Salariul minim ar putea crește cu 50 de lei în zona privată

Salariul minim ar putea crește cu 50 de lei în zona privată

Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) va propune, luni, în cadrul Consiliului Naţional Tripartit, creşterea salariului minim brut pe economie pentru anul 2021 de la 2.230 de lei la 2.300 de lei.

Anunțul a fost făcut de preşedintele patronatului IMM-urilor, Florin Jianu, care, întrebat cât reprezintă această creştere de 70 de lei a salariului minim brut în ceea ce priveşte suma netă încasată de angajaţii cu salariul minim, a explicat că ar fi vorba de o sumă între 40 şi 50 de lei.

„Propunerea pe care noi am realizat-o, e aceea ca în anul 2021 să creştem salariul minim brut pe economie cu rata inflaţiei, adică 2,2%, şi cu un procent din ceea ce înseamnă productivitatea muncii, pentru că s-au înregistrat rate de creştere a productivităţii muncii, astfel ducând salariul minim brut de la 2.230 de lei la 2.300 de lei. Am văzut că celelalte confederaţii patronale, mandatul pe care l-au prezentat a fost acela de îngheţare a salariului minim brut pe economie şi de prorogare a discuţiei după 6 luni de zile. Mandatul nostru este cel pe care vi l-am prezentat, e normal să acoperim scăderea puterii de cumpărare, adică această rată a inflaţiei”, a afirmat Florin Jianu, într-o conferinţă de presă.

Un alt reprezentant al patronatelor prezent la eveniment, Dragoş Anastasiu, l-a întrebat pe preşedintele CNIPMMR câţi din angajaţii din sectorul public sunt plătiţi cu salariul minim.

Acesta din urmă a răspuns că aproape niciunul.

„În total avem (la nivel naţional – n. r.) 1.383.591 de contracte de muncă cu salariul minim, dintre care aproape zero de la stat”, a afirmat Jianu.

 

Spune-ne opinia ta