Salariile din Legea unica au fost reduse cu 40%!

Salariile din Legea unica au fost reduse cu 40%!

 MARIAN SARBU, ministrul Muncii  

Cele trei niveluri de referinţă prezentate de Ministerul Muncii în şedinţa de guvern de miercuri sunt 5,4; 3,8 şi 2,3 salarii minime pe economie, în scădere cu circa 40% faţă de coeficienţii reper conveniţi la începutul acestei luni cu sindicatele, de 8,85; 6,5; 3,8.

Ministerul Muncii a prezentat în şedinţa Executivului aceste niveluri de referinţă, ce ar putea, însă, să suporte modificări ulterioare în jos, dacă impactul bugetar al aplicării Legii unitare de salarizare nu va putea fi suportat de bugetul de stat, au declarat surse guvernamentale.

Astfel, pe noua grilă, funcţia de medic primar de clinică - echivalentă cu cele de conferenţiar în Ministerul Educaţiei, maior în Ministerul Apărarii, consilier superior în Ministerul Finanţelor şi judecator de tribunal - ar urma să fie remunerată cu 3.240 lei (5,4 salarii minime pe economie, de 600 lei în prezent).

Acelaşi nivel salarial ar reveni asistenţilor judiciari în Ministerul Justiţiei, funcţiei de consul în Ministerul de Externe şi consilierilor superiori în Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici.

Pentru al doilea nivel, coeficientul mediu este de 3,80 salarii minime. La al doilea nivel se află funcţiile de profesor gradul II de liceu cu vechime între 6 şi 10 ani, inspector în Ministerul de Interne, locotenent cu studii superioare de lungă durată, expert principal şi expert vamal principal în Ministerul Finanţelor, grefier gradul II cu funcţii superioare din Ministerul Justiţiei, preot de parohie şi farmacist.

 Referenţii superiori în minister şi agenţii de poliţie debutanţi în Ministerul de Interne şi secretari de şcoală vor câştiga, potrivit noii grile, 1.380 lei (2,3 salarii minime pe economie).

La fel ar putea câştiga şi pedagogii din Ministerul Educaţiei, soldaţii şi gradaţii voluntari, grefierii cu studii medii din Ministerul Justiţiei şi curierii de relaţii gradul II din Ministerul de Externe.

"Ajustările făcute pe grila de salarizare se apropie de a doua variantă, ce are coeficienţii prezentaţi de dumneavoastră (5,4, 3,8 şi 2,3 n.r.), însă propunerile sunt încă în negociere. Magistraţii nu intră în această parte a grilei, ci vor avea coeficienţi cuprinşi între 10 salarii minime şi 15 salarii minime, la care se vor adăuga şi sporurile. Deci, salariile acestora se vor situa între 6.000 şi 9.000 de lei", a spus ministrul Muncii, Marian Sârbu.

"Ceea ce pot să confirm este că un profesor de liceu cu gradul II va avea un salariu de debut de circa 2.000 lei, cu coeficienţi cuprinşi între 3,05 şi 4,75. Când vor avea toate sporurile de vechime, aceştia pot ajunge la salarii de 3.600 lei şi 3.700 lei", a precizat ministrul. Legea unitară de salarizare va avea o perioadă de tranziţie de patru-cinci ani, iar cei care vor avea salarii peste nivelurile trecute în grilă vor aştepta câţiva ani până vor fi ajunşi din urmă de cei cu salarii mici, a mai declarat ministrul Muncii, Marian Sârbu.

"La data la care legea va deveni aplicabilă, va exista o perioadă de tranziţie, salariile din grilă vor creşte raportat la salariul minim pe economie. Acesta este un nivel static de 600 de lei (la care sunt raportate celelalte salarii în funcţie de coeficienţi în grila de salarizare, n.r.). Eu cred că perioada de tranziţie va dura între patru şi cinci ani, iar cei care au salarii peste grilă vor aştepta, probabil, câţiva ani de zile până vor fi ajunşi din urmă", a spus Sârbu.

Ministrul a precizat că sporurile ar putea reprezenta mai mult de 30% din salarii până în anul 2012, urmând ca, după această dată, sporurile să nu depăşească 30% din salariul de bază.

 "Până în 2012, sporurile pot cumula mai mult de 30% din venituri, însă o bună parte din sporurile din sistemul bugetar se vor regăsi în salarii de la 1 ianuarie 2010", a afirmat Sârbu.

Ministrul Muncii a ţinut să menţioneze, că în cazul în care nu vor mai exista bani pentru plata salariilor din toamnă, ar putea fi activată Ordonanţa ce limitează sporurile angajaţilor din sectorul bugetar.

"Nu cred că vor fi probleme de finanţare a salariilor şi pensiilor. Probabil, în ultima parte a anului vom folosi acea ordonanţă de limitare a sporurilor, în aşa fel încât salariile să poată fi acordate", a mai spus Sârbu.

Sursa: Realitatea

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Leo Grozavu, după 1-1 cu CFR Cluj: ”Nu aș vrea să fiu arogant, dar am fost mai buni!”

astăzi, 21:37

Meriton Kirenica a deschis scorul pentru ardeleni rapid (minutul 10), însă moldovenii au avut forța să egaleze pe final prin Enzo Lopez (minutul 85). ”Cred că puteam să obținem ma...

FC Botoșani - CFR Cluj 1-1. Cu Leo Grozavu pe bancă, botoșănenii scot un punct și impresionează în jocul cu „feroviarii”!

astăzi, 20:10

FC Botoșani a „smuls” un punct pe final, punându-i o nouă piedică CFR-ului, 1-1. „Feroviarii” n-au excelat în Moldova și irosesc puncte importante în lupt...

O nouă căsuță ridicată de o asociație din Botoșani oferă noi speranțe pentru persoanele aflate în dificultate!

astăzi, 17:50

După o săptămână de muncă dedicată amplasării acestei casute, în săptămâna următoare va fi amenajat interiorul, astfel încât să poată fi oferit un cămin pent...