SANATATE - Cum sa recunosti daca suferi de afectiuni ale ficatului?

SANATATE - Cum sa recunosti daca suferi de afectiuni ale ficatului?
Ficatul este considerat a fi cel mai mare organ din corpul nostru si indeplineste multe functii. El este raspunzator direct sau indirect de crestere, imunitate, nutritie si reproducere. O boala a ficatului poate afecta oricare dintre aceste procese vitale.

De obicei, imbolnavirea initiala a ficatului poate da putine simptome, sau nici un simptom care sa ne duca cu gandul la vreo afectiune hepatica. Se intampla de multe ori ca o boala de ficat sa fie descoperita cu ocazia unor analize care se fac pentru o cu totul alta afectiune. Totusi, exista anumite indicii prin care iti poti da seama singur daca ficatul este bolnav.


Pasul 1
Observa daca pielea este decolorata. In astfel de cazuri, pielea si ochii capata o nuanta galbuie, iar urina devine galben inchis. Boala este denumita icter si este considerata primul semn al bolii de ficat.
Pasul 2
Urmareste regimul alimentar. Pierderea poftei de mancare, ce conduce spre scaderea in greutate, indica o disfunctie a ficatului. O persoana afectata de boli ale ficatului poate deveni anemica si sa aiba senzatia de greata.
Pasul 3
Scaunul deschis la culoare poate indica inceputul unei boli a ficatului. O persoana care are probleme cu ficatul se poate plange de intestine iritabile sau miscari neregulate ale acestora.
Pasul 4
Fii atent daca abdomenul este umflat. O inflamatie sub coastele de jos din dreapta este un simptom des intalnit la pacientii cu probleme ale ficatului. Poate genera o presiune severa asupra diafragmei, care genereaza dureri atunci cand respiri.
Pasul 5
Examineaza forma si aspectul unghiilor. Unghiile curbate si albicioase indica in foarte multe cazuri o problema a ficatului.
Pasul 6
Observa daca exista sangerari nazale si daca te zgarii usor, deoarece acestea indica o anormalitate a ficatului si o deficienta de proteine.
Pasul 7
Setea excesiva si urinatul frecvent pot aparea in cazul unei boli a ficatului.
Pasul 8
Durerile frecvente de cap, ameteala, spasmele, iritabilitatea, depresia si asa mai departe sunt si ele semne ale bolii de ficat.

Sugestii si avertizari
Ai grija la igiena. Spalarea atenta a mainilor cu sapun dupa folosirea toaletei sau schimbarea scutecelor ajuta in prevenirea problemelor cu ficatul.
Evita substantele toxice si ingerarea excesiva de alcool, deorece creste vulnerabilitatea la boli ale ficatului.
Evita consumul mare de medicamente daca nu sunt absolut recomandate de medic (inclusiv anticonceptionale in exces pot cauza astfel de boli)
Nu este recomnadata suprasolicitarea oganismului

Daca observi vreunul din aceste simptome, cel mai indicat este sa mergi la medic pentru a se putea pune un diagnostic exact.
De asemenea, din cauza ca anomalii ale ficatului nu se pot observa foarte usor in stadiul initial, este recomandat ca din cand in cand sa se faca o verificare a starii ficatului, prin analize speciale, mai ales la persoanele cu risc de a face o boala hepatica. (informatiprofesionale.ro)
 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Poliția din Botoșani în alertă: O fată de 14 ani a dispărut de acasă, sunați la 112 dacă știți ceva despre ea!

Marţi, 7 Mai 2024
62

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei minore de 14 ani, din comuna satul Sârbi, comuna Vlăsinești, care marți, în jurul orei 16:00, a părăsit domic...

Specialiștii antidrog, la datorie și în perioada Sărbătorilor!

Marţi, 7 Mai 2024
56

În perioada minivacanțe de 1 Mai și a Sărbătorilor Pascale, specialiștii antidrog au desfășurat activități specifice de informare, evaluare, consiliere şi asistență specializată pen...

Sancțiuni de sute de mii de lei aplicate de polițiștii botoșăneni în perioada sărbătorilor!

Marţi, 7 Mai 2024
63

Astfel, în medie, zilnic au acționat peste 150 de polițiști, fiind organizate 32 de  acțiuni punctuale, atât în zona localurilor publice și a celor în care se formeaz...