SANATATE - Atentie la aerul conditionat!

Aerul condiţionat folosit incorect poate îmbolnăvi! Durerile de cap şi virozele pot fi efectele modului în care utilizăm sistemele de climatizare. Pentru a evita problemele este indicat ca temperaturile din încăpere să nu fie mai mici de 22 de grade Celsius, iar fluxul de aer rece să nu fie îndreptat direct către cei de aici.
 
Durerile de spate apar din cauza expunerii la fluxul de aer rece. Când temperaturile sunt ridicate, sistemele de climatizare sunt de ajutor. Totuşi, medicii spun că  persoanele care stau mult timp în camere cu aer condiţionat răcesc mai des şi sunt predispuse chiar unor infecţii grave.

Cei expuşi timp îndelungat la aerul condiţionat nu mai sunt capabili să se adapteze la temperaturile caniculare ale verii. Aceste persoane transpiră abundent când se află afară, iar când intră în încăperile răcoroase, corpul lor reacţionează ca şi când ar sta în frig.

Fenomenul favorizează apariţia virozelor, iar în cazurile grave determină chiar declanşarea pneumoniilor. Diferenţele de temperatură se pot materializa şi în dureri de cap. Acestea apar deoarece stresul pe care îl resimte corpul din cauza diferenţelor de temperatură este receptat de nervi. În unele cazuri, durerea apare la doar câteva minute de la intrarea în contact cu aerul răcoros.

Răspândeşte virusuri şi bacterii!

Filtrele aparatelor de aer condiţionat trebuie schimbate cât mai des. În caz contrar, germenii pe care acestea îi adăpostesc sunt răspândiţi în încăperi.

Sunt afectaţi mai ales angajaţii care lucrează în birouri mari. Ei pot contracta virusuri care produc conjunctivite virale, dar şi gripă, iar din cauza germenilor şi altor alergeni inhalaţi, persoanele sensibile pot suferi episoade de rinită alergică şi crize de astm.

Una dintre cele mai periculoase afecţiuni provocate de aparatele de aer condiţionat cărora nu li se curăţă în mod regulat filtrele de aer este bacteria Legionella pneumophilla, care favorizează instalarea unei serii de boli numite legioneloze. Acestea se manifestă sub forma unor pneumonii atipice. Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), la nivel mondial, 15 la sută din pneumoniile care necesită spitalizare sunt cauzate de Legionella.

Boala se manifestă prin cefalee, dureri musculare şi abdominale, diaree, tuse uscată, febră uşoară, senzaţiede rău general.

În fazele avansate, pot apărea dureri toracice, dificultăţi respiratorii şi tuse cu expectoraţii. În unele cazuri, tulburările respiratorii se pot agrava, culminând cu o pneumonie severă.

Blochează muşchii!

Specialiştii atrag atenţia şi că unele probleme de sănătate pot fi agravate de expunerea la aerul condiţionat.  Pot apărea acutizări ale unor sinuzite cronice, nevralgii (dureri care iradiază de-a lungul unui nerv), contracturi musculare (blocări ale muşchilor), dureri lombare şi la nivelul cefei“, explică medicul de familie Elena Surugiu. 

Interzis în camera copiilor!

Cel mai bine ar fi ca, în cazul locuinţelor, aparatele de aer condiţionat să fie amplasate pe holuri, iar răcirea aerului să se producă indirect. Sub nicio formă nu trebuie montate aparate de climatizare în camerele copiilor. Este recomandat şi ca, în dormitoarele adulţilor, aparatele să nu funcţioneze noaptea, în timpul somnului.
Sursa: Adevarul



 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cristina Lăcătușu, candidata USR la Camera Deputaților, rezolvă prin lege problema Centrului Vechi: Amenzile neachitate se plătesc cu muncă în folosul comunității!

astăzi, 11:02

Candidata Uniunii Salvați România la Camera Deputaților va susține în Parlament un proiect de lege privind transformarea automată a amenzilor pentru tulburarea ordinii și liniștii pu...

După tragedia provocată de șoferul din Botoșani: Multă tristețe în Siret și localitățile din jur pentru tinerii Rudolf și Tudor și instructorul auto morți pe E 85!

astăzi, 10:51

Cazul celor trei suceveni morți în teribilul accident rutier de sâmbătă de pe E 85, de la Grănicești, a îndoliat orașul Siret și localitățile din jur,  unde foarte mult...

Încă o inițiativă legislativă a deputatului Alexandra Huțu a fost adoptată de Parlament și devine lege! (Video)

astăzi, 10:50

Este vorba despre inițiativa legislativă pentru instituirea zilei de 24 august ca Ziua Prizonierilor de Război Români pe care deputatul social-democrat Alexandra Huțu depus-o în Parlam...