După cum stabilește Codul muncii, atunci când trebuie să lucreze în zilele de sărbători legale, așa cum este și cazul zilei de 24 ianuarie, în care se sărbătorește unirea principatelor române, salariații trebuie să primească compensații de la angajator.
Dacă nu le oferă compensații salariaților pentru munca din zilele nelucrătoare legale, angajatorii riscă sancțiuni.
Potrivit Codului muncii, cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române (24 ianuarie), printre altele, salariații din țara noastră, indiferent dacă activează la stat sau în mediul privat, beneficiază de timp liber. În 2022, Ziua Unirii Principatelor Române pică într-o zi de luni, astfel că majoritatea salariaților de la noi vor beneficia de un weekend prelungit.
Salariații trebuie să primească timp liber în zilele nelucrătoare de sărbătoare legală, dar există și categorii de angajați care trebuie să meargă la lucru chiar și în aceste zile.
Este vorba, mai exact, despre angajații din unitățile sanitare sau cele de alimentație publică, precum și despre locurile de muncă în care activitatea nu se poate întrerupe din cauza caracterului procesului de producție sau specificul activității.
În cazul acestora, Codul Muncii stabilește compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. Dacă aceștia nu pot primi timp liber, au dreptul de a primi un spor de cel puțin 100% din salariul de bază, scrie AvocatNet.ro.
Neacordarea salariaților de timp liber în zilele nelucrătoare sau nerecompensarea lor pentru munca în respectivele zile poate aduce angajatorilor amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000 lei.
În acest an, dintre cele 15 sărbători de pe lista liberelor legale nelucrătoare din România, nouă dintre ele vor pica în intervalul luni - vineri al săptămânii (programul obișnuit de lucru).