SANATATE: Organe afectate de stres

Cei care sunt stresati in mod constant pot avea probleme grave cu inima, muschii, stomacul, dar si cu fertilitatea. Durerile de cap, tensiunea crescuta, depresia sau gastrita sunt simptome ale stresului prelungit, sustin specialistii americani citati de site-ul WebMD, care spun ca foarte multe organe din corp au de suferit din cauza stresului prelungit.

Cele mai bune metode de relaxare sunt miscarea si somnul. Exercitiile de respiratie, hobby-urile si meditatiile sunt alte variante la care pot apela cei foarte stresati.

Inima. Adrenalina cauzeaza vasoconstrictie, fenomen care creste tensiunea arteriala si frecventa cardiaca. Acestea pot cauza hipertensiune arteriala si defecte valvulare, spune Radu Braga, cercetator in neurostiinte si fiziolog la Universitatea de Medicina si Far macie Carol Davila, din Bucuresti. Stresul mai poate favoriza formarea cheagurilor de sange, precum si atacul de cord.

Muschii. Tensiunea constanta ca uzata de stres poate provoca dureri de gat, de umeri si de spate. In plus, stresul poate agrava simptomele artritei reumatoide. Cu timpul, forta muschilor scade, iar persoanele stresate care nu fac miscare pot suferi o oboseala ne specifica, mai explica fiziologul.

Stomacul. Persoanele stresate care au deja probleme cu stomacul - precum gastrita, ulcer, sindrom de intestin iritabil, colite ulcerative - pot simti o intensificare a simptomelor acestor afectiuni. Solutia ar fi sa mancati regulat, deoarece majoritatea celor stresati tind sa aiba o dieta nesanatoasa, bogata in alimente de tip fast-food.

Organele reproductive. Stresul este asociat cu infertilitatea, disfunctii erectile, dureri menstruale sau probleme in timpul sarcinii, atrag atentia specialistii americani. In plus, mai pot aparea tulburari de ciclu menstrual.

Plamanii. Stresul poate inrautati simp tomele astmului si ale bronhopneumopatiei obstructive cronice (BPOC). La cei cu astm, stresul poate produce o contractie a musculaturii bronhiilor. Acestea se ingusteaza si persoana respectiva simte ca nu mai are aer. De asemenea, pe fondul unei imunitati scazute, sunt favorizate bronsitele, traheitele si virozele, explica Magdalena Ciobanu, pneumolog la Institutul de Pneumologie Marius Nasta, din Bucuresti.

Creierul. Stresul poate cauza tulburari de somn si de memorie. Mai mult, se modifica structurile termi nati ilor neuronale care nu mai pot comunica cum trebuie si care pot cauza probleme de concentrare si depresie. Persoanele stresate se simt obosite, frus trate si iritate. Specialistii atrag atentia ca medicamentele nu sunt o solutie buna, recomandarea fiind sa dormiti suficient, sa aveti un program de viata echilibrat si sa faceti pauze.

Oasele. Hormonii de stres scad calciul din oase, ceea ce face ca osteoporoza sa fie mai agresiva atunci cand se instaleaza. Tot din cauza stresului pot aparea probleme cu dintii. Stresul este principala cauza de sangerare a gingiilor, sustine Radu Braga. In plus, stresul produce modificari in compozitia salivei care nu mai poate curata cavitatea bucala.

Pielea. Acneea si psoriazisul pot fi agravate de stres. Daca puterea de aparare a organismului scade pot aparea infectii la nivelul pielii. Psoriazisul este cu siguranta cauzat de stres, explica Radu Braga.

EFECTE ASUPRA IMUNITATII

Mai multe raceli si infectii urinare

Stresul prelungit slabeste sistemul imunitar si va poate face sa va imbolnaviti mai des. Stresul duce la eliberarea unor hormoni cu efect inhibitor asupra functiilor imune, fapt ce duce la scaderea imunitatii. Pe termen lung, creste frecventa bolilor infectioase, precum racelile, iar in cazuri mai rare pot aparea infectii urinare, afirma Radu Braga, fiziolog la Universitatea de Medicina si Farmacie Carol Davila, din Bucuresti. De asemenea, stresul poate agrava simptomele unor afectiuni precum SIDA.

sursa: evz

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

A plătit 2.000 de euro pentru dreptul de a rămâne ilegal într-un stat Schengen!

astăzi, 12:57

Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Stânca efectuează cercetări în privinţa unui bărbat, cu cetățenie R. Moldova, care a prezentat la controlul de...

Gest admirabil al unui pompier botoșănean: Și-a ”dăruit” ziua de naștere copiilor sinistraților din Galați! (Foto)

astăzi, 11:52

Copiii văd și simt lucrurile altfel, iar aceste zile, în care s-au văzut nevoiți să își părăsească propria casă, le vor rămâne în minte pentru totdeauna. Sunt putern...

Postul Părintelui Ionică, scos la concurs. Cine se poate înscrie și care sunt condițiile!

astăzi, 11:23

Dintre cele trei posturi clericale anunțate de Mitropolia Moldovei, două sunt din județul Botoșani. Este vorba despre postul de preot paroh la Parohia ”Izvorul Tămăduirii” din mun...