Salvatori de vieţi blocaţi de birocraţie. Motivul pentru care construirea unui heliport în Botoșani este amânată de mai bine de doi ani

Salvatori de vieţi blocaţi de birocraţie. Motivul pentru care construirea unui heliport în Botoșani este amânată de mai bine de doi ani

În judeţul Botoşani, de doi ani, autorităţile se chinuie, în zadar, să construiască un heliport, absolut necesar pentru transportul pacienţilor în stare gravă. Culmea, au la dispoziţie şi o finanţare europeană constistentă, dar nu reuşesc, din 2018, să facă rost de o bucată infimă de teren pentru realizarea proiectului.

În Botoşani, elicopterele SMURD sunt solicitate aproape în fiecare zi pentru transportul pacienţilor în stare gravă către spitalele mari din ţară. Pentru piloţi şi personal preluarea pacienţilor este o adevărată aventură. Elicopterele sunt nevoite să aterizeze pe un poligon vechi, de la marginea municipiului Botoşani, folosit pentru pregătirea elevilor de la şcolile de şoferi.

Se poate ateriza doar în timpul zilei şi pe vreme bună. Tocmai de aceea autorităţile judeţene au accesat un proiect transfrontalier, România-Republica Moldova, pe fonduri europene, pentru realizarea şi la Botoşani a unui heliport. 

Practic este o pistă care permite elicopterelor SMURD să aterizeze în aproape orice condiţii şi totodată reduce timpii de intervenţie. Deşi finanţarea a fost aprobată din anul 2018 nici până la ora actuală nu s-a făcut nimic pentru realizarea heliportului, scrie Adevărul.

Motivele sunt hilare şi parcă deja obişnuite pentru administraţia românească. Heliportul de la Botoşani, bate pasul pe loc din cauza unei fâşii de teren cu o lăţime de trei metri. Practic, atât mai trebuie să facă rost autorităţile pentru a respecta proiectul de construcţie al heliportului. De doi ani se poartă discuţii aproape interminabile, şefii de partide aruncă cu promisiuni, iar pacienţii în stare gravă şi personalul medical beneficiază de aceleaşi condiţii precare. 

Heliport într-un proiect de peste 40 de milioane de euro

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Botoşani a solicitat de mai multe ori autorităţilor un heliport pentru a uşura activitatea SMURD şi mai ales pentru preluarea rapidă a pacienţilor în stare gravă, la orice oră din zi şi din noapte, fiind bine ştiut că orice minut de aşteptare se poate dovedi fatal.  Prilejul s-a ivit în anul 2018 atunci când a fost accesat un proiect transfrontalier România- Republica Moldova, cu fonduri europene prin Programul Operaţional Comun 2014-2020. În luna noiembrie a anului 2018 Comisia Europeană a aprobat finanţarea a patru mari proiecte de infrastructură în Basarabia şi România, printre care şi şapte piste de aterizare pentru elicoptere, trei în România, patru în Republica Moldova, mai arată Adevărul.

Pe listă, în România, se afla şi heliportul de la Botoşani. Practic finanţarea a fost oferită, mai trebuia ca autorităţile din Botoşani să pună la dispoziţie terenul şi să facă un proiect tehnic. Aici au început să apară probleme şi bâlbâielile. 

Proiect blocat într-o fâşie de pământ Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Botoşani a pus la dispoziţie o bucată de teren pentru construirea heliportului, în apropierea sediului din municipiul Botoşani. Iniţial dimensiunile au fost acceptate. După un control ulterior al Inspectoratului General de Aviaţie s-a ajuns la concluzia că una dintre laturile terenului ar trebuie să fie mai lată cu trei metri, pentru că nu ar asigura o suprafaţă de siguranţă. 

De aici au început problemele iar proiectul trenează deja de aproape doi ani. Între timp au avut loc discuţii interminabile ajungându-se la concluzia că pentru a îndeplini criteriile, ar trebui luată aceea suprafaţă de la CFR Infrastructură. 

„Acest proiect se blocase pe faptul că lipsea o suprafaţă de 1.353 de metri pătraţi a heliportului, suprafaţă care se află în proprietatea CFR SA Infrastructură. În urma discuţiilor cred că draft-ul de protocol de predare- primire între noi şi IGAV (Inspectoratul General al Aviaţiei) dar şi CFR Infrastructură a fost discutat chiar miercurea treacută, urmând să fie supus aprobării Consiliului de Administraţie”, a precizat prefectul de Botoşani, Dan Nechifor.

Totodată, şefii locali ai partidelor politice s-au întrecut în promisiuni privind realizarea heliportului, fără să se întâmple nimic concret până la această oră.  

Proiectul riscă să fie compromis În urma acestor întârzieri, banii europeni riscă să fie pierduţi pentru acest proiect, în cazul Botoşaniului. Aceştia ar putea fi redirecţionaţi către Vaslui, acolo unde ar exista condiţii pentru realizarea acestuia. Reprezentanţii Consiliului Judeţean s-au arătat dispuşi să finanţeze din bugetul propriu construirea heliportului, dacă nu se mai dau banii europeni pentru această investiţie. 

Când şi în ce condiţii, încă nu se ştie. Heliportul de la Botoşani ar trebui să poată asigura aterizarea elicopterelor în cele mai bune condiţii chiar şi noaptea.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bărbat de 47 de ani, sancționat pentru transport ilegal de persoane!

astăzi, 19:49
106

La data de 27 martie 2024, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit pentru control, pe drumul european E 587, în comuna Frumușica, un autoturism condus de un bărbat, de 47 de ani, d...

Campania antidrog care educă elevii să aleagă înțelept, la Colegiului Economic ”Octav Onicescu” Botoșani (Foto)

astăzi, 19:02
62

În scopul prevenirii consumului de droguri în rândul populației de vârstă școlară, în perioada decembrie 2023 – iunie 2024, Inspectoratul de Poliție Județean ...

Vești bune de la premierul României: supermarketurile nu vor fi închise în week-end!

astăzi, 18:22
64

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, joi, la începutul ședinței de guvern, că magazinele nu vor fi închise în weekend, subliniind că, „din toate semnalele primite din r&aci...