Daca dorim sa alegem o pasta de dinti cat mai buna, vom fi surprinsi de diversitatea ofertei. Fiecare marca de pasta de dinti are mai multe game si uneori toate acestea pot deveni chiar ametitoare... Sa luam o pasta de dinti impotriva tartrului? Sau una care sa contina fluor? Sau poate ambele sunt bune? Dar ce-i cu toate pastele care promit albirea dintilor? Sa le preferam pe cele cu ingrediente naturale, mentol sau pe cele clasice?
Specialistii sunt de parere ca atunci cand alegem o pasta de dinti, trebuie sa ne gandim in primul rand la nevoile danturii noastre, si la ce ne lipseste pentru o sanatate orala cat mai buna.
Informatii esentiale despre pasta de dinti
Pasta de dinti… o folosim zilnic, ne este recomandata de catre toti medicii dentisti si are avantaje evidente pentru pastrarea unei sanatati dentare cat mai bune. Dar cate stim oare despre ea: ce contine, ce ar trebui sa contina, cum actioneaza ea la nivelul dintilor si cum lupta impotriva cariilor? Ca o mica definitie a acestui produs indispensabil, putem afirma ca pasta de dinti este un gel sau o pasta folosita la perierea dintilor, in scopul mentinerii si promovarii sanatatii lor, precum si a respiratiei proaspete.
Continutul pastei de dinti poate varia in functie de producator si de scopul ei principal, insa toate ar trebui sa aiba o serie de componente comune, printre care:
1. Fluor
Este adaugat in compozitia majoritatii pastelor de dinti, fiind cel mai comun ingredient activ cu actiune de prevenire a cariilor dentare. Fluorul este esential dezvoltarii puternice a smaltului dentar, precum si in favorizarea mentinerii sale cat mai sanatoase.
2. Agenti abrazivi
Pe langa fluor, agentii abrazivi sunt considerati componenti esentiali ai unei paste de dinti cu adevarat eficiente. Studiile au demonstrat faptul ca agentii de abraziune pot reduce cu pana la 50% timpul necesar indepartarii placii bacteriene. Prin actiunea lor pot indeparta petele de la suprafata dintilor, resturile alimentare care se lipesc de dinti si astfel favorizeaza aparitia unui aspect sanatos al dintilor. Cei mai folositi agenti abrazivi sunt carbonatul de calciu si silicatii.
3. Arome
Indulcitori artificiali (inclusiv zaharina) sunt adaugati adesea pastei de dinti pentru a-i creste aroma si pentru a stimula gustul placut, caci nimanui nu ii place sa se spele pe dinti cu o pasta cu gusta rau. Desi atunci cand ne gandim la pasta de dinti adesea gustul care ne vine in minte este cel mentolat, pe piata au aparut si paste de dinti cu alte arome, in special in variantele pentru copii. Scortisoara, lamaita, sunt doar cateva din aromele care imbogatesc sortimentul pastelor de dinti. Sau poate preferati ceva mai...exotic? Puteti alege si pasta de dinti cu aroma de: caise, vanilie, pin, portocale, levantica.
4. Umectanti
Acestia retin apa in interiorul pastei de dinti si previn deshidratarea acesteia. Ei sunt raspunzatori pentru mentinerea formulei pastei de dinti si consistentei ei timp de cateva saptamani dupa deschiderea initiala a tubului.
5. Agenti de vascozitate (de ingrosare)
Sunt foarte importanti pentru pastrarea texturii, consistentei si vascozitatii pastei de dinti. Fara ei, pasta de dinti devine moale, si nu o putem intinde pe periuta, ajungand chiar sa se scurga printre perii acesteia;
6. Detergenti
Sunt substante care fac clabucul acela pe care il observam la fiecare periaj. Majoritatea agentilor care pot face aceasta spuma sunt din clasa sulfatilor, cel mai frecvent folosit fiind sodiu laureal sulfat (SLS). Pe langa actiunea de spumare, ei sunt preferati si pentru faptul ca au proprietati antimicrobiene;
Pe langa acesti compusi, pe care ii putem gasi pe ambalajele majoritatii pastelor de dinti, exista si anumite ingrediente facultative, pe care producatorii le aleg in vederea sporirii efectelor benefice si potentarii actiunii de curatare a pastei respective, sau in vederea sporirii gustului, mirosului, imbunatatirii aspectului.
Astfel, lista ingredientelor poate fi imbogatita cu:
- Bicarbonat de sodiu, enzime, vitamine, calciu, ierburi aromatice: imbunatatesc efectele ingredientelor de baza;
- Agenti antibacterieni, cum ar fi triclosan, clorura de zinc: previn gingivita;
- Hidroxid de sodiu: neutralizeaza acizii.
Printre cele mai putin folosite ingrediente sunt: nanocristalele de hidroxiapatita, fosfatul de calciu si clorura de strontiu. Primele doua se adaugau in vederea favorizarii remineralizarii, iar clorura de strontiu (sau uneori nitratul de potasiu) sunt recomandate pentru reducerea sensibilitatii. In prezent ele au fost inlocuite cu alti compusi cu eficienta similara.
Pasta de dinti cu efect antitartru
Tartrul reprezinta calcificarea placii bacteriene care apare la nivelul dintilor. Aceasta consta de fapt intr-un biofilm transparent initial, care se indeparteaza prin periajul dupa fiecare masa. Daca insa periajul nu se face, sau se face ineficient, placa incepe sa se acumulezez si devine din ce in ce mai vizibila. Poate fi simtita chiar si de individ, daca trece limba peste dinti. Pentru el senzatia este neplacuta, iar pentru cei din jur aspectul ei poate fi un semn de igiena orala deficitara si neglijenta.
Placa bacteriana, considerata un mediu foarte propice dezvoltarii si inmultirii bacteriilor, va duce in timp la aparitia cariilor dentare dar si la alte probleme periodontale, cum ar fi gingivita. Filmul bacterian este prezent pe dintii fiecaruia dintre noi, fie ca ne place sau nu, insa el poate fi inlaturat daca ne spalam corect si frecvent pe dinti. Daca el se acumuleaza, in timp si devine dur, pasta si periajul nu mai pot face nimic, si este cazul sa ne programam la medicul dentist in vederea indepartarii lui profesionale. Procedura in sine nu este dureroasa, insa poate fi disconfortanta. Si intotdeauna este mult mai bine sa prevenim o astfel de situatie decat sa o tratam.
Exista foarte multi compusi in pastele de dinti care se dovedesc foarte eficienti in ceea ce priveste indepartarea tartrului, daca acestuia nu ii este permis sa se acumuleze si sa se intareasca sau chiar sa se calcifice. Printre cele mai folosite sunt citratul de zinc si pirofosfatii. In plus, unele paste de dinti antitartru contin si un antibiotic, triclosan, care poate favoriza distrugerea unei parti din germenii periculosi prezenti in cavitatea bucala.
Forma cu antibiotic este recomandata daca exista un pericol real ca placa sa determine gingivita sau alte inflamatii, acestea fiind insa complicatii relativ frecvent asociate tartrului deja calcificat pe smalt. Se pare ca cel mai eficient lucreaza impotriva depunerilor de tartru pastele de dinti care contin in alcatuirea lor o gama cat mai variata de agenti, si nu doar unul. Cu cat pasta "stie" sa lupte mai activ si mai diferit impotriva depunerilor, cu atat rezultatele ei vor fi mai bune.
Pasta pentru dinti sensibili
Sensibilitatea dentara exagerata este o problema foarte reala, si nu doar un moft al pacientilor. Specialistii au luat atat de in serios o astfel de afectiune, incat au realizat game speciale de produse de ingrijre a dintilor sensibili. Dintii sensibili devin durerosi atunci cand mancam ceva dulce sau acru, prea cald sau prea rece, daca inspiram pe gura aer rece, sau daca stam in curent. Prezenta lor poate altera foarte mult calitatea vietii, caci pacientul nu se poate bucura de o inghetata vara, de o cana de ciocolata sau vin fiert iarna, nu poate iesi iarna din casa fara sa se fereasca de frig si nu poate da vara drumul la aerul conditionat fara sa nu apara aproape imediat simptomele.
De aceea, pastele pentru dinti sensibili isi propun sa amelioreze o parte din aceste simptome, si sa permita pacientului sa se bucure din nou de viata. Iar studiile au demonstrat ca pastele pentru dinti sensibili sunt cu adevarat eficiente si se imbunatatesc de la o generatie la alta. Pastele pentru dintii sensibili contin nitrat de potasiu sau clorura de strontiu, substante chimice care isi fac simtit efectul protector cu adevarat dupa aproximativ 4 saptamani. Mecanismul lor de actiune este unul foarte complex si implica blocarea cailor de transmitere a durerii din interiorul dintilor, sau creeaza o pelicula protectoare la suprafata dintilor, astfel incat substantele acre sau dulci, calde sau reci sa nu mai ajunga in contact direct cu terminatiile nervoase din pulpa dentara.
Pasta de dinti cu efect de albire
Albirea dintilor nu mai este o practica ce poate fi facuta doar la cabinetul medicului stomatolog, caci producatorii de paste de dinti au realizat anumite variante care pot fi folosite zilnic si care promit utilizatorilor un zambet alb si stralucitor. Pastele care sunt destinate acestui scop nu contin substante de albire, ci contin particule abrazive sau substante chimice cu actiune delicata care pot reda stralucirea pierduta dintilor sau care se leaga pe suprafata petelor care strica aspectul frumos al dintilor si ulterior, prin periere, vor favoriza eliminarea acestora.
Studiile demonstreaza faptul ca nu avem motiv de ingrijorare chiar daca astfel de paste de dinti contin particule abrazive. Se pare ca ele nu actioneaza precum un smirghel asupra dintilor, ci actiunea lor este mult mai usoara si nu dauneaza smaltului. Multe firme producatoare au ales sa introduca in continutul pastei cu efect de albire pulbere foarte fina de siliciu, aceasta actionand ca un abraziv foarte delicat, precum si particule pentru stralucire, in vederea ameliorarii rapide a aspectului cosmetic al dintilor.
Alege cea mai buna pasta de dinti
In vederea alegerii celei mai bune paste de dinti, care sa fie atat pe placul nostru cat si al familiei, specialistii ne recomanda:
- Sa alegem doar paste de dinti aprobate de catre Asociatia Medicilor Stomatologi: indiferent de ce pasta de dinti hotaram sa alegem, primul lucru la care trebuie sa ne uitam cand cumparam produsul respectiv este daca el este aprobat de catre medicii dentisti. Pastele care au primit o astfel de aprobare se presupune ca au fost testate si ca s-a observat ca au un continut sigur, lipsit de substante nocive sau chiar toxice si ca si-au dovedit eficienta pentru scopul in care au fost intentionate. Trebuie precizat ca toate pastele de dinti care au aprobare au si un continut optim in fluor, pe langa alte ingrediente. Acesta este cel mai des analizat, caci prezenta lui are efecte protectoare dovedite impotriva cariilor dentare.
- Sa fim atenti la pastele neaprobate: din pacate, pe piata pot patrunde si paste neaprobate si chiar in urma cu putin timp s-a descoperit o astfel de pasta, avand ca tara de provenienta China, care continea o substanta toxica, anume dietilen glicol. Deocamdata, specialistii ne recomanda sa evitam pastele de dinti cu o astfel de provenienta. Iar oferta este destul de bogata, atat din punct de vedere al eficientei produselor, dar si al preturilor, astfel incat sa alegem doar paste aprobate.
- Sa analizam nevoile de ingrijire ale noastre si ale familiei noastre: specialistii sunt de parere ca atata timp cat pasta pe care o luam are un continut bun in fluor, restul este o chestiune de preferinta personala si de nevoi individuale. Cea mai buna pasta de dinti este cea care ne poate rezolva problema pentru care o cumparam, fie ca ne dorim dinti mai albi, fara tartru sau ca avem dintii sensibili. Exista paste doar din ingrediente naturale, precum si paste de dinti destinate special copiilor. Acestea fie au un ambalaj atractiv, fie sunt colorate sau au o aroma particulara, sau, mai nou, au chiar si particule stralucitoare, toate propunandu-si sa ii faca pe cei mici mult mai atenti cu igiena orala inca din copilarie si sa ii incurajeze sa se spele pe dinti.
Indiferent de nevoile pe care le avem sau de preferintele noastre, oferta in ceea ce priveste pastele de dinti se mentine foarte bogata si foarte variata, astfel incat sa avem de unde sa alegem. Fiecare brand de pasta are la randul sau variante care se adapteaza tuturor nevoilor, si adesea ofera solutii complete, nu doar pasta. O buna sanatate orala nu inseamna doar periaj, ci si folosirea atei dentare si a apei de gura, ele fiind la fel de variate ca si pasta in sine.
sfatulmedicului.ro
SANATATE - Cum alegem o pasta de dinti buna?
Stiri Botosani Monday, 24 January 2011 ActualitateSpune-ne opinia ta
Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani
Valeriu Iftime (PNL): „Nu, nu sunt în Congo, într-un loc uitat de lume. Sunt chiar aici, în Botoșani”
astăzi, 20:30
„Acest pod chiar există! Am primit multe mesaje de la voi în care îmi semnalați existența unui pod din satul Mateieni care chiar stă să se prăbușească cu locuitorii care sunt...
AJPIS Botoșani: Beneficiarii de alocații și indemnizații vor primi banii începând de mâine!
astăzi, 20:00
Este vorba de 56.036 beneficiari ai alocațiilor de stat pentru copii și ai indemnizațiilor pentru creșterea copiilor. Suma totală platită este de 31.185.104 de lei. Beneficiarii acestor sume ...
PNL Botoșani, Alexandru Dumitriu: „Vom avea provocări, dar sunt încrezător că, lucrând împreună, le putem transforma în oportunități de creștere și progres”
astăzi, 19:15
„Stimați colegi, dragi dorohoieni, Să fiu învestit în funcția de consilier local în orașul Dorohoi nu este doar o onoare, ci și o obligație pe care o port cu drag &ici...