomandată în mod special contra următoarelor afecÅ£iuni:
* Hipertensiunea arterială - cunoaÅŸte o agravare în timpul iernii, din cauza alimentaÅ£iei bogate în grăsimi, a absenÅ£ei vegetalelor crude, precum ÅŸi ca urmare a stresului produs de temperaturile scăzute ÅŸi fenomenele meteo extreme. O jumătate de litru de suc de mere băut zilnic ajută la scăderea ÅŸi stabilizarea tensiunii arteriale, datorită efectului său puternic diuretic ÅŸi a acÅ£iunii la nivelul sistemului nervos central. În plus, acest remediu previne apariÅ£ia unor complicaÅ£ii periculoase ale hipertensiunii, cum ar fi infarctul miocardic sau accidentul vascular cerebral.
* CirculaÅ£ie periferică deficitară (mâini ÅŸi picioare reci) - prin conÅ£inutul său de vitamine (mai ales vitamina C) ÅŸi flavonoide, sucul de mere este un excelent reglator al circulaÅ£iei sângelui. O cură de trei săptămâni cu acest suc, din care se bea câte o cană înainte de fiecare masă principală, este de natură să stimuleze circulaÅ£ia normală a sângelui la extremităţi, înlăturând gradat senzaÅ£ia de frig ÅŸi disconfort. De asemenea, sucul de mere are o acÅ£iune relaxantă la nivelul musculaturii corpului, prevenind stările de contractură ÅŸi eventualele crampe care apar de la frig.
* Astm - studiile arată că cei care consumă regulat suc din mere integrale (cu tot cu coajă) sunt mult mai puÅ£in predispuÅŸi spre astm decât cei care consumă rar aceste fructe ÅŸi au o dietă cu multe proteine ÅŸi alimente rafinate. ExplicaÅ£ia acestui fenomen este că în coaja merelor sunt conÅ£inute substanÅ£e cu efect antiinflamator ÅŸi antioxidant, care previn modificările la nivelul arborelui bronÅŸic, specifice apariÅ£iei astmului. Această protecÅ£ie, realizată prin consumul zilnic de suc de mere, este necesară mai ales în timpul sezonului rece, fiind recomandată în mod special celor care suferă de bronÅŸită cronică sau recidivantă, de alergie respiratorie.
* Artrită reumatoidă - dacă vreÅ£i să nu vă treziÅ£i cu articulaÅ£iile înÅ£epenite odată cu venirea primelor valuri de frig, un demers foarte bun este consumul zilnic a câte 400-600 ml de suc de mere, în cure de măcar patru săptămâni. ConÅ£inutul de vitamina C al acestor fructe, dar ÅŸi de substanÅ£e antioxidante, le recomandă pentru prevenirea inflamării articulaÅ£iilor, pentru prevenirea modificărilor degenerative la nivelul finelor cartilaje din articulaÅ£ii, precum ÅŸi pentru păstrarea mobilităţii ÅŸi a funcÅ£ionalităţii membrelor, în ansamblu.
Sucul (nectarul) de pere
Se obÅ£ine în mixerul electric, prin pasarea perelor bine coapte, amestecate cu apă ÅŸi miere. Pasta (nectarul) obÅ£inută se consumă cât mai proaspătă posibil, cu 15-30 de minute înainte de masă. Spre deosebire de sucul obÅ£inut prin centrifugare, nectarul de pere este bogat în fibre alimentare, pe lângă ceilalÅ£i nutrienÅ£i, ceea ce-l face să fie recomandat în câteva afecÅ£iuni, în mod special:
* Colesterol ÅŸi trigliceride mărite - trei pahare de nectar proaspăt de pere, consumate zilnic, asigură necesarul de fibre alimentare de care are nevoie organismul uman. Fibrele alimentare sunt substanÅ£e nedigerabile, care au un rol benefic pentru organism, între altele ajutând la reducerea nivelului colesterolului ÅŸi al trigliceridelor din sânge. Studiile arată că la persoanele care consumă vreme de 60 de zile suc de pere în doze suficiente, se înregistrează o scădere a nivelului colesterolului total ÅŸi al colesterolului negativ (LDL) cu peste 10%.
* ConstipaÅ£ie - acizii organici, enzimele ÅŸi zaharurile complexe din aceste fructe ajută la normalizarea florei intestinale, în timp ce fibrele alimentare acÅ£ionează ca un piston, împingând materiile reziduale din intestin. Ca atare, cura cu suc de pere este unul din cele mai simple ÅŸi mai eficiente mijloace pentru a scăpa de constipaÅ£ie. Se consumă cu 30 de minute înaintea micului dejun ÅŸi a cinei câte o porÅ£ie (de minimum 200 ml) de suc de pere, cu tot cu coajă, amestecat cu miere lichidă (este recomandată în mod special mierea de mană). Tratamentul durează măcar 10 zile ÅŸi poate fi reluat după o pauză de 4 zile, dacă simÅ£im nevoia.
* Fumat - o categorie de substanÅ£e conÅ£inute tot în coaja perelor, numite catehine, inactivează în mare măsură cei peste 60 de compuÅŸi cancerigeni existenÅ£i în fumul de Å£igară (printre ei, cadmiul). Consumul de suc de pere nu ne ajută să fumăm fără probleme de sănătate, dar reduce mult efectele nocive ale acestui obicei. Se recomandă cura cu suc proaspăt de pere, atât pentru fumătorii activi, cât ÅŸi pentru victimele pasive ale acestui viciu.
* Gută, nivel ridicat al ureei din sânge - se agravează adesea în timpul iernii, ca urmare a alimentaÅ£iei preponderent carnivore. Pentru tratarea acestor probleme se consumă câte 0,5 - 0,75 litri de suc de pere zilnic, pe o perioadă de timp de minimum 21 de zile. Este o cură simplă, dar care mobilizează puternic sărurile acidului uric din Å£esuturi ÅŸi ajută la eliminarea lor prin urină. În plus, prin efectul său antiinflamator, cura cu suc de pere ajută la rărirea, până la eliminare, a crizelor de gută, la redobândirea aspectului normal ÅŸi a mobilităţii articulaÅ£iilor afectate. Este un tratament valabil ÅŸi pentru vindecarea ÅŸi, mai ales, prevenirea formării calculilor renali, formaÅ£i din săruri ale acidului uric (uraÅ£i).
Sucul de portocale
Se obÅ£ine prin simpla stoarcere, făcută fie cu clasicul dispozitiv manual, fie cu cel electric. Pentru a avea efecte terapeutice maxime, sucul de portocale trebuie consumat proaspăt, stors cu cel mult 2 ore înainte de a fi băut - dacă se păstrează la temperatura camerei - ÅŸi cu 18 ore înainte de a-l bea - dacă se Å£ine la frigider. Pentru efect maxim, se administrează pe stomacul gol, cu 15 minute înainte de masă. Iată câteva din cele mai frecvente aplicaÅ£ii.
* Răceli, gripă - se bea 3 zile la rând câte un litru de suc proaspăt de portocale, în reprize. Remediul este ÅŸi mai eficient dacă se pune în el ÅŸi coaja rasă de la 1-2 lămâi. Sucul de portocale are efecte antiinfecÅ£ioase, stimulează imunitatea prin concentraÅ£ia mare de vitamina C. De asemenea, ameliorează anumite simptome ale gripei, cum ar fi durerile de cap, cele musculare, senzaÅ£ia de vertij, astenia.
* Pietre la rinichi - un pahar de suc de portocale pe zi previne formarea sau refacerea pietrelor la rinichi. OxalaÅ£ii ÅŸi uraÅ£ii sunt dizolvaÅ£i efectiv de acidul citric ÅŸi de alte substanÅ£e conÅ£inute în portocală, care este mai eficientă în acest sens decât suratele ei, lămâile, mandarinele sau grepfruitul. Persoanele care au eliminat pe cale naturală sau chirurgicală calculi renali este bine să consume zilnic o jumătate sau un litru de suc de portocale, în cure de 7 zile, cu alte 7 zile de pauză.
* Avitaminoză - portocalele sunt mult mai eficiente, în efectul lor de creÅŸtere a concentraÅ£iei de vitamine din sânge, decât legumele. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de o echipă de medici olandezi asupra unui grup de copii anemici, cu vârste cuprinse între 7 ÅŸi 11 ani. Chiar dacă vitamina A, vitamina C ÅŸi vitaminele din complexul B există într-o concentraÅ£ie, nu foarte mare, în portocale, criteriul principal în utilizarea terapeutică a sucului acestor fructe este faptul că substanÅ£ele nutritive din ele sunt absorbite cu o mult mai mare eficienţă decât cele din legume. Mai ales pe timpul iernii, consumarea a 1-2 pahare de suc de portocale pe zi este benefică pentru organism, compensând deficitul de vitamine ÅŸi combătând eficient ÅŸi alte probleme conexe, cum ar fi anemia, astenia, lipsa de tonus fizic ÅŸi psihic etc.
* Dureri de cap - se consumă un litru de suc de portocale ÅŸi grepfruit pe parcursul zilei. Acest preparat amar-acriÅŸor stimulează vărsarea bilei în duoden, fiind eficient în combaterea migrenelor biliare. De asemenea, îmbunătăţeÅŸte irigarea cu sânge a creierului ÅŸi acÅ£ionează direct la nivelul sistemului nervos central, reducând senzaÅ£ia de durere.
Precauţii şi contraindicaţii la cura cu sucuri acide
Cura cu sucuri acide este, practic, lipsită de contraindicaÅ£ii. TotuÅŸi, persoanele cu gastrită acută, colită de fermentaÅ£ie sau rectocolită ulcero-hemoragică vor aborda cu prudenţă acest regim. Apoi, sucurile acide trebuie balansate zilnic, în dietă, de alimentele sau suplimentele nutritive bogate în calciu ÅŸi magneziu, precum ÅŸi de alimentele care produc în organism un pH alcalin (legume, zarzavaturi).
Sucurile alcaline
Dacă sucurile acide sunt un remediu minunat pentru afecÅ£iunile ceva mai uÅŸoare, precum ÅŸi pentru stimularea tonusului psihic ÅŸi a digestiei, cele alcaline fac parte din arsenalul greu al medicinei naturiste. Dar ce sunt sucurile alcaline? Ei bine, denumirea din titlu nu este chiar corectă, termenul exact fiind acela de sucuri alcalinizante. Ele se numesc aÅŸa pentru că ajută la modificarea pH-ului sângelui, de la unul acid la unul alcalin. Însă nu doar sângele este alcalinizat de aceste sucuri, ci ÅŸi urina, saliva ÅŸi anumite Å£esuturi. Aceasta, în condiÅ£iile în care, pentru ca organismul să funcÅ£ioneze la parametrii optimi, valorile pH-ului sângelui trebuie să fie uÅŸor alcaline, adică să fie cuprinse între 7,35 ÅŸi 7,45. La majoritatea oamenilor, din cauza greÅŸelilor de alimentaÅ£ie ÅŸi a stresului, sângele ÅŸi foarte multe Å£esuturi au un pH mai degrabă acid (cu valori sub 7), ceea ce duce la scăderea imunităţii ÅŸi la apariÅ£ia unor boli din cele mai diverse. Vestea bună este că, după cura cu sucuri alcalinizante, pH-ul poate fi adus la normal, ceea ce va produce vindecări spontane impresionante, aÅŸa cum vom vedea. În continuare, vom vorbi despre cele mai puternice, din punct de vedere terapeutic, sucuri alcalinizante pe care le putem folosi acum, la început de iarnă:
Sucul de varză
Se obÅ£ine foarte simplu, cu ajutorul storcătorului centrifugal. Varza se spală, i se îndepărtează eventualele porÅ£iuni stricate, apoi se taie în bucăţi suficient de mici pentru a intra pe orificiul de admisie al storcătorului, care le va mărunÅ£i ÅŸi apoi le va centrifuga. Sucul de varză va fi consumat imediat după preparare, pentru a nu avea timp să se oxideze. De regulă, se beau câte 400-1000 ml de suc de varză pe zi, în cure de 21-60 de zile, cu pauze de 2-4 săptămâni. Efectele sale terapeutice sunt foarte puternice, sucul de varză fiind un adevărat citostatic natural, folosit cu succes într-o multitudine de forme de cancer, aÅŸa cum vom vedea:
* Cancerul vezicii urinare - este prevenit ÅŸi tratat foarte eficient de către curele cu suc de varză. O cercetare făcută la Universitatea din Texas, în care au fost studiate cazurile a 697 de bolnavi de cancer al vezicii urinare, în paralel cu cazurile a 708 persoane sănătoase, din aceeaÅŸi grupă de vârstă ÅŸi de aceeaÅŸi rasă, consumul de varză reduce puternic incidenÅ£a acestei boli. La persoanele care consumă de mai multe ori pe săptămână varză crudă (iar sucul este remediul cel mai eficient care poate fi obÅ£inut din această cruciferă) incidenÅ£a cancerului vezicii urinare este cu 29% mai mică.
* Cancer uterin - un miniexperiment la care au participat 30 de femei cu cancer uterin în stadiul I a presupus consumul sucului de varză, care conÅ£ine o substanţă denumită I3C (prescurtarea de la indol-3-carbinol). După 12 săptămâni de administrare, analizele au arătat că la 47,5% dintre femeile care au beneficiat de experiment, celulele maligne au dispărut, neoplasmul înregistrând remisie completă. Prin comparaÅ£ie, la nici una dintre pacientele din grupul de control, care au luat un remediu placebo (fals), nu s-a înregistrat remisia cancerului. Contra acestei afecÅ£iuni se recomandă o cură de 3-4 luni, timp în care se consumă suc foarte proaspăt de varză, din care se beau 600-800 ml pe zi.
* Cancer la sân - nu avem spaÅ£iu pentru a rezuma în acest articol toate studiile făcute despre efectele de prevenÅ£ie ale consumului de varză în neoplasmul mamar (în Singapore, China, Statele Unite, Polonia, Olanda), dar toate arată că femeile care consumă varză se bucură într-o proporÅ£ie foarte ridicată de imunitate la cancerul de sân. Conform cercetărilor, cea mai ridicată rată a imunităţii o au femeile care au consumat varză, sub formă de suc sau salată, încă de la vârsta de 12-13 ani, măcar o dată la 2-3 zile. În zonele unde se consumă multă varză, cazurile de cancer mamar sunt mai rare, cu incredibilul procentaj de 72%, decât în celelalte zone ale lumii. Apoi, mai multe studii de medicină experimentală arată că tratamentele cu compuÅŸii pe bază de sulf prezenÅ£i în varză determină remisia tumorilor maligne mamare într-un procentaj uimitor de mare, situat în jurul valorii de 40%.
* Cancer pulmonar - la Lyon, în FranÅ£a, există o instituÅ£ie multinaÅ£ională, "Agency for Research on Cancer", care a publicat, în 29 octombrie 2005, un studiu privind influenÅ£a consumului verzei ÅŸi al legumelor înrudite cu ea în incidenÅ£a cancerului pulmonar. Comunicarea a avut la bază studiul a 2.141 de cazuri de cancer pulmonar, diagnosticat în Republica Cehă, în România, în Ungaria, în FederaÅ£ia Rusă, în Polonia ÅŸi în Slovacia. Modul de a se alimenta ÅŸi caracteristicile genetice ale celor peste 2.000 de bolnavi investigaÅ£i au fost comparate cu cele ale unor persoane sănătoase din aceleaÅŸi ţări. S-a dovedit că varza crudă ÅŸi legumele înrudite cu ea reduc cu 37% riscul de apariÅ£ie a cancerului pulmonar. Prin studii similare făcute în China, s-a arătat că ÅŸi fumătorii sau foÅŸtii fumători beneficiază de aceleaÅŸi extraordinare efecte pozitive ale consumului de suc de varză.
* Ulcer gastric - studii făcute de mai multe echipe de medici arată că o cură cu suc proaspăt de varză, din care se bea câte un litru pe zi, vindecă spectaculos această afecÅ£iune, într-o proporÅ£ie de 35-47%, ÅŸi aceasta, într-un timp uluitor de scurt - sub două săptămâni. Alt studiu, al doctorului american George Cheney, se intitulează chiar: "Vindecarea rapidă a ulcerului peptic la pacienÅ£ii care consumă suc de varză". Se face o cură de 10 zile, timp în care se consumă câte un litru de suc proaspăt, în 2-3 reprize, pe parcursul unei zile. Efectele vindecătoare se datorează în principal unui aminoacid conÅ£inut de către varză (glutamina), care stimulează refacerea, creÅŸterea ÅŸi dezvoltarea normală a celulelor ce alcătuiesc Å£esutul protector care "căptuÅŸeÅŸte" stomacul ÅŸi intestinul subÅ£ire.
* Surmenaj fizic ÅŸi intelectual - consumul de suc de varză este un tratament tonic extraordinar pentru sistemul muscular ÅŸi pentru sistemul nervos. Bogată în vitamine ÅŸi în minerale, conÅ£inând substanÅ£e cu efecte stimulatoare pentru sistemul nervos central, fitohormoni care intensifică procesele de regenerare din organism, varza are efect adaptogen ÅŸi anti-oboseală. Se Å£in cure de trei săptămâni, timp în care se consumă la prânz ÅŸi la masa de seară câte un pahar (200 ml) de suc de varză. Acest tratament este foarte bun adjuvant ÅŸi contra depresiei psihice.
Sucul de pătrunjel (frunze)
Pentru a obÅ£ine sucul de pătrunjel verde se mixează o mână de frunze proaspete, la care s-au adăugat patru linguri de apă, după care se lasă jumătate de oră la macerat ÅŸi apoi se filtrează. Licoarea obÅ£inută trebuie să se consume imediat sau să fie păstrată la frigider, dar nu mai mult de 4 ore. Sucul proaspăt obÅ£inut din frunze de pătrunjel este un medicament puternic, care de obicei nu se administrează singur, ci diluat în puÅ£in suc de rădăcină de morcov. De regulă, se iau de 4 ori pe zi câte 4-6 linguri de suc de frunze de pătrunjel diluat în câte un sfert de pahar de suc de morcov.
* Hepatită virală - studii recente au arătat că pătrunjelul are un neobiÅŸnuit efect de combatere a viruÅŸilor care atacă ficatul. Se recomandă aÅŸadar bolnavilor de hepatita A, B ÅŸi C să facă vreme de 4 săptămâni o cură cu suc proaspăt de frunze de pătrunjel, câte 15 linguri pe zi, luate de preferinţă pe stomacul gol, înainte de masă.
* Anorexie - un păhărel cu suc de frunze de pătrunjel, luat înainte de masă, trezeÅŸte pofta de mâncare ÅŸi activează digestia, fiind un excelent remediu contra anorexiei. De asemenea, acest zarzavat combate greaÅ£a, fiind de un real ajutor celor cu boli grave, care nu pot mânca din cauza stărilor de greaţă persistente.
* Cancer de colon, bucal ÅŸi gastric - sucul de frunze ÅŸi rădăcină de pătrunjel este un excelent adjuvant în tratamentul bolii canceroase cu aceste localizări. Pe lângă efectul antitumoral direct, sucul din acest zarzavat proaspăt menÅ£ine pofta de mâncare, activează sistemul imunitar, susÅ£inând organismul să lupte cu boala, ajută la restabilirea echilibrului sistemului nervos. În plus, pătrunjelul verde combate multe dintre reacÅ£iile adverse ale citostaticelor ÅŸi ale radioterapiei.
* Litiază renală ÅŸi biliară - se bea de trei ori pe zi, cu 1-2 ore înainte de masă, câte un sfert de pahar de suc de pătrunjel (rădăcină ÅŸi frunze), diluat cu trei sferturi de pahar de suc de morcovi.
Sucul de ţelină (rădăcină şi frunze)
Se obÅ£ine cu ajutorul storcătorului electric centrifugal, din Å£elina proaspătă, bine spălată, dar necurăţată de coajă, care este partea cea mai bogată în substanÅ£e nutritive. Coaja va fi doar spălată foarte bine ÅŸi vor fi îndepărtate părÅ£ile stricate. În timpul stoarcerii, vor fi adăugate ÅŸi câteva frunze, pe lângă rădăcini. După stoarcerea Å£elinei, sucul obÅ£inut se amestecă în proporÅ£ie de 3:1 cu suc de morcov, consumându-se acest amestec imediat sau, dacă nu este posibil, se păstrează la rece, în recipiente bine închise, dar nu mai mult de ÅŸase ore. De regulă, un adult va consuma zilnic 50-150 ml de suc de Å£elină pe zi, o cantitate mai mare fiind contraindicată, deoarece poate produce deranjamente gastro-intestinale, stări de inapetenţă, vomă. Iată câteva recomandări ale acestui aliment-medicament:
* Cancer gastric - se recomandă administrarea unui amestec de suc de Å£elină ÅŸi suc de cartof, combinate în proporÅ£ia 1:2, amestec din care se consumă câte 300 ml pe zi, în reprize. Cura durează timp de o lună, după care se face o pauză de 15 zile (timp în care se administrează suc de varză), apoi se reia.
* Leucemie - se consumă sucul obÅ£inut din rădăcini ÅŸi frunze de Å£elină, câte 100 ml, de două ori pe zi, combinat în proporÅ£ii egale cu suc de rădăcină de morcov. Sucul se bea foarte proaspăt, pentru a împiedica deteriorarea unor substanÅ£e conÅ£inute de frunzele de Å£elină, substanÅ£e care sunt o speranţă în tratamentul acestei afecÅ£iuni. Studii de medicină experimentală au arătat că două categorii de principii active conÅ£inute de Å£elină (luteolina ÅŸi ftalidele) au efect citostatic, provocând aÅŸa-numita moarte programată a celulelor mutante.
* Cistită - combinaÅ£ia de suc de Å£elină ÅŸi de morcov este un ajutor foarte puternic în tratamentul cistitei. Coaja Å£elinei este bogată în substanÅ£e antibiotice cu spectru larg, substanÅ£e care fac - între altele - ca rădăcina de Å£elină să reziste fără să se strice un timp mult mai îndelungat decât alte legume. Dar cea mai importantă proprietate a acestei legume este cea de alcalinizare a urinei, ceea ce va face mult mai eficient tratamentul cu plante medicinale sau cu antibiotice de sinteză.
* Dismenoree, infertilitate feminină, menopauză prematură - sucul de Å£elină (frunze ÅŸi rădăcini) are efecte întineritoare ÅŸi de reglaj hormonal asupra femeilor. Fitohormonii prezenÅ£i în întreaga plantă acÅ£ionează asupra hipofizei, glandă care coordonează, între altele, activitatea ovarelor. Din acest motiv, sucul de Å£elină este eficient contra tulburărilor de ciclu menstrual (dismenoree) ÅŸi în apariÅ£ia precoce a menopauzei, cu dereglări la debutul climaxului (bufeuri, prurit vaginal). Câte 30 ml de suc de Å£elină se iau cu 30 minute înaintea meselor principale, într-o cură de 28 de zile. În timpul curei, nu se vor consuma dulciuri (ciocolată, prăjituri, sucuri artificiale), iar timp de 3 luni, se reduce consumul alimentelor bogate în grăsimi ÅŸi proteine (carne, preparate din carne, conserve, brânzeturi grase).
* Aritmie cardiacă - datorită conÅ£inutului foarte ridicat de potasiu ÅŸi magneziu (de 4 ori mai mare decât al altor plante), Å£elina are calităţi puternice de stabilizare a ritmului cardiac. De altfel, această plantă este recomandată în toate afecÅ£iunile inimii, având efecte uÅŸor coronaro-dilatatoare, prevenind depunerile de aterom pe vasele de sânge care alimentează inima, ajutând la reducerea edemelor celor cu insuficienţă renală.
Ilie Tudor Formula AS
Spune-ne opinia ta
Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani
Șeful educației botoșănene, mesaj pentru adolescentul medaliat cu aur la Olimpiada Internațională de Astronomie! (Foto)
Elevii români au obÅ£inut ÅŸapte medalii de aur, două de argint ÅŸi una de bronz la Olimpiada InternaÅ£ională de Astronomie ÅŸi Astrofizică pentru Juniori (IOAA Jr) 2025, găzduită de Å£ara ...
La mulți ani! Ierarhul plecat din Știubienii Botoșanilor împlinește astăzi 65 de ani!
PreasfinÈ›itul Părinte Varlaam PloieÈ™teanul, Episcop vicar patriarhal, împlineÈ™te astăzi, 28 octombrie, vârsta de 65 de ani. Născut pe 28 octombrie 1960, în Åžtiubienii BotoÅ...
Accident mortal pe drumul Botoșani - Suceava, o femeie care mergea pe mijlocul străzii, luată în plin de o mașină!
Un accident mortal a avut loc, noaptea trecută, pe drumul BotoÈ™ani – Suceava, în localitatea Vlădeni. O femeie de 67 de ani, din satul BrehuieÈ™ti, circula neregulamentar pe mijlocul...

Newsletter
Abonează-te la Newsletter-ul Stiri Botoșani pentru a fi la curent cu cele mai noi știri și reportaje!
© 2025 WEB EMOTION SRL | Toate drepturile rezervate.
Web Emotion, Live.Botosani.ro, Botosani.ro Stiri.Botosani.ro si logo-urile acestora sunt marci inregistrate ale Web Emotion. Toate celelalte marci sunt proprietatea companiilor detinatoare. Reproducerea continutului din acest site este permisa numai cu acordul Web Emotion.
Termeni și condiții | Politica de confidențialitate | Despre Cookie-uri
Pagină generată în 0.83 secunde
Acest website foloseşte cookie-uri pentru a furniza vizitatorilor o experienţă mult mai bună de navigare şi servicii adaptate nevoilor şi interesului fiecăruia. Apăsând Accept sau navigând pe acest website, ești de acord să permiți colectarea de informații prin cookie-uri sau tehnologii similare. Mai multe detalii despre cookie-uri aici