SANATATE - Dictionar medical de confuzii in bolile digestive

SANATATE - Dictionar medical de confuzii in bolile digestive
Cele mai frecvente confuzii referitoare la bolile digestive sunt:

Gastrita duodenala; este ori gastrita (inflamatia mucoasei stomacului), ori duodenita (inflamatia mucoasei duodenului); gastrita duodenala, este ca si apendicita ovarului, adica nu exista.

Raceala la stomac, intestin, etc; termenul este folosit, dar incorect, si se bazeaza pe faptul ca in cazul expunerii la frig un organ sensibil (sa zicem vezica urinara), poate face o inflamatie sau infectie, care poate fi asemuita cu o raceala (viroza respiratorie).

Constipatie insemna eliminarea unui scaun la mai mult de doua zile. Constipatia se confunda cu scaunul tare, dar zilnic.

Diaree (se spune incorect "diarie")inseamna mai mult de doua scaune pe zi, indiferent daca scaunul este moale sau tare. Diareea, este confundata deseori cu scaunul moale.

Lipsa poftei de mancare; se aude frecvent cate o pacienta spunand "nu am pofta de mancare deloc; mananc doar ca sa nu mor". De obicei respectiva este destul de plinuta. Pofta de mancare la un organism normal, este reglata de arderile organismului. Daca nu ai arderi (care sunt date de efort, activitate fizica), este normal sa nu ai pofta de mancare.

Durerea de stomac - de obicei pacientii denumesc durerea de burta, durere de stomac, chiar daca de obicei aceasta nu are legatura cu stomacul.

Probleme cu stomacul - frecvent este astfel denumita diareea, desi foarte, foarte rar diareea are legatura cu stomacul de obicei cauza fiind la nivelul intestinului subtire sau gros, sau al pancreasului.

Imbalonare - corect se spune balonare (de la balon, burta este ca un balon nu ca un "imbalon").

Fiere blocata- nu exista acest diagnostic medical; se poate descrie ca si "fiere blocata" blocarea unui calcul la iesirea din colecist, fenomen extrem de dureros si care trebuie tratat rapid, de obicei prin operatie: dar sa ai "fierea blocata" de mai multi ani.. este imposibil. Fiere strangulata- impresia pacientului este ca are fierea "stransa de gat" si va crapa pe loc; de fapt este o indoitura (cudura) a fierii, care in cele mai multe cazuri nu da simptome.

Endoscopia pentru depistarea tumorilor- endoscopia digestiva se face pentru depistarea oricarei modificari (varice esofagiene, esofagita, tumori, ulcer, gastrita, duodenita, boli inflamatorii, diverticuli, etc) nu numai pentru tumori.
Biopsia raspandeste "boala in corp" si nu este bine sa o faci: biopsia, indiferent cui si unde se face NU raspundeste nici o boala in corp, dar deseori salveaza viata pacientului prin diagnosticul pe care il pune.

Balonarea stomacului - probabil se refera la balonarea abdomenului, care de obicei este data de acumularea gazelor in intestin NU in stomac.

Medicamente pentru "curatirea" ficatului sau intestinului - nu exista aceste medicamente, si doar medicamente pentru "curatirea" de bani a celui care le cumpara; ficatul, intestinul etc, nu au nevoie de curatire suplimentara, asa cum nu are nevoie nici vaca din curte sau alt animal; toate organele au un metabolism in asa fel incat ori functioneaza cum trebuie, si nu este nevoie de fie "curatate", ori nu functioneaza cum trebuie si atunci sunt bolnave, si trebuiesc tratate.

Nervi la stomac- nu exista termenul medical, si nici macar un sinonim; probabil este vorba de durere gastrica datorata hiperaciditatii, care poate sa apara la stres ("la nervi").

Scaun anal - probabil a fost folosit acest termen de cautare pentru a face deosebirea de scaunul.. pe care stai; se poate cauta cu termenul "materii fecale".

Giardia - exista Giardia intestinalis, un parazit format dintr-o celula, care de obicei NU da nici un fel de simptom; sunt pacienti (de obicei femei), care se trateaza ani de zile pentru Giardia, fara nici un rezultat in ameliorarea simptomelor (care probabil sunt date de alte boli) sau in disparitia parazitului (care de obicei este luat din nou dupa ce a fost eradicat).

Metode naturale de curatire a colonului - dupa cum am mentionat NU este necesara curatirea suplimentara a vreunui organ, dar .. daca clientul doreste sa-si curete colonul "natural" o poate face ieftin cu ulei de ricin, zeama de varza (periculoasa la cei cu boli de inima sau rinichi), ceai laxativ, compot de prune, sau 3l de apa rece si doua linguri de miere luate pe nemancate; atentie, scaunele pot fi nenumarate, riscuri de complicatii!

Ficatul de porc consumat, imbunatateste ficatul de om - probabil nu credeti ca exista astfel de sintagma de cautare, ea exista, si nu are nici o ratiune; orice aliment (inclusiv ficatul de porc), odata inghitit este digerat si desfacut in principii simple alimentare (glucide, lipide, proteine, ioni, vitamine) pentru a putea sa fie folosite de organism; nu are importanta provenienta acestor principii.

Dr Alecse Valerian Ditoiu
Sursa
www.despreboli.ro


 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Un duhovnic din Botoșani va fi următorul sfânt al României (Video)

Miercuri, 1 Mai 2024
486

Părintele Paisie Olaru de la Sihăstria este unul dintre acei oameni ai bisericii care a schimbat destinul multora. Cei care au bătut drumul Sihăstriei au găsit întotdeauna la Părintele Pai...

In memoriam Prof. Ilarion Mandachi. ”Regret că nu i-am spus tot ce aș fi vrut să-i spun!”

Miercuri, 1 Mai 2024
155

În trecerea inexorabilă a timpului, anii par clipe ce licăresc fugar în existența omenească. Ne naștem sub aureola unei stele în care stă ascuns și sfârșitul ca o dator...

Care este starea lui Florin Piersic, după operația chirurgicală suferită!

Miercuri, 1 Mai 2024
427

Florin Piersic a ajuns la Terapie Intensivă, la Institutul Inimii din Cluj, pentru a fi supravegheat de medici, având în vedere vârsta înaintată şi faptul că are montat un ...