SANATATE - 7 boli viclene care ataca in tacere

SANATATE - 7 boli viclene care ataca in tacere
Se spune ca ceea ce doare trebuie sa ne ingrijoreze, dar cel mai mult sa ne sperie ceea ce nu doare. Adesea cele mai grave boli nu au o simptomatologie puternica decat atunci cand au avansat atat de mult incat bolnavul nu mai are sansa de a-si recapata sanatatea. Iata deci si principalele motive pentru care aceste boli, desi atat de cunoscute si discutate, ocupa in continuare locurile de top in randul cauzelor mortalitatii. Sa vorbim deci despre bolile grave cu simptomatologie tacuta.


1. Bolile ficatului

Hepatitele fac parte din cele mai viclene boli, instalandu-se lent astfel incat organismul reuseste sa se acomodeze si sa se obisnuiasca cu noile "conditii" date de boala. Pacientul nu prezinta la inceput mari dezechilibre privind starea de sanatate, evolutia este treptata, initial resimte o stare de oboseala, eforturile activitatilor obisnuite sunt suportate mai greu, tinde sa isi lungeasca programul de somn sau simte nevoia sa doarma ziua, pacientul este mai apatic, usor-usor se instaleaza si tulburari gastro-intestinale care, datorita instalarii lente, sunt suportate de pacientul care se obisnuieste cu ele. Astfel boala evolueaza lent, analizele sanguine nu sunt puternic perturbate si in general oamenii nu obisnuiesc sa isi faca analize daca nu se simt bolnavi, pana cand apar si simptomele mai evidente cand boala a evoluat destul de mult pana la ciroza, ascita sau chiar cancer hepatic.


2.Depresia


Depresia reprezinta baza multor afectiuni, scazand capacitatea de lupta a sistemului imunitar, perturband echilibrele hormonale ale organismului, precum si secretiile mediatorilor chimici de la nivelule tesutului nervos central. Este o perturbare care poate afecta serios calitatea vietii unei persoane, desi nu se considera a fi o boala letala, totusi ocupa primul loc in cadrul bolilor care determina suicid. Depresia se instaleaza lent, ca un virus ce "mananca" din fericirea omului, acesta devine negativist, isi pierde stima de sine, nu mai are initiativa, nu mai gaseste nimic placut in activitatile de zi cu zi, incepe sa vada totul "in negru" si in final boala pune stapanire pe toata viata sa.


3.Cancerul

Cancerul perturba buna functionare a celulelor, le influenteaza materialul genetic si functia, acestea ajungand sa se replice necontrolat, sa manance necontrolat, "uita" sa isi porgrameze moartea (apoptoza celulara), astfel consuma exagerat si nutrientii celorlalte celule carora le trimit influente negative, le afecteaza si chiar le omoara. Asa se instaleaza cancerul, usor, pacientul slabeste fara vreun motiv anume, se simte mai slabit, dar nu prezinta o simptomatologie clara sau spectaculoasa, abia cand organismul este foarte slabit incep sa apara sangerarile, durerile, afectarea grava a organelor si metastazele. Astfel pacientul, pacalit de simptomele discrete, ajunge la medic in stadii avansate de boala, cand sansele de curabilitate sunt mult mai slabe. De aceea se recomanda sa faceti testele de screening, cum ar fi testul Papanicolau pentru cancerul de col uterin, sau colonoscopia pentru cancerul de colon, ori mamografia pentru cancerul de san.

 
4.Bolile pulmonare

Multi oameni considera ca tusea este un simptom normal si ca prin aceasta caile respiratorii se curata, in aceasta capcana cazand in special fumatorii. De fapt caile pulmonare nu ar trebui sa aiba motive sa "se curete", ele fac acest lucru atunci cand se acumuleaza anormal secretii, aparand tusea in special dimineata. In timp, caile respiratorii devin din ce in ce mai inguste si se instaleaza treptat, semnalata de tuse, bronhopneumonia obstructiva cronica cu enfizem, numita BPOC. Capacitatea respiratorie scade astfel in timp, determinand scaderea oxigenarii organismului iar pacientul ajunge in final sa aiba o stare astenica si sa oboseaca pana si la cele mai mici eforturi casnice. Boala poate evolua spre deces daca nu se urmeaza cat mai devreme un tratament si daca pacientul nu renunta cat mai repede la fumat.

 
5.Echinococcoza


Hidatidoza sau echinococcoza este o zoonoza (o boala a animalelor ce poate afecta si omul) care are ca agent etiologic parazitul Echinococcus granulosus (cand afectiunea se manifesta sub forma unui chist – chistul hidatic) sau Echinococcus multilocularis (in tipul alveolar de boala, cu multe chisturi mici ce creeaza aspectul de "miez de paine"). Aceasta boala nu este resimtita initial de pacient, ea dand simptomatologie evidenta abia cand chistul fie se sparge (dand o puternica reactie alergica), fie a devenit suficient de mare (uneori cat o minge mica) incat sa preseze foarte mult pe organele din jur care nu isi mai pot exercita functia si nu mai sunt suficient vascularizate prin compresia vaselor. Din pacate chistul compromite adesea organul in care s-a format (ficat, plaman, rinichi etc.).


6.Ateroscleroza

Iata o alta boala temuta care afecetaza un numar foarte mare din oameni, aceasta instalandu-se lent si modificand functiile sistemului cardio-vascular. Sangele are rolul de a purta nutrientii si oxigenul la celule, de la care preia dioxidul de carbon si metabolitii rezultati in urma activitatilor celulare. Asadar, prin ingustarea lumenului vaselor datorita depunerii grasimilor in peretii acestora fluxul de sange spre numite tesuturi scade, acestea ramanand cu o cantitate mica de nutrienti si oxigen si uneori se intampla ca celulele acestor tesuturi sa moara. Asa iau nastere infarctele si accidentele vasculare, caci peretii vaselor unde s-au depus grasimile nu doar devin mai grosi, dar se si rigidizeaza si se pot rupe mai usor. Pacientul nu are o simptomatologie anume, insa ii creste treptat tensiunea, oboseste mai usor, efortul fizic devine foarte dificil, respira greu, uneori chiar ameteste, poate mai are si scurte pierderi de memorie (datorita accidentelor vasculare cerebrale mici), ca in final sa ajunga intr-un stadiu de boala cardiovasculara cronica avansata, cu hipertensiune arteriala, ischemie cardiaca etc.

 
7.Diabetul zaharat de tip II

Diabetul zaharat de tip II apare in special dupa 40 de ani si afecteaza cu precadere persoanele cu un surplus de kilograme, caci rezistenta la insulina se pare ca este in stransa legatura cu abundenta tesutului gras si activitatea celulelor adipoase. Starea pacientului se altereaza lent, apar disfunctii vasculare, ameteli, tremor, tulburari de vedere, pacientul vine la medic doar cand se simte foarte rau si probabil datorita glicemiei foarte crescute, insa in tot acest timp evolutia bolii s-a produs.


Medicii recomanda sa efectuati anual analizele de sange, testul Papanicolau sau alte teste de sceening indicate varstei sau datorita riscului ereditar, o ecografie abdominopelvina si alte teste la indicatia medicului. 
 

 

Sursa: Healthy.ro.
 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Sindicatele din Învățământ nu vor pentru profesori salarii diferențiate după performanță!

Joi, 16 Mai 2024
103

Sindicatele din Învățământ au început negocierile cu Ministerul Educației pentru criteriile care vor sta la baza salarizării diferențiate a profesorilor. Amintim că pe 1 april...

Un incendiu provocat de o oală uitată pe foc a creat panică într-un bloc din Botoșani!

Joi, 16 Mai 2024
346

La caz s-au deplasat, în cel mai scurt timp, pompierii din cadrul Detașamentului Botoșani cu autospecială de stingere cu apă și spumă și una de descarcerare, dar și o ambulanță aparți...

Sucevean amendat la Botoșani pentru transport ilegal de lemne!

Joi, 16 Mai 2024
59

În cursul zilei de miercuri,15 mai 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 7 Darabani au oprit pentru control, pe drumul comunal din comuna Havârna, o autoutilitară...