SANATATE: Cum e sanatos sa prepari sucurile naturale

SANATATE: Cum e sanatos sa prepari sucurile naturale
Nu mai este pentru nimeni un secret ca sucurile din comert, de pe eticheta carora ne zambesc imbietor si colorat fel de fel de fructe, nu sunt naturale asa cum spun reclamele. Cine vrea sa bea un suc natural, din fructe sau legume, e bine sa si-l prepare acasa din produse cumparate din piata.

Intr-adevar, fructele si legumele de la supermarketuri, aduse de peste mari si tari, sunt mult mai atragatoare, stralucesc in ambalajele lor sofisticate, dar sunt pline de chimicale ca sa reziste timpului, distantelor mari si diferentelor de temparatura, scrie sanatate.bzi.ro.

Sucurile naturale sunt cele preparate acasa, numai din fructe si legume, fara niciun fel de adaosuri si care se consuma imediat dupa preparare. Tot ce-ti trebuie e un storcator electric de fructe si pentru citrice, un storcator manual, care poate fi procurat de la un raion de menaj.

Sucurile naturale contin toate vitaminele si minerale din compozitia fructelor si legumelor din care au fost preparate, apa naturala din fructele si legumele respective, dar o cantitate relativ mica de fibre alimentare, deoarece cea mai mare parte a acestora ramane in pulpa fructului si in tesutul sec al legumelor. De asemenea, sucurile naturale au proteine si zaharuri, antioxidanti, precum si grasimile naturale din fructele si legumele din care au fost preparate.

Sucurile reprezinta un beneficiu pentru sanatate, nu numai prin faptul ca previn anumite boli, dar le si trateaza. Trebuie stiut insa, ca, spre desosebire de legumele si fructele din care au fost preparate, sucurile naturale au o cantitate dubla sau chiar tripla de calorii. Ca sa te convingi si sa faci diferenta, mananca intr-o zi portocalele ca atare si, a doua zi, cam la aceeasi ora, bea un pahar de suc de portocale.

Sucurile naturale din legume au mai putine calorii decat sucurile de fructe, dar mai multe decat daca ai consuma legumele ca atare. Este bine de stiut ca oricum legumele au mai putine calorii decat fructele. Ca si in cazul sucurilor de fructe, si in cele de legume cea mai mare parte a fibrelor vegetale solubile pe care acestea le contin nu se regasesc in sucuri, acestea ramanand in pulpa stoarsa care, de regula, se arunca.

Ca sa beneficiezi si sa te bucuri intr-adevar de savoarea unui suc natural, trebuie sa respecti niste reguli. Nu adauga sare, zahar sau miere in sucuri. Bea sucul ca atare si nu in amestec, chiar daca, la inceput, ti se va parea ca are un gust nu prea placut. Gandeste-te la beneficii.

In pulpa fructului sau legumei care ramane dupa stoarcere se gaseste cea mai mare parte din fibrele alimentare care se recomanda pentru o digestie sanatoasa. Adauga in sucul proaspat preparat putina pulpa. Inainte de a fi bagate la storcator, fructele si legumele se spala bine, se usuca intr-un prosop de bucatarie si se taie bucatele, asta ca sa beneficiezi de cat mai mult suc.

Si, ca o recomandare de foarte mare importanta, bea sucul imediat dupa ce a fost preparat, cu inghitituri mici, pe parcursul a 10 - 15 minute. Sucul nu se tine si pentru "mai tarziu", nici chiar pastrat la frigider, deoarece, cu timpul, se pierde valoarea antioxidantilor din continutul lor.

Daca te-ai hotarat sa faci o cura de sucuri, incearca sa le bei zilnic, la aceeasi ora, dand astfel posibilitate organismului sa asimilize substantele benefice in timpi egali.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

„Reinventing poetry”, proiectul care aduce arta și moda la Memorialul Ipotești!

astăzi, 12:13
23

Proiectul de artă și modă aduce în lumina reflectoarelor fashion designeri, artiști și creatori de frumos, cu toții animați de aceeași provocare, tema comună a acestei ediții fiind &bd...

Cum va arăta programul „Respect pentru pacienți”, anunțat de Lucian Trufin, candidatul PSD pentru Consiliul Județean Botoșani

astăzi, 11:04
41

„În mandatul doamnei președinte Doina Federovici s-au realizat investiții extraordinare în unitățile medicale din județ. Avem echipamente noi, mobilier nou, saloane curate și c...

Noaptea Muzeelor 2024 la Botoșani, o ediţie aniversară sub semnul protestelor şi grevelor!

astăzi, 10:10
47

Organizatorii au anunţat că sâmbătă, la evenimentul Noaptea Muzeelor, vor fi deschise 253 de obiective în toată ţara, cu cele mai multe în Bucureşti - 55, la Iaşi - 34, T&aci...