Sănătate... strop cu strop

Expresia sucuri acide ne poate induce în eroa­re, fi­ind asociată de cei mai mulÅ£i dintre noi cu răco­ri­toarele carbogazoase din co­merÅ£, care conÅ£in acid citric sau fosforic, coloranÅ£i, con­ser­vanÅ£i ÅŸi îndulcitori. Ei bine, aceste sucuri sunt într-ade­văr acide, chiar foarte acide, dar efectele lor nocive asu­pra organismului întrec cu mult eventualele benefi­cii pe care le-ar putea aduce. Din aceste motive, este evident că nu le vom aduce în discuÅ£ie în acest articol, decât cu recomandarea suc­cintă: EvitaÅ£i-le cu stricteÅ£e! Există însă ÅŸi sucuri proas­pete, produse casnic, din fructe cu un pH acid ÅŸi care au un potenÅ£ial terapeutic cu adevărat remarcabil. De acum, de la intrarea în sezo­nul rece, ÅŸi până pri­mă­vara, târziu, aceste sucuri vor aduce un plus de vita­mi­ne, minerale, enzime ÅŸi antioxidanÅ£i, de care orga­nis­mul are mare nevoie. Dacă alimentele alcaline asigură sângelui ÅŸi multor Å£esuturi ale organismului pH-ul ri­dicat de care au nevoie, aceste sucuri naturale acide sunt de un mare ajutor pentru tubul digestiv, care, pen­tru a fi sănătos, tre­buie să fie mai acid decât restul cor­pului. Aceste sucuri acide reu­ÅŸesc să completeze die­ta noastră, ajutân­du-ne nu doar să preve­nim îmbolnă­virile, dar ÅŸi să tratăm anumite afecÅ£iuni deja existente.

Sucul de mere

  Se obÅ£ine de regulă prin centrifugare, la storcătorul electric, unde merele vor fi puse cu tot cu coajă, după ce au fost bine spălate ÅŸi curăţate de părÅ£ile stricate ÅŸi de impurităţi. Sucul astfel obÅ£inut se bea cât mai proas­păt posibil, pe stomacul gol, cu câteva minute înainte de masă. Este o băutură bogată în potasiu, vitamina C ÅŸi alÅ£i antioxi­danÅ£i, recomandată în mod special contra următoarelor afecÅ£iuni:
* Hipertensiunea arterială - cunoaÅŸte o agravare în timpul iernii, din cauza alimentaÅ£iei bogate în gră­simi, a ab­senÅ£ei vegetalelor crude, precum ÅŸi ca urmare a stre­sului produs de temperaturile scăzute ÅŸi feno­me­nele meteo extreme. O jumătate de litru de suc de mere băut zilnic ajută la scăderea ÅŸi stabilizarea tensiunii ar­teriale, datorită efectului său puternic diure­tic ÅŸi a ac­Å£iu­nii la nivelul sistemului nervos cen­tral. În plus, acest reme­diu previne apariÅ£ia unor com­plicaÅ£ii periculoase ale hi­pertensiunii, cum ar fi infarc­tul mio­cardic sau acci­dentul vascular cerebral.
* CirculaÅ£ie periferică deficitară (mâini ÅŸi picioare reci) - prin conÅ£inutul său de vitamine (mai ales vi­tamina C) ÅŸi flavonoide, sucul de mere este un ex­celent reglator al circulaÅ£iei sângelui. O cură de trei săp­tămâni cu acest suc, din care se bea câte o cană înainte de fiecare masă principală, este de natură să sti­muleze circulaÅ£ia normală a sângelui la extremităţi, înlăturând gradat senzaÅ£ia de frig ÅŸi disconfort. De ase­menea, sucul de mere are o acÅ£iune relaxantă la nivelul muscu­laturii corpului, prevenind stările de contractură ÅŸi eventualele crampe care apar de la frig.
* Astm - studiile arată că cei care consumă regu­lat suc din mere integrale (cu tot cu coajă) sunt mult mai pu­Å£in predispuÅŸi spre astm decât cei care consumă rar aceste fructe ÅŸi au o dietă cu multe proteine ÅŸi ali­mente rafinate. ExplicaÅ£ia acestui fenomen este că în coaja merelor sunt conÅ£inute substanÅ£e cu efect anti­infla­ma­tor ÅŸi antioxidant, care previn modificările la nivelul ar­borelui bronÅŸic, specifice apariÅ£iei ast­mului. Această protecÅ£ie, realizată prin consumul zilnic de suc de mere, este ne­ce­sară mai ales în tim­pul sezonului rece, fiind reco­mandată în mod spe­cial celor care suferă de bronÅŸită cronică sau recidivantă, de alergie respiratorie.
* Artrită reumatoidă - dacă vreÅ£i să nu vă treziÅ£i cu articulaÅ£iile înÅ£epenite odată cu venirea primelor valuri de frig, un demers foarte bun este consumul zilnic a câte 400-600 ml de suc de mere, în cure de măcar patru săptămâni. ConÅ£inutul de vitamina C al acestor fructe, dar ÅŸi de substanÅ£e an­tioxidante, le recomandă pentru prevenirea infla­mă­rii articulaÅ£iilor, pentru prevenirea modifică­rilor de­ge­nerative la nivelul finelor cartilaje din articulaÅ£ii, pre­cum ÅŸi pentru păstrarea mobilităţii ÅŸi a funcÅ£io­nalităţii membrelor, în ansamblu.

Sucul (nectarul) de pere

  Se obÅ£ine în mixerul electric, prin pasarea perelor bine coapte, amestecate cu apă ÅŸi miere. Pasta (nec­tarul) obÅ£inută se consumă cât mai proaspătă posibil, cu 15-30 de minute înainte de masă. Spre deosebire de sucul obÅ£inut prin centrifugare, nectarul de pere este bogat în fibre alimentare, pe lângă ceilalÅ£i nu­trienÅ£i, ceea ce-l face să fie recomandat în câteva afecÅ£iuni, în mod special:
* Colesterol ÅŸi triglice­ride mărite - trei pahare de nec­tar proaspăt de pere, consumate zilnic, asigură necesarul de fibre alimentare de care are nevoie or­ga­nismul uman. Fibrele ali­men­tare sunt substanÅ£e ne­digerabile, care au un rol benefic pentru or­ga­nism, între altele ajutând la reducerea nivelului colestero­lului ÅŸi al trigliceridelor din sânge. Studiile arată că la persoanele care consumă vreme de 60 de zile suc de pere în doze suficiente, se înre­gistrează o scădere a nivelului colesterolului total ÅŸi al coles­terolului negativ (LDL) cu peste 10%.
* ConstipaÅ£ie - acizii organici, enzimele ÅŸi zaha­rurile complexe din aceste fructe ajută la normalizarea flo­rei intestinale, în timp ce fibrele alimentare acÅ£io­nează ca un piston, împingând materiile reziduale din intestin. Ca atare, cura cu suc de pere este unul din cele mai simple ÅŸi mai eficiente mijloace pentru a scăpa de consti­paÅ£ie. Se consumă cu 30 de minute înaintea mi­cu­lui dejun ÅŸi a cinei câte o porÅ£ie (de minimum 200 ml) de suc de pere, cu tot cu coajă, amestecat cu miere lichidă (este recomandată în mod special mie­rea de mană). Tratamentul durează măcar 10 zile ÅŸi poa­te fi reluat după o pauză de 4 zile, dacă simÅ£im nevoia.
* Fumat - o categorie de substanÅ£e conÅ£inute tot în coaja perelor, numite catehine, inactivează în mare măsură cei peste 60 de compuÅŸi cancerigeni existenÅ£i în fumul de Å£igară (printre ei, cadmiul). Consumul de suc de pere nu ne ajută să fumăm fără probleme de să­nă­tate, dar reduce mult efectele nocive ale acestui obicei. Se recomandă cura cu suc proaspăt de pere, atât pentru fumătorii ac­tivi, cât ÅŸi pentru victimele pasive ale acestui viciu.
* Gută, nivel ridicat al ureei din sânge - se agra­vea­ză adesea în timpul iernii, ca urmare a alimen­taÅ£iei pre­ponderent carnivore. Pentru tratarea acestor proble­me­ se consumă câte 0,5 - 0,75 litri de suc de pere zil­nic, pe o perioadă de timp de minimum 21 de zile. Este o cură simplă, dar care mobilizează puternic săru­rile acidului uric din Å£esuturi ÅŸi ajută la eliminarea lor prin urină. În plus, prin efectul său antiinflamator, cura cu suc de pere ajută la rărirea, până la eliminare, a crizelor de gută, la redobândirea aspectului normal ÅŸi a mobili­tăţii articulaÅ£iilor afectate. Este un tratament va­la­bil ÅŸi pentru vindecarea ÅŸi, mai ales, prevenirea for­mării cal­culilor renali, formaÅ£i din săruri ale acidului uric (uraÅ£i).

Sucul de portocale

  Se obÅ£ine prin simpla stoarcere, făcută fie cu cla­si­cul dispozitiv manual, fie cu cel electric. Pentru a avea efecte terapeutice maxime, sucul de portocale trebuie consumat proaspăt, stors cu cel mult 2 ore înainte de a fi băut - dacă se păstrează la temperatura camerei - ÅŸi cu 18 ore înainte de a-l bea - dacă se Å£ine la fri­gider. Pen­tru efect maxim, se administrează pe stoma­cul gol, cu 15 minute înainte de masă. Iată câteva din cele mai frecvente aplicaÅ£ii.
* Răceli, gripă - se bea 3 zile la rând câte un litru de suc proaspăt de portocale, în reprize. Remediul este ÅŸi mai eficient dacă se pune în el ÅŸi coaja rasă de la 1-2 lămâi. Sucul de portocale are efecte antiinfec­Å£ioa­se, stimulează imunitatea prin concentraÅ£ia mare de vita­mina C. De asemenea, ameliorează anumite simp­to­me ale gripei, cum ar fi durerile de cap, cele musculare, senzaÅ£ia de vertij, astenia.
* Pietre la rinichi - un pahar de suc de portocale pe zi previne formarea sau refacerea pietrelor la rinichi. Oxa­laÅ£ii ÅŸi uraÅ£ii sunt dizolvaÅ£i efectiv de acidul citric ÅŸi de alte substanÅ£e conÅ£inute în portocală, care este mai eficientă în acest sens decât suratele ei, lămâile, man­darinele sau grepfruitul. Persoanele care au elimi­nat pe cale naturală sau chirurgicală calculi renali este bine să consume zilnic o ju­mătate sau un litru de suc de porto­cale, în cure de 7 zile, cu alte 7 zile de pauză.
* Avitaminoză - portocalele sunt mult mai eficiente, în efectul lor de creÅŸtere a concentraÅ£iei de vitamine din sânge, decât legumele. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de o echipă de medici olandezi asupra unui grup de copii anemici, cu vârste cuprinse între 7 ÅŸi 11 ani. Chiar dacă vitamina A, vitamina C ÅŸi vita­mi­nele din complexul B există într-o concen­traÅ£ie, nu foar­te mare, în portocale, criteriul principal în utili­zarea terapeutică a sucului acestor fructe este faptul că substanÅ£ele nutritive din ele sunt absorbite cu o mult mai mare eficienţă decât cele din legume. Mai ales pe timpul iernii, consumarea a 1-2 pahare de suc de porto­cale pe zi este benefică pentru organism, compensând deficitul de vitamine ÅŸi combătând eficient ÅŸi alte pro­bleme conexe, cum ar fi anemia, astenia, lipsa de tonus fizic ÅŸi psihic etc.
* Dureri de cap - se consumă un litru de suc de por­to­cale ÅŸi grepfruit pe parcursul zilei. Acest preparat amar-acriÅŸor stimulează vărsarea bilei în duoden, fiind eficient în combaterea migrenelor biliare. De ase­me­nea, îmbunătăţeÅŸte irigarea cu sânge a creierului ÅŸi ac­Å£io­nează direct la nivelul sistemului nervos central, re­ducând senzaÅ£ia de durere.
Precauţii şi contraindicaţii la cura cu sucuri acide
Cura cu sucuri acide este, practic, lipsită de con­train­­di­caÅ£ii. TotuÅŸi, persoanele cu gastrită acută, colită de fermentaÅ£ie sau rectocolită ulcero-hemoragică vor aborda cu prudenţă acest regim. Apoi, sucurile acide tre­buie balansate zilnic, în dietă, de alimentele sau su­plimentele nutritive bogate în calciu ÅŸi magneziu, pre­cum ÅŸi de alimentele care produc în organism un pH al­­calin (legume, zarzavaturi).

Sucurile alcaline

  Dacă sucurile acide sunt un remediu minunat pentru afecÅ£iunile ceva mai uÅŸoare, precum ÅŸi pentru stimularea tonusului psihic ÅŸi a digestiei, cele alcaline fac parte din arsenalul greu al medicinei naturiste. Dar ce sunt sucurile alcaline? Ei bine, denumirea din titlu nu este chiar corectă, terme­nul exact fiind acela de sucuri alcalinizante. Ele se numesc aÅŸa pentru că ajută la modificarea pH-ului sângelui, de la unul acid la unul alcalin. Însă nu doar sângele este alcalinizat de aceste sucuri, ci ÅŸi urina, saliva ÅŸi anumite Å£esuturi. Aceasta, în condiÅ£iile în care, pentru ca organismul să funcÅ£ioneze la parametrii op­timi, valorile pH-ului sângelui trebuie să fie uÅŸor al­caline, adică să fie cuprinse între 7,35 ÅŸi 7,45. La ma­joritatea oamenilor, din cauza greÅŸelilor de alimentaÅ£ie ÅŸi a stresului, sângele ÅŸi foarte multe Å£esuturi au un pH mai degrabă acid (cu valori sub 7), ceea ce duce la scăderea imunităţii ÅŸi la apariÅ£ia unor boli din cele mai diverse. Vestea bună este că, după cura cu sucuri alca­linizante, pH-ul poate fi adus la normal, ceea ce va pro­duce vindecări spontane impresionante, aÅŸa cum vom vedea. În continuare, vom vorbi despre cele mai puter­nice, din punct de vedere terapeutic, sucuri al­cali­nizante pe care le putem folosi acum, la început de iarnă:

Sucul de varză

  Se obÅ£ine foarte simplu, cu ajutorul storcăto­rului centrifugal. Varza se spală, i se îndepăr­tează eventua­lele porÅ£iuni stricate, apoi se taie în bucăţi suficient de mici pentru a intra pe orificiul de admisie al storcăto­rului, care le va mărunÅ£i ÅŸi apoi le va centrifuga. Sucul de varză va fi consumat imediat după preparare, pentru a nu avea timp să se oxideze. De regulă, se beau câte 400-1000 ml de suc de varză pe zi, în cure de 21-60 de zile, cu pauze de 2-4 săptămâni. Efectele sale tera­peutice sunt foarte puternice, sucul de varză fiind un adevărat citostatic natural, folosit cu succes într-o mul­titudine de forme de cancer, aÅŸa cum vom vedea:
* Cancerul vezicii urinare - este prevenit ÅŸi tratat foarte eficient de către curele cu suc de varză. O cercetare făcută la Universitatea din Texas, în care au fost studiate cazurile a 697 de bolnavi de cancer al ve­zicii urinare, în paralel cu cazurile a 708 persoane să­nătoase, din aceeaÅŸi grupă de vârstă ÅŸi de aceeaÅŸi rasă, consumul de varză reduce puternic incidenÅ£a acestei boli. La persoanele care consumă de mai multe ori pe săptămână varză crudă (iar sucul este remediul cel mai eficient care poate fi obÅ£inut din această cruciferă) inci­denÅ£a cancerului vezicii urinare este cu 29% mai mică.
* Cancer uterin - un miniexperiment la care au participat 30 de femei cu cancer uterin în stadiul I a presupus consumul sucului de varză, care conÅ£ine o substanţă denumită I3C (prescurtarea de la indol-3-carbinol). După 12 săptămâni de administrare, anali­zele au arătat că la 47,5% dintre femeile care au bene­ficiat de experiment, celulele maligne au dispărut, neo­plasmul înregistrând remisie completă. Prin compa­raÅ£ie, la nici una dintre pacientele din grupul de con­trol, care au luat un remediu placebo (fals), nu s-a înregistrat remisia cancerului. Contra acestei afecÅ£iuni se recomandă o cură de 3-4 luni, timp în care se consu­mă suc foarte proaspăt de varză, din care se beau 600-800 ml pe zi.
* Cancer la sân ­ ­ - nu avem spaÅ£iu pentru a rezu­ma în acest articol toate studiile făcute despre efectele de pre­venÅ£ie ale consumului de varză în neoplasmul ma­mar (în Singapore, China, Statele Unite, Polonia, Olanda), dar toate arată că femeile care consumă varză se bucură într-o proporÅ£ie foarte ridicată de imunitate la cancerul de sân. Conform cercetărilor, cea mai ridica­tă rată a imunităţii o au femeile care au consumat varză, sub formă de suc sau salată, încă de la vârsta de 12-13 ani, măcar o dată la 2-3 zile. În zonele unde se consumă multă varză, cazurile de cancer mamar sunt mai rare, cu incredibilul procentaj de 72%, decât în cele­lalte zone ale lumii. Apoi, mai multe studii de me­dicină experimentală arată că tratamentele cu compuÅŸii pe bază de sulf prezenÅ£i în varză determină remisia tumorilor maligne mamare într-un procentaj uimitor de mare, situat în jurul valorii de 40%.
* Cancer pulmonar - la Lyon, în FranÅ£a, există o instituÅ£ie multinaÅ£ională, "Agency for Research on Cancer", care a publicat, în 29 octombrie 2005, un stu­diu privind influenÅ£a consumului verzei ÅŸi al legumelor înrudite cu ea în incidenÅ£a cancerului pulmonar. Co­municarea a avut la bază studiul a 2.141 de cazuri de cancer pulmonar, diagnosticat în Republica Cehă, în România, în Ungaria, în FederaÅ£ia Rusă, în Polonia ÅŸi în Slovacia. Modul de a se alimenta ÅŸi caracteristicile genetice ale celor peste 2.000 de bolnavi investigaÅ£i au fost comparate cu cele ale unor persoane sănătoase din aceleaÅŸi ţări. S-a dovedit că varza crudă ÅŸi legu­mele înrudite cu ea reduc cu 37% riscul de apariÅ£ie a cance­rului pulmonar. Prin studii similare făcute în China, s-a arătat că ÅŸi fumătorii sau foÅŸtii fumători beneficiază de aceleaÅŸi extraordinare efecte pozitive ale consu­mului de suc de varză.
* Ulcer gastric - studii făcute de mai multe echi­pe de medici arată că o cură cu suc proaspăt de varză, din care se bea câte un litru pe zi, vindecă spec­taculos această afecÅ£iune, într-o proporÅ£ie de 35-47%, ÅŸi aceas­ta, într-un timp uluitor de scurt - sub două săptămâni. Alt studiu, al doctorului american George Cheney, se intitulează chiar: "Vindecarea rapidă a ulcerului peptic la pacienÅ£ii care consumă suc de varză". Se face o cură de 10 zile, timp în care se consumă câte un litru de suc proaspăt, în 2-3 reprize, pe par­cur­sul unei zile. Efectele vinde­că­toare se dato­rea­ză în principal unui aminoacid conÅ£inut de către varză (glutami­na), care stimu­lează refacerea, creÅŸterea ÅŸi dez­voltarea normală a celulelor ce alcătuiesc Å£e­su­tul protector care "căptuÅŸeÅŸte" sto­macul ÅŸi intes­tinul subÅ£ire.
* Surmenaj fizic ÅŸi inte­lec­tual - con­sumul de suc de varză este un tratament tonic extraor­di­nar pentru sis­te­mul muscular ÅŸi pentru sistemul ner­­vos. Bogată în vitamine ÅŸi în minerale, con­Å£i­nând sub­stanÅ£e cu efecte stimulatoare pentru sistemul nervos central, fitohormoni ca­re intensifică proce­sele de regenerare din orga­nism, varza are e­fect adaptogen ÅŸi anti-obo­sea­lă. Se Å£in cure de trei săptă­mâni, timp în care se con­sumă la prânz ÅŸi la masa de seară câte un pahar (200 ml) de suc de varză. Acest tra­ta­ment este foarte bun adjuvant ÅŸi contra depresiei psihice.

Sucul de pătrunjel (frunze)

  Pentru a obÅ£ine sucul de pătrunjel verde se mixea­ză o mână de frunze proaspete, la care s-au adăugat patru linguri de apă, după care se lasă jumătate de oră la macerat ÅŸi apoi se filtrează. Licoarea obÅ£inută tre­buie să se consume imediat sau să fie păstrată la frigi­der, dar nu mai mult de 4 ore. Sucul proaspăt obÅ£inut din frunze de pătrunjel este un medicament puternic, care de obicei nu se administrează singur, ci diluat în puÅ£in suc de rădăcină de morcov. De regulă, se iau de 4 ori pe zi câte 4-6 linguri de suc de frunze de pătrun­jel diluat în câte un sfert de pahar de suc de morcov.
* Hepatită virală - studii recente au arătat că pătrunjelul are un neobiÅŸnuit efect de combatere a viru­ÅŸilor care atacă ficatul. Se recomandă aÅŸadar bol­navilor de hepatita A, B ÅŸi C să facă vreme de 4 săptă­mâni o cură cu suc proaspăt de frunze de pătrunjel, câte 15 linguri pe zi, luate de preferinţă pe stomacul gol, înainte de masă.
* Anorexie - un păhărel cu suc de frunze de pă­trun­jel, luat înainte de masă, trezeÅŸte pofta de mâncare ÅŸi activează digestia, fiind un excelent remediu contra anorexiei. De asemenea, acest zarzavat combate grea­Å£a, fiind de un real ajutor celor cu boli grave, care nu pot mânca din cauza stărilor de greaţă persistente.
* Cancer de colon, bucal ÅŸi gastric - sucul de frunze ÅŸi rădăcină de pătrunjel este un excelent ad­juvant în tratamentul bolii canceroase cu aceste lo­ca­li­zări. Pe lângă efectul antitumoral direct, sucul din acest zarzavat proaspăt menÅ£ine pofta de mâncare, activează sistemul imunitar, susÅ£inând organismul să lupte cu boala, ajută la restabilirea echilibrului sistemului ner­vos. În plus, pătrunjelul verde combate multe dintre reacÅ£iile adverse ale citostaticelor ÅŸi ale radioterapiei.
* Litiază renală ÅŸi biliară - se bea de trei ori pe zi, cu 1-2 ore înainte de masă, câte un sfert de pahar de suc de pătrunjel (rădăcină ÅŸi frunze), diluat cu trei sferturi de pahar de suc de morcovi.

Sucul de ţelină (rădăcină şi frunze)

  Se obÅ£ine cu ajutorul storcătorului electric centri­fugal, din Å£elina proaspătă, bine spălată, dar necurăţată de coajă, care este partea cea mai bogată în substanÅ£e nutritive. Coaja va fi doar spălată foarte bine ÅŸi vor fi în­de­părtate părÅ£ile stricate. În timpul stoarcerii, vor fi adău­gate ÅŸi câteva frunze, pe lângă rădăcini. După stoar­­­cerea Å£elinei, sucul obÅ£inut se amestecă în propor­Å£ie de 3:1 cu suc de morcov, consumându-se acest ames­tec imediat sau, dacă nu este posibil, se păstrează la rece, în recipiente bine închise, dar nu mai mult de ÅŸase ore. De regulă, un adult va consuma zilnic 50-150 ml de suc de Å£elină pe zi, o cantitate mai mare fiind con­traindicată, deoarece poate produce deranjamente gastro-intestinale, stări de inapetenţă, vomă. Iată câteva recomandări ale acestui aliment-medica­ment:
* Cancer gastric - se recomandă administrarea unui amestec de suc de Å£elină ÅŸi suc de cartof, com­bi­nate în proporÅ£ia 1:2, amestec din care se consumă câte 300 ml pe zi, în reprize. Cura durează timp de o lună, după care se face o pauză de 15 zile (timp în care se administrează suc de varză), apoi se reia.
* Leucemie - se consumă sucul obÅ£inut din ră­dăcini ÅŸi frunze de Å£elină, câte 100 ml, de două ori pe zi, combinat în proporÅ£ii egale cu suc de rădăcină de morcov. Sucul se bea foarte proaspăt, pentru a împie­dica deteriorarea unor substanÅ£e conÅ£inute de frunzele de Å£elină, substanÅ£e care sunt o speranţă în trata­men­tul acestei afecÅ£iuni. Studii de medicină expe­rimentală au arătat că două categorii de principii active conÅ£inute de Å£elină (luteolina ÅŸi ftalidele) au efect citostatic, provo­când aÅŸa-numita moarte pro­gramată a celulelor mu­tante.
* Cistită - combinaÅ£ia de suc de Å£elină ÅŸi de mor­cov este un ajutor foarte puternic în trata­mentul cis­titei. Coaja Å£elinei este bogată în substanÅ£e anti­biotice cu spectru larg, sub­stanÅ£e care fac - între altele - ca rădăcina de Å£elină să reziste fără să se strice un timp mult mai îndelungat decât alte le­gu­me. Dar cea mai importantă proprie­tate a acestei legume este cea de alcalini­zare a urinei, ceea ce va face mult mai efi­cient tratamentul cu plante medicinale sau cu antibio­tice de sinteză.
* Dismenoree, infertilitate fe­minină, meno­pauză prematură - sucul de Å£elină (frunze ÅŸi rădăcini) are efecte întineritoare ÅŸi de reglaj hormo­nal asupra fe­meilor. Fitohormonii prezenÅ£i în întrea­ga plantă acÅ£ionează asupra hipo­fizei, glandă care coordonează, între altele, activitatea ovarelor. Din acest motiv, sucul de Å£elină este eficient contra tulburărilor de ciclu menstrual (dismenoree) ÅŸi în apariÅ£ia precoce a meno­pau­zei, cu dereglări la debutul climaxului (bu­feuri, prurit vaginal). Câte 30 ml de suc de Å£elină se iau cu 30 minute înaintea meselor principale, într-o cură de 28 de zile. În timpul curei, nu se vor consuma dul­ciuri (ciocolată, prăjituri, sucuri artificiale), iar timp de 3 luni, se reduce consumul alimentelor bogate în gră­simi ÅŸi proteine (carne, preparate din carne, conserve, brân­zeturi grase).
* Aritmie cardiacă - datorită conÅ£inutului foarte ridicat de potasiu ÅŸi magneziu (de 4 ori mai mare decât al altor plante), Å£elina are calităţi puternice de stabi­li­zare a ritmului cardiac. De altfel, această plantă este recomandată în toate afecÅ£iunile inimii, având efecte uÅŸor coronaro-dilatatoare, prevenind depunerile de ate­rom pe vasele de sânge care alimentează inima, aju­tând la reducerea edemelor celor cu insuficienţă renală.  

Ilie Tudor   Formula AS

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Șeful educației botoșănene, mesaj pentru adolescentul medaliat cu aur la Olimpiada Internațională de Astronomie! (Foto)

astăzi, 10:48

Elevii români au obÅ£inut ÅŸapte medalii de aur, două de argint ÅŸi una de bronz la Olimpiada InternaÅ£ională de Astronomie ÅŸi Astrofizică pentru Juniori (IOAA Jr) 2025, găzduită de Å£ara ...

La mulți ani! Ierarhul plecat din Știubienii Botoșanilor împlinește astăzi 65 de ani!

astăzi, 10:15

PreasfinÈ›itul Părinte Varlaam PloieÈ™teanul, Episcop vicar patriarhal, împlineÈ™te astăzi, 28 octombrie, vârsta de 65 de ani. Născut pe 28 octombrie 1960, în Åžtiubienii BotoÅ...

Accident mortal pe drumul Botoșani - Suceava, o femeie care mergea pe mijlocul străzii, luată în plin de o mașină!

astăzi, 10:14

Un accident mortal a avut loc, noaptea trecută, pe drumul BotoÈ™ani – Suceava, în localitatea Vlădeni. O femeie de 67 de ani, din satul BrehuieÈ™ti, circula neregulamentar pe mijlocul...