Salariile compensatorii pentru pensionari, fara sorti de izbanda in instante, spune Tiprigan!

Salariile compensatorii pentru pensionari, fara sorti de izbanda in instante, spune Tiprigan!

 MARIA TIPRIGAN  

Maria Tiprigan, presedintele Sindicatului Invatamantului Preuniversitar, sustine ca profesorii care se pensioneaza nu mai beneficiaza, atunci cand ies din campul muncii, de salarii compensatorii.

Liderul SIP spune ca in ceilalti ani, in cazul celor carora scolile nu acordau aceste drepturi, s-au deschis procese in instanta, care au si fost castigate, insa in acest moment astfel de actiuni sunt pierdute din start, in conditiile in care si reglementarile legislative s-au schimbat.

Tiprigan a spus ca Sindicatul nu are posibilitatea de a plati aceste salarii, iar banii care se aduna din contributiile membrilor sunt folositi pentru apararea drepturilor cadrelor didactice, in instanta.

"Noi nu dispunem de fonduri uriase, banii vin din cotizatii si acesti bani unii inteleg ca si cum i-am strange si ar trebui sa ii dam la urma, cand se pensioneaza, ca au contribuit. Este o falsa impresie pentru ca premierea se face de catre angajator, de catre scoala unde a lucrat si vin de la primarii. Pana in prezent noi ne-am straduit, atunci cand am avut sesizari, ca nu se acorda aceste drepturi si am deschis procese in instanta si le-am si castigat. Avem sute de procese pe care le-am platit, in fond trebuia sa isi plateasca fiecare daca a iesit la pensie si daca nu mai contribui la sindicat, sa isi plateasca singuri procesele, ori noi chiar si in aceste conditii am promovat procese pe banii sindicatului, pe cheltuiala organizatiei si le-am obtinut drepturile de care au fost privati. Dar legislatia permitea, in sensul ca in contractul national de munca se stipula cu claritate ca se acorda doua salarii de baza si atunci ne-am prevalat de aceste prevederi si am pornit  actiunile judecatoresti. In acest an le-am promis la fel, dar avocatul ne-a spus ca se pierd procesele si nu are rost intrucat au parvenit prevederile Legii 518 care spune ca se sisteaza orice premiu si cu ocazia nasterii copilului si cu pensionarile si nu avea rost sa deschidem noi procese", a spus Maria Tiprigan.

Liderul SIP a spus ca va trimite in fiecare scoala, liderilor de sindicat, cate un comunicat, pentru ca acestia sa informeze la randul lor cadrele didactice ca astfel de drepturi nu se mai acorda, dat fiind ca sunt deja persoane care vin la Sindicat si cer acesti bani.
 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

O nouă lege destinată părinților singuri a fost adoptată de Camera Deputaților. Ce beneficii aduce!

astăzi, 17:05
39

Proiectul de lege care propune eliminarea obligației părinților singuri de a lucra în ture de noapte și precizează că aceștia pot lucra doar dacă își doresc a fost votat favorabil...

Carne de miel vândută direct de pe bancheta din spate a mașinii, la Botoșani. Polițiștii au aplicat amenzi!

astăzi, 15:34
85

În dimineața zilei de 1 mai, polițiștii locali din cadrul Serviciului Activitate Comercială și Cameră de Corpuri Delicte, pe durata îndeplinirii atribuțiilor de serviciu, în P...

Bărbat reținut de polițiști, nu a putut sta departe de soție în baza ordinului emis de organele legii!

astăzi, 14:47
136

La data de 1 mai 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 1 Botoșani au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore pe numele unui bărbat de 51 de ani, din comuna Bălușeni...