SANATATE: Farmacia din casa: Telina

Telina, asa cum o cunoastem noi astazi, se trage dintr-o planta salbatica ce crestea pe terenurile mlastinoase de-a lungul Mediteranei si din Caucaz. Din acest stramos au derivat soiurile care azi se cultiva in toata lumea pentru frunze si radacini.

Despre telina se vorbeste in scrierile filosofilor si medicilor greci si romani ca despre un medicament deosebit de pretios, bogat in vitamine si minerale, recomandat in hipertensiune arteriala, reumatism, guta si astenie sexuala. Poate de aceea, vechii greci o considerau planta sfanta.

Telina este bogata in vitamine - A, B1, B2, B3, C, E - minerale - calciu, cupru, iod, fier, zinc - celuloza si uleiuri eterice.

Radacina si frunzele de telina se folosesc ca aliment si ca medicament cu puternice proprietati terapeutice.

Telina mai este numita si "matura reumatismelor" deoarece provoaca eliminarea toxinelor din organism si a acidului uric, ceea ce duce la calmarea durerilor persoanelor bolnave de guta.

Pentru ca este un bun drenor pulmonar si un excelent calmant al tusei, se recomanda consumul de telina in timpul racelilor sau al gripelor sub forma de ceai, tinctura sau in salate alaturi de alte ingrediente.

Ceaiul de telina

Ceaiul se obtine punand patru, cinci frunze de telina tocate marunt, intr-o jumatate de litru de apa clocotita.

Vasul se tine acoperit zece minute, dupa care infuzia se filtreaza. Se beau doua cani de ceai cald, pe zi, de preferinta neindulcit.

Tinctura de telina

Intr-o jumatate de litru de alcool de 40 de grade, se pune la macerat o radacina de telina de marime medie, tocata marunt sau eventual data prin masina de tocat carne. Dupa opt, zece zile, se filtreaza amestecul obtinut.

Din acest amestec se beau cate doua lingurite pe zi, cu 30 de minute inainte de masa. Cura cu tinctura de telina dureaza 10 zile, cu pauza de 10 zile dupa care se reia.

In tarile cu clima temperata, telina este cultivata si pentru seminte, din care se poate extrage un ulei volatil folosit in industria parfumului si farmaceutica.

Semintele se mai pot folosi pentru aroma sau combinate cu sare, devenind sare de telina. Sarea de telina este folosita drept condiment in cocteiluri.

Sa avem sanatate!

 

ziare.com

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Razii ale polițiștilor în județul Botoșani, cetățeni muștruluiți sau chiar amendați pentru comportament inadecvat! (Foto)

astăzi, 18:00

La data de 10 ianuarie a.c, în intervalul orar 18.00 - 23:00, a fost desfășurată o acțiune, cu efective mărite, pe raza județului Botoșani, pentru creșterea gradului de siguranță ...

Accidentare la Botoșani în amicalul cu nemții. Leo Grozavu: „E supărarea noastră”

astăzi, 17:15

FC Botoșani a câștigat meciul amical jucat cu Viktoria Koln, scor 4-2, însă l-a pierdut pe mijlocașul Alexandru Albu, care s-a accidentat. Leo Grozavu, noul antrenor al moldovenilor...

PS Nichifor Botoșăneanul va sluji, luni, într-o biserică din Botoșani!

astăzi, 16:27

Luni, 13 ianuarie, va avea loc ședința preoților din Protopopiatul Săveni. Cu această ocazie Presfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul va fi prezent în județul nostru. PS Nichifor ...