SANATATE - Stii ce simptome are diabetul?

Peste 50% dintre cei afectati de diabet nu sunt constienti de boala lor. Din acest motiv, cunoasterea simptomelor poate fi vitala. In cazul in care nu este tratat corect, diabetul de tip 2, de exemplu, poate provoca numeroase complicatii precum: orbire, insuficienta renala sau boli de inima.

Simptomele diabetului de tip 2 pot trece neobservate

Diabetul de tip 1 este mai rar si reprezinta aproximativ 10% din cazuri. Apare cu precadere la copii, adolescenti, dar si la persoanele cu varsta sub 40 de ani. Este foarte repede descoperit, simptomele se instaleaza rapid, in cateva luni sau chiar saptamani si sunt cat se poate de evidente.

In cazul diabetului de tip 2 simptomele apar relativ incet, de obicei sunt vagi si multe din ele trec neobservate, fiind atribuite oboselii sau obezitatii. O persoana poate avea diabet de tip 2 multi ani fara sa stie. In cazul in care nu este tratat corect, diabetul de tip 2 poate provoca numeroase complicatii precum: orbire, insuficienta renala sau boli de inima.


Cand trebuie sa mergi la medic pentru un control?

Iata cateva dintre simptomele importante care anunta instalarea diabetului oferite de specialistii de la  emedicinehealth.com.

Oboseala. In cazul diabetului zaharat, organismul nu este capabil sa foloseasca glucoza drept combustibil si metabolizeaza grasimile. Acest proces consuma mai multa energie provocand stari de oboseala.

Pierdere in greutate. Persoanele cu diabet nu pot procesa o mare parte din caloriile consumate si, chiar daca mananca suficient sau in cantitati mari, inregistreaza o scadere in greutate. De asemenea, acest efect este dat si de pierderile de zahar si apa prin urina.

Sete excesiva. Organismul cere un consum de apa mai mare pentru a readuce nivelul ridicat de zahar din sange la valori normale si pentru a compensa apa pierdute prin urinarea excesiva.

Urinare excesiva reprezinta o alta metoda prin care organismul incearca sa reduca nivelul de zahar din sange. 

Cresterea apetitului. Organismul va incerca sa secrete mai multa insulina pentru a putea face fata nivelului ridicat de zahar din sange, iar una dintre functiile insulinei este de a stimula apetitul. Insa, in ciuda aportului caloric mare, pacientul nu reuseste sa ia in greutate, ci din contra.

Ranile se vindeca mai greu. Nivelul ridicat de zahar din sange afecteaza modul de functionare a celulelor albe, importante in lupta impotriva bacteriilor cat si in eliminarea celulelor si tesuturilor moarte. Cand acestea nu functioneaza normal, ranile au nevoie de mai mult timp pentru a se vindeca si se infecteaza mai usor.

Starile de agitatie, iritabilitate, neatentie, letargie sau confuzie pot anunta un nivel crescut al zaharului in sange

Vedere incetosata. Acest simptom apare in cazul unui nivel ridicat de zahar in sange.


Ce este diabetul?

"Diabetul zaharat este o boala complexa. De fapt, este un cumul de mai multe afectiuni. Diabetul de tip 1 se caracterizeaza prin lipsa secretiei de insulina. Astfel, pacientii trebuie sa fie tratati cu insulina pentru a suprevietui. Diabetul zaharat de tip 2 este o boala progresiva, care in timp ajunge sa fie tratata cu insulina", explica presedintele Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice.

Potrivit statisticilor, la fiecare 10 secunde o persoana moare printr-o complicatie a diabetului. Diabetul zaharat de tip 2 (non-insulino-dependent) reprezinta 85%-95% din totalul cazurilor de diabet din tarile dezvoltate si prezinta un procentaj chiar mai ridicat in tarile in curs de dezvoltare.

 

eva.ro

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Vești despre construirea noului stadion din Botoșani, ce spune Valeriu Iftime!

astăzi, 14:35

FC Botoșani ar urma să aibă un nou stadion, însă lucrările la arenă mai au de așteptat, potrivit patronului Valeriu Iftime (64 de ani). Proiectul este deja realizat, însă lucră...

Ferestrele întunecate ale orașului. Câte case pustii sunt în Botoșani?

astăzi, 14:16

Fenomenul se poate observa mai bine odată cu venirea serii, când membrii familiilor se adună în căminul primitor al caselor. Atunci, mii de ferestre rămân scufundate în &ic...

A dispărut o instituție din Botoșani, iar alta se reorganizează!

astăzi, 13:55

Agenția pentru Protecția Mediului din Botoșani a devenit Direcția Județeană de Mediu (DJM) din Botoșani. Asta după ce instituția s-a unit cu Agenția Națională pentru Arii Protejate, &...