Sanatate: 6 motive pentru care te dor sânii

Sanatate: 6 motive pentru care te dor sânii
Te confrunţi adesea cu dureri la nivelul sânilor şi nu ştii exact care ar putea să fie motivul. Dr. Laurenţiul Luca, directorul Clinicii Puls, îţi explică care sunt principalele cauze ale acestui disconfort.

Cunoscută şi sub numele de mastalgie, durerea de sâni este o afecţiune comună în rândul femeilor. Un studiu recent a arătat că 70% dintre femei se confruntă cel puţin o dată în viaţă cu dureri la nivelul sânilor. Durerile pot fi de două tipuri: 
- ciclice care apar lunar, fiind legate de menstruaţie. Sunt normale şi nu necesită tratament.
- nonciclice care sunt permanente sau temporare, apar la un singur sân şi afectează adesea femeile cu vârsta cuprinsă între 40-50 de ani. Nu sunt normale, pot să anunţe o infecţie sau, în cazuri mai grave, noduli, o tumoră benignă sau malignă.

Uite 6 cauze posibile ale durerilor

1. Ciclul menstrual. Cu câteva zile înainte de menstruaţie, pot apărea dureri la nivelul sânilor sub formă de tensiune,  sau înţepături. Acest tip de durere apare o dată pe lună, de obicei cu 3-7 zile înainte de menstruaţie.

2. Menopauza. Înainte de instalarea menopauzei  unele femei acuză dureri de sâni.

3. Anticoncepţionalele. Imediat ce ai început să iei anticoncepţionale pot apărea durerilor la nivelul sânilor. În funcşie de caz, după control medicuil îţi va recomanda să întrerupi tratamentul cu anticoncepţionale sau îţi va prescrie altele cu doze diferite de hormoni.

4. Sânii foarte mari. Femeile cu sânii mari pot avea dureri nonciclice cauzate degreutatea acestora. Adesea, cele care se confruntă cu o asemenea situaţie au de asemenea, şi dureri de gât, umăr şi spate.

5. Noduli. Noduli pot cauza durere. El apare la un singur sân, sub forma unui nodul dur la pipăit şi mobil odată ce este atins.

6. Mastita. Este o infecţie a glandei mamare care apare îndeosebi la femeile care alăptează. Ea se manifestă prin durere, umflarea şi înroşirea sânului.
Tratamentele posibile pentru durerile de sân:
- purtarea unui sutien special
- administrarea de medicamente recomandate de doctorul de specialitate
- evitarea alimentelor sau băuturilor care conţin cafeină
- administrarea de vitamina E sau vitamina B6


Libertatea
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

PSD Botoșani are echipe de candidați la toate primăriile și consiile locale cu cea mai mare experiență și cea mai bună expertiză în administrație publică

astăzi, 09:41

Organizația PSD Botoșani a anunțat că este singura formațiune politică din județ care a depus liste complete de candidați pentru primari și consilieri locali la toate primăriile. &b...

Alianța Dreapta Unită Botoșani: Start în campanie și apel la respect și competiție de proiecte pentru Botoșani (Foto)

astăzi, 09:35
11

Candidații la funcțiile de primar, președinte al consiliului județean, consilier local și județean au fost la prima oră a zilei de 10 mai, alături de colegii lor, în locurile stabilite c...

Izvorul Tămăduirii: Mănăstirea Zosin își sărbătorește astăzi hramul! (Foto)

astăzi, 08:55
84

Astăzi, când întreaga creştinătate prăznuieşte sărbătoarea Izvorului Tămăduirii al Maicii Domnului, Mănăstirea Zosin serbează hramul bisericii care s-a construit în ultim...