SANATATE - 4 motive pentru a servi o salata zilnic
Stiri Botosani Monday, 12 April 2010 ActualitateSalata poate asigura consumul mai multor portii (recomandate de catre specialisti) de fructe si legume si poate furniza organismului o gama variata de vitamine, nutrienti si antioxidanti. Salata verde se afla in acest moment in meniul oricarui restaurant, deci si daca mergeti sa mancati in oras puteti face alegeri sanatoase, iar in incercarea de a comercializa si mancare mai sanatoasa, foarte multe lanturi de fast-food au introdus deja in meniul zilnic salata. Unele chiar foarte diverse si gustoase. Iar daca dorim sa mancam acasa, pregatirea unei salate nu ne ia mai mult de 5 minute, partea cea mai buna fiind aceea ca o putem face combinand legumele dorite si punandu-i cantitatea de otet sau sosul light care ne place.
Salatele inseamna sanatate si placere sa le consumam: textura, mirosul si culorile ne incita toate simturile, iar de multe ori ne ofera si o senzatie racoroasa. Salatele sunt preferate chiar si de catre copii, deci sunt o alternativa perfecta daca acestia nu vor sa consume legume altfel. Iar pentru a le face mai apetisante, parintii pot adauga in ele si fructe, sau pot cere ajutorul celor mici pentru a le prepara. Datorita beneficilor aduse sanatatii, specialistii sunt de parere ca salatele trebuie consumate, cel putin primavara, mult mai frecvent, realizand si o lista a celor mai importante 4 motive.
Mancati salata pentru fibre
Salatele sunt foarte bogate in fibre vegetale, constituienti ce au efecte benefice asupra mai multor aspecte ale sanatatii noastre decat am crede initial. O dieta bogata in fibre poate reduce semnificativ colesterolul si poate preveni constipatia, poate induce mult mai rapid senzatia de satietate si astfel va ajuta la pierderea in greutate sau la mentinerea greutatii in limite optime.
Salatele pot stimula tranzitul gastrointestinal, ceea ce are un important efect mai ales daca in timpul iernii dieta noastra a fost predominant carnata. Fibrele pot ameliora toleranta la glucoza, si vor imbunatati raspunsul la insulina al organismului, pot avea efecte protectoare impotriva hipertensiunii si impotriva altor afectiuni cardiace si uneori pot reduce riscul de aparitie a cancerelor (in special cancerelor digestive).
Mancati salata pentru vitamine
Specialistii sunt de parere ca ar trebui sa consumam din ce in ce mai multe fructe si legume proaspete si sa renuntam la glucidele procesate industrial, la carbohidrati si la carnurile grase. Doar daca dieta noastra zilnica va avea produse bogate in vitamine, efectele benefice se vor rasfrange si asupra organismului.
Persoanele care consuma in mod regulat salata, pe care o combina si cu alte legume crude, au deja in organism un nivel crescut al antioxidantilor (vitamina C, vitamina E, acid folic, licopen, alfa si beta caroteni), substante care pot neutraliza actiunea agresiva a speciilor reactive de oxigen, precum si a unor toxine exogene si radicalilor liberi, responsabile de imbatranirea precoce a organismului, de distrugeri tisulare si de incapacitatea de regenerare a acestora.
Specialistii au observat de foarte multi ani ca exista o legatura intre dieta si riscul aparitiei unor boli cu potential grav, cum ar fi afectiunile cardiace, neurologice sau chiar cancer. Un studiu recent publicat al cercetatorilor din Statele Unite a demonstrat faptul ca persoanele cu o dieta bogata in fructe si legume au un risc semnificativ mai redus de a se confrunta cu neoplazii ale regiunii cervicale (cap si gat), observatia extinzandu-se chiar si asupra celor care fumeaza sau consuma alcool. Din acest motiv se pare ca o astfel de alimentatie nu doar previne, dar poate, intr-o anumita masura, sa neutralizeze o parte din efectele nocive ale unor comportamente de risc (cum sunt consumul de alcool si tutun). Pe langa salata, exista si alte legume benefice organismului, cum ar fi: mazarea, fasolea, ardeii, rosiile, mrocovii, merele, nectarinele, piersicile, prunele, perele si capsunile.
Majoritatea salatelor sunt surse excelente pentru vitamina K, vitamina A, E si C, contin fitonutrienti si carotenoizi (luteina, beta caroten si zeaxantina), fier, magneziu si potasiu dar si flavonoizi.
Mancati salata pentru a reduce caloriile
In cazul in care in aceste luni de primavara v-ati propus sa scapati de kilogramele acumulate in timpul iernii, salatele sunt mijloacele ideale care va permit sa va atingeti in scurt timp scopul, fara a va priva organismul de nutrienti esentiali. Studiile au aratat faptul ca prin adaugarea salatelor in meniul zilnic, chiar ca prim fel, este stimulata satietatea (ne saturam deci mai repede) si astfel se va reduce foarte mult numarul de calorii consumate la o masa. Prin consumarea salatelor (care sa aiba in jur de 100 de calorii), se poate reduce cu pana la 55% numarul de calorii pe care le vom ingera la o masa.
Cu cat salata este mai mare, cu atat este mai bine, sunt de parere specialistii, cat timp este respectata o regula foarte importanta: salata nu trebuie sa contina sosuri, dressinguri, maioneza, uleiuri sau alte produse ce ii sporesc gustul, dar in acelasi timp si numarul de calorii.
Salata poate sa contina si alte legume, unele care chiar impun organismului un consum caloric mai mare pentru a fi digerate decat cel impus de ele in sine prin consum. Astfel, se pot realiza combinatii gustoase cu castraveti, morcovi, rosii, ardei gras sau chiar struguri sau bucati de portocala.
Mancati salata pentru fitochimicale
Prin consumul limitat al produselor ce contin cantitati reduse de lipide monosaturate (nuci, avocado, ulei de masline), se pare ca ajutam organismul sa absoarba anumite fitochimicale cu rol protector, cum ar fi licopenul din rosii sau luteina din legumele frunze.
Un studiu recent si-a propus sa determine eficienta de absorbtie a fitochimicalelor in organism, dupa ce subiectii au consumat salata, morcovi si spanac, cu si fara doua linguri si jumatate de avocado. Se pare ca organismul indivizilor care au consumat avocado a absorbit de 8 ori mai mult alfa caroten si de peste 13 ori mai mult beta caroten (ambele fiind substante foarte importante in protectia impotriva bolilor cardiace si chiar a cancerului) decat organismul celor care nu au consumat avocado.
Daca adaugarea unei cantitati mici de ulei de masline in salata, putem chiar sa ne prelungim si speranta de viata, potrivit cercetatorilor italieni care au descoperit ca dieta ce include ulei de masline si legume crude poate juca un important rol in reducerea mortalitatii si cresterea sperantei de viata.
sfatulmedicului.ro
Spune-ne opinia ta
Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani
Lucrări ale elevilor Liceului de Artă „Ștefan Luchianˮ Botoșani, prezente în cadrul unei expoziții ajunsă la a XVIII-a ediție!
Expoziția Concursului Regional de Arte Plastice „Omagiu Ștefan Luchian”, eveniment organizat de Liceul de Artă în parteneriat cu Muzeul Județean Botoșani, a ajuns la cea de-a XV...
Aproape 4000 de persoane și-au găsit în 2024 un loc de muncă prin intermediul AJOFM Botoșani!
Din totalul persoanelor ocupate până la data de 31 decembrie 2024, 1.758 au peste 45 de ani, 512 au vârsta cuprinsă între 35 și 45 de ani, 163 au între 30 și 35 de ani, 362...
Cod galben de ceață și polei în județul Botoșani până la ora 20:00!
Din această cauză, pe drumurile din județ se reduce vizibilitatea sub 200 de metri, izolat sub 50 de metri. În funcție și de condițiile locale, fenomenul va favoriza formarea ghețușul...
Newsletter
Abonează-te la Newsletter-ul Stiri Botoșani pentru a fi la curent cu cele mai noi știri și reportaje!
© 2025 WEB EMOTION SRL | Toate drepturile rezervate.
Web Emotion, Live.Botosani.ro, Botosani.ro Stiri.Botosani.ro si logo-urile acestora sunt marci inregistrate ale Web Emotion. Toate celelalte marci sunt proprietatea companiilor detinatoare. Reproducerea continutului din acest site este permisa numai cu acordul Web Emotion.
Termeni și condiții | Politica de confidențialitate | Despre Cookie-uri
Pagină generată în 0.81 secunde
Acest website foloseşte cookie-uri pentru a furniza vizitatorilor o experienţă mult mai bună de navigare şi servicii adaptate nevoilor şi interesului fiecăruia. Apăsând Accept sau navigând pe acest website, ești de acord să permiți colectarea de informații prin cookie-uri sau tehnologii similare. Mai multe detalii despre cookie-uri aici