SANATATE - Ce trebuie sa stii despre convulsiile febrile ale copilului!

SANATATE - Ce trebuie sa stii despre convulsiile febrile ale copilului!
Convulsiile febrile sunt reactii care apar la anumiti copii in prezenta febrei. Nu atat febra in sine conteaza, cat viteza de crestere a temperaturii. Sistemul nervos al acestor copii este mai sensibil decat media. Copilul poate deveni inconstient, incordat, poate avea miscari rapide, spasmodice, poate avea ochii mariti mult sau dati peste cap, poate chiar pierde controlul functiilor organismului. Convulsiile febrile pot dura cateva minute, dupa care copilul va dormi adanc pe perioada refacerii.

Convulsiile febrile sunt periculoase?
In mod normal, NU! De asemenea, nu sunt un semn de epilepsie. Desi reprezinta niste experiente traumatice pentru parinti, convulsiile febrile sunt comune la copii si nu afecteaza sanatatea generala. Ceea ce este important este ca aceste convulsii sa nu dureze prea mult timp, deoarece pe parcursul lor la creier ajunge mai putin oxigen.

Care este cauza?
Febra! La unii copii convulsiile febrile apar la temepraturi mari (41-42?C), dar pot aparea si temperaturi mai mici, in functie de viteza de crestere a febrei.

Va fi prima convulsie febrila inceputul unei serii de convulsii?
70% din copiii care au avut o convulsie febrila nu o vor avea si pe a doua. Restul de 30% pot avea recurente, chiar si la luni diferenta de primul episod, dat intotdeauna in prezenta febrei. Convulsiile febrile dispar la varsta de 5-6 ani.

Ce este de facut la prima convulsie?
In primul rand, fi calm! Este o risipa de timp sa incerci sa duci copilul la spital sau sa chemi doctorul inainte de a actiona. Incearca sa eviti actiuni fara rost, cum ar fi scuturarea copilului, palmuirea, strigarea copilului pe nume etc.
In cazul primei convulsii febrile temperatura trebuie scazuta cat mai repede cu putinta.
Pentru scaderea febrei:
- asigura-te ca nu cumva copilul sa fie prea imbracat (nu este necesar sa il dezbraci).
- plaseaza pe fruntea si ceafa copilului bureti de baie cu apa rece sau gheata sau un prosop umed.
- intinde copilul pe o parte.
- cu degetul elibereaza gura copilului de orice ar putea avea inauntru (in caz de voma, curata imediat).
- dupa terminarea convulsiilor, administreaza-i Paracetamol. In acest moment cheama doctorul, care va verifica daca totul este in ordine cu copilul si te va sfatui ce sa faci in cazul in care convulsiile se repeta.

Ce este de facut daca un copil care a avut convulsii febrile in trecut devine febril?
Un copil care a avut convulsii febrile in trecut este sanatos. Totusi, daca are febra, aceasta trebuie coborata imediat, chiar daca este mica (37,5?C sub brat sau 38?C rectal). Comporta-te cum te comporti intotdeauna cand copilul are febra si ai grija sa ii administrezi Paracetamol, 10-15mg per kilogram corp pentru prima doza, si, la nevoie, 10mg/kg la fiecare 6 ore, dar nu mai mult de 4-5 ori.
Exista doua moduri de prevenire a recurentei convulsiilor febrile:
1. Administrarea zilnica de medicamente antiepileptice (fenobarbital si acid valproic) pentru o perioada de minim 2 ani. Dar aceasta metoda, din cauza administrarii indelungate de medicamente, expune copilului la efecte secundare. Acestea pot fi: hiperactivitare, irascibilitate, somnolenta. Copilul este sub tratament chiar si atunci cand febra, care este cauza convulsiilor, nu este prezenta.
2. Din aceste cauze, metoda preferata pentru prevenirea convulsiilor febrile este administrarea unui medicament antiepileptic (diazepam) in momentul detectarii febrei. Diazepam-ul se administreaza (oral sau rectal) ori de cate ori copilul are febra pentru o perioada de un an.
Medicul va decide care este cea mai buna metoda pentru prevenirea convulsiilor febrile.

Ce este facut in cazul in care copilul are un nou episod de convulsii febrile?
Deoarece febra nu este intotdeauna detectata la timp, o interventie imediata nu este intotdeauna posibila si pot apare noi episoade de convulsii febrile. In acest caz trebuie administrat diazepam rectal. Consulta medicul referitor la dozaj. Nu incerca sa administrezi diazepamul oral deoarece, din cauza spasmelor, copilul poate inhala lichidul sau il poate scuipa. De asemenea, este foarte important sa incerci sa cobori febra cat de repede posibil.

Ce NU trebuie facut pe parcursul unei convulsii febrile?
- Nu-ti pierde cumpatul.
- Nu incerca sa imobilizezi copilul, lasa-l sa se miste liber atat timp cat nu exista pericolul sa se loveasca la cap.
- Nu incerca sa captezi atentia copilului strigandu-l, scuturandu-l sau palmuindu-l, chiar daca inceateaza temporar sa respire.
- Nu chema doctorul si nu incerca sa duci copilul la spital fara a aplica procedurile de urgenta pentru astfel de cazuri si in nici un caz inainte de incetarea convulsiilor.
- Nu incerca sa introduci nimic in gura copilului; ii poti face rau sau il poti face sa vomite.

Cand trebuie chemat doctorul?
- In momemtul in care au incetat convulsiile.
- In cazul in care convulsiile febrile dureaza mai mult de 10 minute.

Rezumat
- Convulsiile febrile nu sunt periculoase! De asemenea, prezenta lor nu inseamna epilepsie.
- Convulsiile febrile sunt cauzate de febra, nu de o boala.
- Convulsiile febrile nu cauzeaza daune creierului, acestea pot fi cauzate numai de lipsa de oxigen in cazul unor convulsii exceptional de lungi.
- Daca un copil a avut convulsii febrile, aceasta nu inseamna in mod sigur ca va mai avea.

In cazul convulsiilor febrile, NU UITA!
- Copilul trebuie intins pe o parte si lasat sa se miste liber (avand grija sa nu se loveasca la cap). Gura trebuie golita folosind degetul.
- In cazul aparitiei convulsiilor febrile, febra trebuie coborata cat mai repede cu putinta.
- In cazul copiilor care au avut convulsii febrile in trecut, este foarte important sa nu lasi temperatura sa le urce, chiar si in valori mici.
- Daca apare un nou episod de convulsii febrile, trebuie administrat imediat diazepam. Acesta trebuie administrat rectal.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

La un pas de dezastru din cauza unei candele! Recomandările pompierilor botoșăneni (Foto)

astăzi, 21:14
186

Nu lăsați candelele aprinse lângă perdele, haine sau alte obiecte care pot lua foc uşor.Sâmbătă seara, într-o casă din localitatea Zăicești s-a produs un incendiu. Vecin...

Botoșăneanul care se dădea polițist număra ”mita” la vedere și îi garanta proxenetului: ”Procurorul îi șmecher! Clasare!”

astăzi, 18:00
263

Falsul polițist din Botoșani a pretins 23.000 de euro de la un proxenet ca să-i pună o vorbă bună la un așa-zis ”procuror” care ar fi instrumentat dosarul în care era acuzat d...

Campionat național cu 16 medalii obținute de sportivii din Botoșani!

astăzi, 16:43
180

În perioada 19-20 aprilie 2024, sportivii legitimați la secția de Taekwondo WT a Clubului Sportiv Botoșani, precum și cei ai Asociației Brilliant Taekwondo Sporting Club, au participat, &ic...