Salarii mai mari pentru alesii locali. Cati bani in plus ar putea primi primarii din 1 iulie?

Primarii si viceprimarii ar putea primi salarii mai mari, dupa ce parlamentarii au adoptat marti o initiativa legislativa in acest sens. Mai precis, peste 6.000 de alesi locali ar putea beneficia de o majorare salariala incepand din 1 iulie. Pentru ca acest lucru sa se intample, initiativa mai trebuie doar sa fie promulgata de presedintele Romaniei si apoi publicata in Monitorul Oficial.

Salariile bugetarilor au fost mentinute anul acesta la acelasi nivel cu cele din luna decembrie 2013, conform unui act normativ publicat la finalul anului 2013 in Monitorul Oficial. Este vorba despre OUG nr. 103/2013 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice in anul 2014, precum si alte masuri in domeniul cheltuielilor publice, intrata in vigoare la 15 noiembrie 2013.

Exceptie de la aceasta prevedere vor face, insa, primarii, ale caror salarii ar putea creste incepand cu 1 iulie 2014.

Aceasta pentru ca deputatii au admis marti un amendament la OUG nr. 103/2013, propus de vicepremierul Liviu Dragnea, care stabileste acest lucru: "Incepand cu data de 1 iulie 2014, pentru functiile de demnitate publica alese de la nivelul administratiei publice locale, indemnizatiile se stabilesc potrivit prevederilor din Legea-cadru nr.284/2010, adica prin inmultirea coeficientilor de ierarhizare corespunzatori claselor de salarizare cu valoarea de referinta, rotunjindu-se din leu in leu in favoarea salariatului".

Potrivit amendamentului, valoarea de referinta este de 600 lei.

Conform motivarii vicepremierului, prin amendament se aplica, practic, Legea nr. 284/2010 privind salarizarea personalului din sectorul public pentru alesii locali, ramanand astfel in termenii acordului convenit cu organismele financiare internationale. "Impactul financiar lunar la nivel national este de 8.744.388 lei. Impactul financiar pentru cele 5 luni de aplicare din anul 2014 este de 43.721.940 lei", se precizeaza in textul motivarii.

Mai exact, pe baza acestei initiative legislative, vor creste salariile unui numar de 6.339 de alesi locali, dupa cum urmeaza:

-Primarii/viceprimarii de comuna cu 44,4% - 50,1%
-Primarii/viceprimarii de oras cu 8,7% - 16,6%
-Viceprimar de municipiu categoria II/primar de municipiu categoria I si II cu 1,4% - 7,2%
-Primarul general cu 5,5%


Pe de alta parte, nu vor creste salariile pentru un numar de 261 de alesi locali, deoarece acestia au deja salariile mai mari decat cele rezultate din aplicarea Legii nr. 284/2010. Mai precis, este vorba despre presedintii/vicepresedintii de consilii judetene, despre viceprimari generali, precum si de primarii/viceprimarii de municipii resedinta de judet si viceprimarii de municipiu categoria I.

"Avand in vedere ca numarul consilierilor locali/judeteni este de 41.677, pentru ca impactul financiar privind aplicarea prezentei legi sa poata fi suportabil de catre bugetele locale, indemnizatiile acestora se vor raporta la salariile stabilite primarilor, respective presedintilor pentru luna decembrie", se mentioneaza in motivare.

Dupa adoptarea acestor reglementari de catre Camera Deputatilor, vicepremierul Liviu Dragnea a declarat, conform Mediafax, ca acesta este un act de dreptate pentru alesii locali, care, indiferent de culoarea politica, au dreptul la un salariu decent. "Acest amendament pe care l-am facut prevede o reasezare a salariilor din administratia locala. Cred ca se poate numi infaptuirea unui act de dreptate in ceea ce priveste alesii locali", a spus Dragnea.

El a punctat, totodata, ca la consiliile judetene nu se va face nicio marire de salarii: "Salariile cresc simtitor la primarii si viceprimarii de comune, o crestere mica la viceprimarii municipiilor de categoria a doua, dar la presedintii de consilii judetene nu se maresc salariile", a explicat vicepremierul, citat de agentia de presa.

In plus, guvernantul a aratat ca nu vor fi alocati bani in plus la buget si ca masura se aplica de la 1 iulie pentru incadrarea in plafonul bugetar.

Va aducem aminte ca, in baza OUG nr. 103/2013, salariile brute ale bugetarilor vor fi mentinute in 2014 la acelasi nivel cu cele din luna decembrie 2013.

Astfel, cuantumul sporurilor, indemnizatiilor, compensatiilor si al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte din salariul brut, solda lunara bruta/salariul lunar brut, indemnizatia bruta de incadrare se mentine la acelasi nivel cu cel ce se acorda personalului platit din fonduri publice pentru luna decembrie 2013, in masura in care personalul isi desfasoara activitatea in aceleasi conditii.

Prin exceptie de la aceste prevederi, insa, incepand cu luna ianuarie 2014, cuantumul brut al salariilor de baza, astfel cum au fost stabilite pentru luna decembrie 2013, s-au majorat cu pana la 10%, fara a depasi salariul de baza, pentru personalul didactic, atat din invatamantul preuniversitar de stat, cat si din invatamantul universitar de stat, care are o vechime in invatamant de pana la 6 ani.

Totodata, de la regula sunt exceptati si profesorii debutanti si medicii rezidenti, care beneficiaza in 2014 de remuneratii ceva mai mari decat anul trecut. Mai precis, medicii si farmacistii rezidenti cu un salariu lunar brut mai mic decat 3000 lei, care nu include drepturile aferente garzilor, vor beneficia de o bursa de rezidentiat in cuantum lunar de 670 lei.

OUG nr. 103/2013 este in vigoare inca din 15 noiembrie 2013, insa, potrivit normelor de tehnica legislativa, pentru a produce efecte in continuare, trebuie adoptata prin lege de Parlamentul Romaniei. In acest context, ea a fost inaintata Senatului, care a si aprobat-o prin lege, in 17 februarie, intr-o forma nemodificata. Dupa votul senatorilor, legea a fost trimisa pentru aviz mai multor comisii din cadrul Camerei Deputatilor. Intre timp, vicepremierul Liviu Dragnea a propus un amendament la OUG, cel care prevede cresterea salariilor primarilor. Mai departe, actul normativ a fost adoptat cu amendamentul propus de catre Comisia pentru buget si de Comisia pentru munca, printr-un raport comun.

Ulterior, documentul a intrat si in plenul Camerei Deputatilor, care l-a adoptat cu 310 voturi "pentru" si 22 "contra", for decizional in acest caz. Avand in vedere ca deputatii au avut ultimul cuvant, legea pentru aprobarea OUG si-a incheiat parcursul legislativ in Parlament, fiind pregatita pentru promulgare. Prevederile sale se vor aplica abia dupa ce vor fi promulgate de presedintele Traian Basescu si publicate in Monitorul Oficial.

 

avocatnet.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Părintele Ionică, pomenit zi de zi prin oficierea Sfintei Liturghii și a Slujbei parastasului!

astăzi, 19:54

Au trecut două săptămâni de când Părintele Ioan Alupoaiei, parohul Bisericii Izvorul Tămăduirii din municipiul Botoșani, a părăsit această lume. După tradiția veche și gene...

Mamă și fiu transportați la spital după ce s-au răsturnat cu mașina în Dorohoi! (foto)

astăzi, 17:43

Două persoane, o femeie de 55 de ani și fiul ei, de 17 ani, au ajuns la spital în urma unui accident rutier ce s-a produs, sâmbătă după-amiază, pe strada Progresului din municipiul D...

Rugăciuni pentru ferirea de furtuni și inundații în bisericile din Botoșani!

astăzi, 16:45

Având în vedere avertizările meteorologice referitoare la mari furtuni şi ploi abundente, care vor cuprinde mai multe regiuni din România, Patriarhia Română îndeamnă ...