SĂNĂTATE: Ce efectele tămăduitoare are tămâia

Pe lângă utilizările în ceremonialul religios, tămâia are şi foarte multe proprietăţi terapeutice. În medicina naturistă sunt utilizate aproape toate organele vegetale ale arborelui de tămâie.
 

Tămâia are următoarele proprietăţi terapeutice:
 
- expectorante, antiiflamatoare, diuretice, sedative;
- antiseptice, antimicrobiene, astringente, cicatrizante;
- analgezice, antialergice, antidepresive;
- antitumorale;
- antiastmatice;
- antireumatice;
- imunostimulatoare, tonice.
 
În ceea ce priveşte uleiul de tămâie, cea mai importantă acţiune o are asupra sistemului nervos, având efecte calmante, înviorătoare, energizante, imprimând o stare de confort, mai ales în cazul persoanelor stresate, anxioase, cu depresie psihică, copleşite de deznădejde sau afectate de scleroza multiplă în plăci.
 
La nivelul aparatului digestiv, uleiul acţionează benefic în boli inflamatorii ale colonului (boala Crohn), în diaree, dizenterie, calculoză biliară, ulcere gastrice, indigestii, colite ulceroase, hemoragii interne.
 
În afecţiunile căilor respiratorii cronice, efecte benefice se constată în tratamentul bronşitelor, al astmului bronşic, guturaiului, tusei, sinuzitei, rinitei alergice şi febrei. În aceste tratamente se aplică sub formă de inhalaţii şi comprese.
 
Alte acţiuni terapeutice se manifestă în cazul infecţiilor genitale şi urinare, în reglarea conţinutului de colesterol din sânge, în corelaţie cu hipertensiunea arterială şi cardiopatia ischemică.
 
Tămâia nu prezintă nici un fel de toxicitate, doar rareori putând să apară tulburări de ordin digestiv. Nu se recomandă însă femeilor gravide sau mamelor care alăptează.
 
Masajul cu ulei de tămâie pe gât şi pe tenul acneic şi obosit contribuie la înfrumuseţarea pielii, la tratarea arsurilor, psoriazisului, lupusului eritematos, urticariei şi a rănilor greu vindecabile. Efectele pot fi sporite, în amestec cu extracte de citrice, eucalipt, lavandă, trandafir şi lemn de santal. O baie fierbinte, cu câteva picături de ulei eteric, ajută substanţial la relaxarea organismului. În mod particular se recomandă atleţilor, în caz de traumatisme şi întinderi musculare.


(Prof. univ. dr. Constantin Milică)

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

AJPIS Botoșani: Persoanele cu nevoi speciale își vor primi indemnizațiile pe luna ianuarie începând de mâine!

astăzi, 20:15

Suma totală platită este de 10.941.339 de lei. Beneficiarii acestor sume sunt cei care primesc: - Indemnizația lunară acordată persoanei cu handicap grav - Bugetul personal complementar ...

Lângă noi: România deschide prima fabrică de hârtie cerată din estul Europei!

astăzi, 19:35

Potrivit unui comunicat al Exonia, România devine pionier în estul Europei prin deschiderea primei fabrici de hârtie cerată destinată ambalării produselor alimentare, „&icir...

Blocada la Ștefănești: Zeci de controale efectuate de polițiști în trafic!

astăzi, 18:45

Astfel, polițiștii au acționat în baza planului de activitate Blocada, fiind legitimate peste 60 de persoane și controlate 54 de autovehicule, iar în urma neregulilor constatate au fos...