SANATATE - 12 Simptome ale cancerului pe care femeile le ignora

Cancerul a devenit o boala ce sperie pe oricine, atacand indiferent de varsta, sex si chiar conditie sociala, uneori si in afara factorilor de risc evidenti (de exemplu cancer pulmonar la nefumatori).

In cele mai multe cazuri insa, cancerul este total vindecabil daca este diagnosticat in stadiu precoce, in perioada cand cresterea si modificarile celulare nu sunt atat de importante. In faza incipienta, cancerul prezinta simptome care din pacate nu sunt spectaculoase, dar EXISTA. De aceea este indicat sa stim care sunt acestea, sa le recunoastem si sa ne prezentam din timp la medic. Chiar daca nu suntem predispusi la aceste boli, se poate intampla ca unul din membrii familiei sa fie afectat, iar indrumat la timp catre un cadru medical specializat ii poate salva viata.

Iata care sunt cele mai importante semne de cancer pe care majoritatea oamenilor le ignora.

1.Disconfortul si starea de oboseala

Un simptom important al cancerului este astenia, scaderea energiei zilnice si oboseala din ce in ce mai pronuntata. Majoritatea persoanelor pun aceasta oboseala pe seama surmenajului zilnic, dar atenttie: oare chiar au schimbat ritmul de viata incat daca alta data nu oboseau, acum au motive reale? In tot cazul, starea de oboseala nu trebuie neglijata si nici lasata sa avanseze, chiar daca este declansata sau nu de un cancer. Oboseala slabeste organismul si rezistenta acestuia in fata bolilor scade, asadar daca inca nu le aveti, nu va predispuneti. Cel mai bun tratament al oboselii consta intr-o alimentati bogata in fructe si legume crude, lacatate si putina carne, in efectuarea unui program de miscare cu regularitate (dans, bicileta, alergare, aerobic, piscina, orice), in 8 ore de somn pe noapte si in mici activitati revigorante, care sa va redea pozitivismul (jocuri, filme, iesiri in oras, calatorii, petreceri etc).

2.Durerea


Durerea este poate cel mai cunoscut simptom pentru oricine, indiferent de varsta. Nu orice durere are "prognostic" nefast, insa acele dureri usoare, insa persistente, bine tolerate, dar care dureaza mult timp si tot revin din ce in ce mai des cu siguranta nu sunt durerile trecatoare pe care le are orice om cateodata. Spre exemplu durerea surda abdominala, dar persistenta este un semn de cancer digestiv sau ovarian. Durerea persistenta de oase de asemenea, uneori chiar si leucemiile debuteaza prin dureri sacaietoare de oase (de exemplu oasele mainii sau dureri la nivelul tibiei). Durerea trebuie tratata, nu ignorata, indiferent daca are la baza cauze grave sau mici dezechilibre organice sau metabolice. Intotdeauna o durere trebuie urmarita si investigata. De exemplu o durere de cap trebuie sa cedeze la pastilele obisnuite in cel mult o ora, daca nu cedeaza, atunci nu este semn bun. De asemenea daca cedeaza, dar apare des, saptamanal sau chiar mai des, iarasi nu este un semn bun.

3.Depresia


De obicei depresia apare dupa ce durerea s-a instalat, insa pacientul depresiv nu mai este sensibil la simptomatologia sa. Cel mai des cancerele se asociaza cu depresii, mai ales cele genitale si de san. Aceasta pentru ca aceste boli sunt consumptive, consuma multa energie si epuizeaza si creierul, modificand starea emotionala.

4.Tulburari intestinale

Sunt mai multe tulburari intestinale care anunta un cancer:
- Voma cu sange (arata ca un zat de cafea) – pentru cancerele digestive superioare. Pot fi desigur si alte cauze, precum ruperea unor varice esofagiene, ulcere perforate etc.
- Scaun cu sange (rectoragie) – acesta trebuie intotdeauna investigat prin colonoscopie, ci nu pus pe seama hemoroizilor!
- Melena – scaun negru grasos;
- Balonarea cronica – poate fi semn de cancer ovarian;
- Alternanta constipatiilor cu diareea. Dupa o perioada lunga de constiatie in care pacientul acuza ca simte abdomenul acumuland tensiune, apare diareea puternica, apoi pacientul se simte usurat, relaxat, tensiunea din burta dispare.

5.Sangerari vaginale intermenstruale

Indiferent de varsta la care acestea apar, trebuie intotdeauna investigate. Nu ganditi in sensul ca s-a intamplat doar o data, a trecut, ati uitat, apoi apare iar la doi ani. Intotdeauna orice sangerare intermenstruala trebuie investigata. Poate avea drept cauze anticonceptionalele hormonale, stresul, surmenajul, o infectie vaginala, chist ovarian, fibrom ori... cancer.

6.Modificarea alunitelor sau negilor


Daca observati cum o alunita isi modifica aspectul (sau un neg), fie se extinde, fie se mareste, creste, se coloreaza altfel etc. fugiti la medic.

7.Modificari ale dimnesiunilor sanilor sau ale mameloanelor

Aceste modificari sunt valabile si in cazul barbatilor, si ei pot face cancer la san. Orice modificare observati la nivelul sanilor sau mameloanelor (pigmentare, inrosire, marire, durere, invaginarea mameloanelor etc) prezentati-va la medic pentru consultatii.

8.Scaderea in greutate

Scaderea in greutate fara modificari in stilul de viata nu este tocmai semn bun. Aceasta deceleaza existenta unui proces consumptiv, care adesea este un cancer (dar poate fi si alta patologie, ca de exemplu tuberculoza). Consultati medicul pentru investigarile scaderii neasteptate in greutate.

9.Febra

Febra apare de obicei cand exista o infectie bacteriana, este febra acuta, mare, suparatoare: infectii respiratorii, apendicita, indigestie etc. Exista si situatii insa cand febra creste cu cateva grade si se mentine astfel, pacientul abia simtind ca este febril, adesea descoperit de cei din jur (familie) care ii pot pune un termometru. Aceasta febra care nu este mare, dar este persistenta nu este un semn bun. Desigur, nu apare doar in cancere, sunt si alte boli care dau sindrom febril, insa trebuie mers la medic pentru a se cauta cauza febrei.

10.Disfagia – greutatea la inghitire

Disfagia apare progresiv, de obicei pacientul inghite mai greu, simte un disconfort, apoi progreseaza si ajunge sa nu mai poata inghiti solide, in stadii foarte avansate nici lichide. Aceasta disfagie este semn de ingustare a esofagului, una din cauzele acestei ingustari putand fi cancerul.

11.Noduli sub piele

Daca sesizati noduli sub piele (chiar si mai mici decat un bob de mazare), mergeti la medic pentru investigatii. Pot fi noduli benigni (adesea de grasime), sau pot fi ganglioni limfatici mariti. Cauzele maririi ganglionilor limfatici sunt multiple, printre acestea numarandu-se si cancerele.

12.Tusea persistenta

Fumatorii vechi pot avea tuse, iar aceasta poate deveni persistenta. Desigur, cauzele tusei prelungite sunt multiple, uneori poate fi pe fondul unui BPOC, insa intotdeauna tusea persistenta trebuie investigata, putand ascunde si cancere. Se spune ca tusea nu trebuie sa depaseasca doua saptamani (aceasta si pentru nefumatori), cea care persista peste fiind semn de boala (de exemplu de TBC).

 

Sursa: Garbo.ro

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Suceveni încarcerați în Penitenciarul Botoșani pentru infracțiuni la regimul rutier!

astăzi, 18:40

În cursul zilei de joi, 03.10.2024, ora 23 :00, un bărbat din sat Basarabi, comuna Preutești, jud Suceava a condus motociclul (moped) pe Dj 208 Dolheștii Mari, comuna Dolhești, județul Suce...

„Legenda Cetății Neamțului” se joacă două zile pe scena Teatrului „Vasilache”! (foto)

astăzi, 17:50

„Legenda Cetăţii Neamţului” este o adaptare scenică parodică, după „Cetatea Neamţului” de George Coşbuc şi transpusă în scenă de Marius Rogojinschi. Regia arti...

Sute de botoșăneni sancționați de polițiști week-end-ul trecut!

astăzi, 17:15

În week-end-ul care a trecut, polițiștii botoșăneni au acționat pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale, intervenind la aproximativ 100 de evenimente, majoritatea sesizate pri...