SANATATE - Atentie la aerul conditionat!

SANATATE - Atentie la aerul conditionat!
Aerul condiţionat folosit incorect poate îmbolnăvi! Durerile de cap şi virozele pot fi efectele modului în care utilizăm sistemele de climatizare. Pentru a evita problemele este indicat ca temperaturile din încăpere să nu fie mai mici de 22 de grade Celsius, iar fluxul de aer rece să nu fie îndreptat direct către cei de aici.
 
Durerile de spate apar din cauza expunerii la fluxul de aer rece. Când temperaturile sunt ridicate, sistemele de climatizare sunt de ajutor. Totuşi, medicii spun că  persoanele care stau mult timp în camere cu aer condiţionat răcesc mai des şi sunt predispuse chiar unor infecţii grave.

Cei expuşi timp îndelungat la aerul condiţionat nu mai sunt capabili să se adapteze la temperaturile caniculare ale verii. Aceste persoane transpiră abundent când se află afară, iar când intră în încăperile răcoroase, corpul lor reacţionează ca şi când ar sta în frig.

Fenomenul favorizează apariţia virozelor, iar în cazurile grave determină chiar declanşarea pneumoniilor. Diferenţele de temperatură se pot materializa şi în dureri de cap. Acestea apar deoarece stresul pe care îl resimte corpul din cauza diferenţelor de temperatură este receptat de nervi. În unele cazuri, durerea apare la doar câteva minute de la intrarea în contact cu aerul răcoros.

Răspândeşte virusuri şi bacterii!

Filtrele aparatelor de aer condiţionat trebuie schimbate cât mai des. În caz contrar, germenii pe care acestea îi adăpostesc sunt răspândiţi în încăperi.

Sunt afectaţi mai ales angajaţii care lucrează în birouri mari. Ei pot contracta virusuri care produc conjunctivite virale, dar şi gripă, iar din cauza germenilor şi altor alergeni inhalaţi, persoanele sensibile pot suferi episoade de rinită alergică şi crize de astm.

Una dintre cele mai periculoase afecţiuni provocate de aparatele de aer condiţionat cărora nu li se curăţă în mod regulat filtrele de aer este bacteria Legionella pneumophilla, care favorizează instalarea unei serii de boli numite legioneloze. Acestea se manifestă sub forma unor pneumonii atipice. Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), la nivel mondial, 15 la sută din pneumoniile care necesită spitalizare sunt cauzate de Legionella.

Boala se manifestă prin cefalee, dureri musculare şi abdominale, diaree, tuse uscată, febră uşoară, senzaţiede rău general.

În fazele avansate, pot apărea dureri toracice, dificultăţi respiratorii şi tuse cu expectoraţii. În unele cazuri, tulburările respiratorii se pot agrava, culminând cu o pneumonie severă.

Blochează muşchii!

Specialiştii atrag atenţia şi că unele probleme de sănătate pot fi agravate de expunerea la aerul condiţionat.  Pot apărea acutizări ale unor sinuzite cronice, nevralgii (dureri care iradiază de-a lungul unui nerv), contracturi musculare (blocări ale muşchilor), dureri lombare şi la nivelul cefei“, explică medicul de familie Elena Surugiu. 

Interzis în camera copiilor!

Cel mai bine ar fi ca, în cazul locuinţelor, aparatele de aer condiţionat să fie amplasate pe holuri, iar răcirea aerului să se producă indirect. Sub nicio formă nu trebuie montate aparate de climatizare în camerele copiilor. Este recomandat şi ca, în dormitoarele adulţilor, aparatele să nu funcţioneze noaptea, în timpul somnului.
Sursa: Adevarul



 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Sancțiuni de 9.000 de lei pentru apelare nejustificată sau abuzivă la 112!

astăzi, 13:29
21

În ultimele 24 de ore, polițiștii botoșăneni au organizat 3 acțiuni punctuale, în cadrul planului BLOCADA, acționând în sistem integrat, împreună cu jandarmii și ...

Strigătul disperat al unui botoșănean care vrea să își salveze copilul. ”Atunci am descoperit inflamația de pe cerebel…”

astăzi, 12:46
221

”Pe 1 ianuarie fiind la Botoșani în vizită la părinții mei, ne-am internat la spital acolo, unde a stat o săptămână făcându-i-se diferite investigații cu rezultatele a...

Șoferii ar putea fi amendați pe baza filmărilor făcute de alți șoferi. Există o singură condiție!

astăzi, 11:50
128

Un proiect de ordonanță prevede că imaginile surprinse astfel pot fi trimise polițiștilor, iar în baza lor, s-ar putea da amenzi. Asta ar putea contribui la reducerea numarului de accidente...