Salariile bugetarilor, ajustate pe masura lui Boc!

Salariile bugetarilor, ajustate pe masura lui Boc!

 EMIL BOC  

Coeficientii din legea unica a salarizarii au fost redusi cu 17,5-55%. Profesorii vor greva generala dupa inceperea scolii! Legea unica favorizeaza castigurile presedintelui, premierului, angajatilor din Justitie si ale altor bugetari cu coeficienti de ierarhizare mari.

Micsorarea cu 25%, in medie, a salariilor din legea unica, pentru care Guvernul vrea sa-si asume raspunderea in fata Parlamentului pe 2 septembrie, deranjeaza din nou sindicatele.

Liderii lor sustin ca legea nu-i mai ajuta cu nimic. Guvernul a taiat inca o data salariile din legea unica a bugetarilor, cu procente medii cuprinse intre 17,5% si 25%, dupa ce la sfarsitul lunii iunie operase o prima reducere de 40%.

Au ramas nemodificati, in urma celei de-a doua ajustari, doar coeficientii corespunzatori functiilor din Ministerul Administratiei si Internelor si din Ministerul Apararii Nationale.

Faptul ca lefurile celorlalti bugetari reprezinta acum, in medie, trei sferturi din valorile negociate cu Guvernul nu este acceptat de liderii sindicali, care spun ca, in asemenea conditii, legea unica nu le va mai aduce nici un beneficiu.

In urma aplicarii acesteia, de la 1 ianuarie 2010, vor avea de castigat presedintele, premierul, angajatii din justitie si alti bugetari cu coeficienti de ierarhizare mari, care nu simt ajustarea de 25%, iar de pierdut – bugetarii modesti, precum cei din invatamant, sanatate, asistenta sociala si cultura.

Noile grile ar urma sa fie aprobate in sedinta de miercuri a Guvernului. Cei mai nemultumiti sunt profesorii, care ameninta cu greva generala dupa inceperea scolii, deoarece noile salarii din legea unica reprezinta "o bataie de joc".

In cazul unora dintre profesorii cu gradul didactic I, coeficientii au fost taiati si cu 55% fata de valorile deja negociate cu Ministerul Muncii. Presedintele Federatiei Sindicale "Alma Mater", Anton Hadar, spune ca, potrivit ultimei forme a proiectului legii unice, salariile multor profesori ar urma, practic, sa ramana la nivelul din prezent, care este unul mult inferior celui prevazut in forma anterioara a legii unice a salarizarii.

Gheorghe Isvoranu, presedintele Federatiei "Spiru Haret", apreciaza ca salariile majoritatii cadrelor didactice ar putea fi, prin noua lege unica, mult mai mici decat in prezent.

Pe de alta parte, in cazul altor bugetari, legea unica, in ciuda ajustarilor sale, ar putea aduce bunastare. Salariile functionarilor publici ar urma sa creasca, de exemplu, cu 35% fata de cele pe care le primesc in prezent.

"Am vazut cea mai recenta forma a proiectului, in care am constatat taieri fara precedent in intreg sistemul, nu doar in invatamant. De pilda, un profesor cu gradul I, care avea coeficientul 9,15, a ajuns la doar 4,1, in timp ce la profesorii universitari coeficientul a ajuns la 7,6 de la 12,6", a precizat Hadar.

Sindicatele dascalilor sustin ca daca in vechea forma a legii unice un profesor trebuia sa castige cam cat un locotenent de armata, acum el va incasa mult mai putin, deoarece la Armata nu s-au operat modificari, in timp ce la Invatamant s-a taiat fara mila.

Sursa: Romania Libera

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

„Trilogie autumnală”, expoziție de pictură și grafică pe simezele Colecției de Artă Botoșani!

Thursday, 17 October 2024

Lucrările etalate pe simeze au ca tematică principală peisajul, respectiv ilustrarea toamnei, în maniera în care anotimpul a fost perceput și redat cromatic, în tehnica preferat...

Se schimbă legea pentru șoferii în vârstă: Ce intenționează Uniunea Europeană!

Thursday, 17 October 2024

Un nou proiect de lege îi vizează pe șoferii cu vârsta de peste 70 de ani. Se discută dacă aceștia mai au abilitățile necesare pentru a conduce. Noul regulament aflat în dezba...

Ajutați câinii din Adăpostul Public Botoșani să câștige un tir cu mâncare!

Thursday, 17 October 2024

Momentan aproximativ 650 de patrupede se află la padocul municipiului, iar donațiile sunt singura lor sursă de hrană. Pentru a câștiga, avem nevoie încă o dată de sprijinul comunit...