SANATATE: Atenţie la E-urile din iaurturile cu fructe şi din brânza topită!
Stiri Botosani Friday, 18 March 2011 ActualitateVremea lactatelor preparate de bunica, lăsate la smântânit peste noapte şi închegate natural, a apus de mult. Le-au înlocuit iaurturile cu fructe şi cu diverse arome, cremele de brânză cu verdeţuri, caşcavalul cu aromă de şuncă, granulele de brânză cu măsline etc. Nici măcar laptele nu mai e ce-a fost, omul modern putând alege sortimente diverse, precum laptele gata amestecat cu cacao, cu cafea sau cu miere.
Atenţie, însă: chimicalele pe care le conţin aceste produse nu sunt neapărat toxice, dar agravează problemele renale, împiedică asimilarea calciului şi dereglează metabolismul copiilor, primii care prind drag de iaurturi dulci şi colorate.
De la copii crescuţi cu lapte crud la generaţia "iaurţel"
După ce am luat la puricat etichetele, am descoperit că "iaurţelele-cremă" cu fructe sau arome exotice au foarte mult zahăr (15 grame la un pahar) sau sirop de glucoză-fructoză şi foarte puţine fructe: 5%, în general, şi nu mai mult de 10%, în cele mai bune cazuri. Sunt, în schimb, pline de amidon, stabilizatori, aditivi, colo ranţi, arome, emulsificatori şi alte "necunoscute". Un pahar de 150 de ml trece lejer de 100 de calorii fără nutrienţi, spun medicii.
Nutriţionistul Corina Zugravu atenţionează că iaurturile cu arome au valoarea nutritivă a materiei prime, adică a laptelui sau a iaurtului, plus adosuri: zahăr, fructoză, aditivi, săruri de topire, care adaugă produsului nişte calorii fără nutrienţi.
"Să nu vă imaginaţi că pentru a se obţine aromele se pun căpşuni sau alte fructe, ci se adaugă produse de sinteză, arome similare celor naturale, corectori de aciditate care să potenţeze gustul", spune Zugravu. Aceste chimicale sunt admise de lege, însă nu se cunosc exact toate efectele lor.
Pentru siguranţă, nutriţioniştii vă recomandă să cumpăraţi produse lactate simple şi, dacă doriţi, adăugaţi acasă fructe sau o linguriţă de miere. "Cu cât mai puţine denumiri necunoscute şi cu cât mai puţine formule chimice, cu atât mai bine, mai ales dacă le cumpăraţi pentru copii sau dacă aveţi probleme cu rinichii", sfătuieşte nutriţionistul.
Uitaţi de brânza topită
Noua generaţie de brânzeturi, acele creme de brânză cu verdeţă, cu măsline, cu şuncă etc., sau caşcavalul feliat nu se compară cu brânza de la ţară. Calciul din aceste produse se asimilează greu sau deloc din cauza aditivilor, iar cantitatea mare de grăsimi îngroaşă vasele de sânge.
Brânza topită ar trebui să fie ultima alegere în materie de brânzeturi. Jumătate este smântână, iar cealaltă jumătate - unt plus amidon şi "E-uri" alergene (precum guma guar, guma tara). În plus, are un conţinut-record de grăsime: 40%. Multe dintre aceste sortimente au adaosuri de ciuperci ori şuncă, "legate" cu aditivi în compoziţie.
Brânză contraindicată celor care au probleme cu rinichii
"De departe, cel mai mare pericol din brânza topită sunt polifosfaţii, sărurile de topire. Aceştia scad absorbţia calciului, în condiţiile în care dai copilului brânză tocmai ca să asimileze calciul. În plus, dacă ai cea mai mică problemă cu rinichii, îi oboseşti şi mai rău", avertizează nutriţionistul Zugravu.
Nici crema de brânză cu verdeaţă nu este sănătoasă. "Pe etichetă scrie verdeaţă, însă nu poţi să arunci verdeaţă în brânză pur şi simplu şi să mai şi reziste. Producătorii nu mai menţionează şi aditivii pe care i-au folosit ca să închege produsul", atenţionează specialistul. Mai mult, aceste creme de brânză nu conţin materie primă de cea mai bună calitate.
Caşcavalul feliat este brânză topită
Caşcavalul feliat din comerţ este, mai degrabă, brânză topită şi întărită cu ajutorul unor chimicale, în vreme ce materia primă, caşcavalul, se regăseşte doar în proporţie de 40%, un sfert din produs fiind grăsime.
"Când spunem caşcaval feliat ne gândim că este vorba despre caşcaval natural care a fost feliat. Însă nu este aşa, în condiţiile în care materia primă are o concentraţie atât de mică, iar produsul are o structură cremoasă care se obţine doar cu ajutorul aditivilor care să-l păstreze prospăt cât mai mult timp", spune medicul nutriţionist Corina Zugravu.
Copiii sunt cei mai afectaţi de consumul acestui produs, pentru că, spune medicul, "le poate da metabolismul peste cap".
Sursa: evz.ro
Spune-ne opinia ta
Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani
PSD Botoșani: Începe proiectarea noului pod dintre Vârfu Câmpului și Zvoriștea! (Foto)
Astăzi, 20 ianuarie 2025, începe proiectarea noului pod peste Siret de pe DN29A, Dorohoi - Suceava. Pe 8 ianuarie, Direcția Regională de Drumuri și Poduri Iași a emis ordinul de în...
APIA Botoșani: Anunț privind stadiul autorizării plăților aferente anului de cerere 2024!
Până la data de 16 ianuarie 2025, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Centrul Județean Botoșani a autorizat la plată suma totală de 205.115.655 lei, reprezent&ac...
Se anunță încă o zi liberă la finalul acestei săptămâni!
Vineri, 24 ianuarie, Ziua Unirii Principatelor Române, sărbătoare cunoscută ca Mica Unire, este zi nelucrătoare conform Codului Muncii. Astfel, angajații vor avea o minivacanță de trei...
Newsletter
Abonează-te la Newsletter-ul Stiri Botoșani pentru a fi la curent cu cele mai noi știri și reportaje!
© 2025 WEB EMOTION SRL | Toate drepturile rezervate.
Web Emotion, Live.Botosani.ro, Botosani.ro Stiri.Botosani.ro si logo-urile acestora sunt marci inregistrate ale Web Emotion. Toate celelalte marci sunt proprietatea companiilor detinatoare. Reproducerea continutului din acest site este permisa numai cu acordul Web Emotion.
Termeni și condiții | Politica de confidențialitate | Despre Cookie-uri
Pagină generată în 1.50 secunde
Acest website foloseşte cookie-uri pentru a furniza vizitatorilor o experienţă mult mai bună de navigare şi servicii adaptate nevoilor şi interesului fiecăruia. Apăsând Accept sau navigând pe acest website, ești de acord să permiți colectarea de informații prin cookie-uri sau tehnologii similare. Mai multe detalii despre cookie-uri aici