SANATATE: Ce faci cand iti curge sange din nas. Sfaturi babesti vs. recomandari medicale

SANATATE: Ce faci cand iti curge sange din nas. Sfaturi babesti vs. recomandari medicale
Stai pe spate si ridica in aer mana opusa narii care sangereaza. Misca o cheie rece pe ceafa. Acestea sunt doua dintre sfaturile babesti menite sa opreasca sangerarile nazale. Dar chiar sunt eficiente aceste metode? Tacticile recomandate de medici difera considerabil.

Sangerarile nazale, cunoscute si sub numele de epistaxis, sunt frecvente mai ales la copii si batrani dar si adultii se pot confrunta cu ele. Epistaxisul afecteaza in jur de 60% din populatie, informeaza un studiu realizat de Spitalul Naval Jacksonville din SUA. Desi sangerarea nazala il poate speria pe cel care o experimenteaza, cel mai adesea aceasta nu indica o problema de sanatate ci este doar rezultatul uscarii sau iritarii membranelor ce captusesc interiorul narilor (prin scobire, suflarea nasului etc.).

Sangerarile nazale sunt mai frecvente iarna cand sistemele de incalzire usuca aerul din incaperi si cand virusurile au la dispozitie un camp mai vulnerabil. De asemenea, acestea pot fi provocate de deviatiile de sept, de introducerea unui obiect strain in nas sau de iritatiile asociate suflarii nasului (din cauza racelilor, alergiilor etc.).  In unele cazuri, sangerarile nazale sunt cauzate de boli ale sangelui sau de o tensiune ridicata.

Majoritatea sangerarilor nazale au loc in septul inferior, partea de jos a nasului, zona bogat vascularizata si pot fi oprite destul de usor. Sangerarile care provin dintr-o zona mai inalta a nasului sunt mai greu de controlat si necesita adesea interventia medicului.

Conform Institutului National American de Sanatate, tactica cea mai buna pentru a opri o sangerare nazala este sa ramai in pozitie dreapta, nu pe spate cum se obisnuieste, pentru a reduce presiunea sangelui in aceasta zona. De asemenea, este indicata inclinarea usoara spre inainte pentru a evita inghitirea sangelui. Prinde usor partea moale a nasului intre degete, astfel incat narile sa fie inchise, si respira pe gura. Pastreaza pozitia pentru zece minute fara a verifica intre timp daca sangerarea a incetat. In felul acesta, lasi timp pentru ca sangele sa se coaguleze.

In afara de apasarea narilor se mai poate aplica o compresa rece sau o punga cu cateva cuburi de gheata (invelita in material) pe puntea nasului. Dupa incetarea sangerarii, ar fi bine sa se evite suflarea nasului timp de cateva ore.

In cazul in care sangerarea tine mai mult de 20 de minute se recomanda solicitarea asistentei medicale. In cazul in care sangerarea nazala are loc dupa o lovitura la cap, dupa o lovitura puternica ce ar fi putut sparge nasul sau in cazul in care sangerarile sunt frecvente este necesara interventia unui medic.

 

MedLive.ro.


 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ce frumuseți ascunde "Tărâmul Sfinților" din codrii Botoșanilor!

Duminică, 5 Mai 2024
258

Judeţul Botoşani devine gazda unui nou concept inedit, dar valoros pentru credincioşii ortodocşi. "Tărâmul Sfinților" este numele sub care se conturează acest periplu fascinant ...

Modelul Dacia care a spulberat orice concurență în Europa!

Duminică, 5 Mai 2024
317

Pe prima poziție a clasamentului înmatriculărilor de mașini din Europa la finalul primelor trei luni din 2024 se află modelul românesc Dacia Sandero.Dacia Sandero ocupă poziția &...

Valeriu Iftime, nemulțumit după ce Botoșani a remizat cu FC Voluntari: „Am fost mai buni!”

Duminică, 5 Mai 2024
713

O victorie ar fi fost extrem de importantă pentru Botoșani, având în vedere că ocupă locul 6 în playout, cu 25 de puncte obținute, la o lungime distanță de primul loc care duc...