Sa vorbim corect: NU se merita sa te risti

Sa vorbim corect: NU se merita sa te risti
"Sa nu te risti, ca nu se merita", ar spune multa lume din popor. Insa, daca luam la bani marunti dictionarul explicativ al limbii romane, o sa vedem ca niciunul dintre verbele "a se merita", respectiv "a se risca" nu se regasesc acolo.

A MERITA , vb.I.Tranz. A fi vrednic de rasplata sau de pedeapsa potrivit cu faptele sale (bune sau rele); a avea dreptul sa primeasca o rasplata (buna sau rea); a i se cuveni ◘ A justifica, a indreptati pretuirea, interesul sau grija care i se acorda • Spec. (Despre marfuri, obiecte de schimb) A justifica pretul cerut; a face, a valora.

A RISCA, vb.I. Tranz.si intranz
. A-si pune in primejdie viata, onoarea etc.; a (se) expune unui pericol posibil. • Intranz. A participa la o actiune nesigura, a actiona la noroc. • Refl. (inv.) A cuteza, a indrazni, a se incumeta.

Niciunul dintre cele doua verbe nu are notata marca refl., adica reflexiv, asa cum se indica in cazul altor verbe, adica NU au niciodata si in nicio situatie forma a se merita ori a se risca.

"A merita" este un verb tranzitiv, adica unul a carui actiune se rasfrange direct asupra unui obiect. Se poate spune "El merita sa ia nota 10", dar nu "Se merita sa ia nota 10".

Alt exemplu al folosirii unui verb tranzitiv ca unul intranzitiv este "a risca".

De foarte multe ori auzim expresii precum nu se risca sau nu s-ar risca. Forma corecta a acestor verbe este nu risca, nu ar risca.

Formele impersonale cu aspect reflexiv ale lui "a merita" si "a risca" au aparut, probabil, prin contaminare cu constructiile similare de tipul nu se obisnuieste, nu se justifica, nu se face/cade, dar ele nu au nicio justificare gramaticala.



avocatnet.ro

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

„Reinventing poetry”, proiectul care aduce arta și moda la Memorialul Ipotești!

astăzi, 12:13
23

Proiectul de artă și modă aduce în lumina reflectoarelor fashion designeri, artiști și creatori de frumos, cu toții animați de aceeași provocare, tema comună a acestei ediții fiind &bd...

Cum va arăta programul „Respect pentru pacienți”, anunțat de Lucian Trufin, candidatul PSD pentru Consiliul Județean Botoșani

astăzi, 11:04
41

„În mandatul doamnei președinte Doina Federovici s-au realizat investiții extraordinare în unitățile medicale din județ. Avem echipamente noi, mobilier nou, saloane curate și c...

Noaptea Muzeelor 2024 la Botoșani, o ediţie aniversară sub semnul protestelor şi grevelor!

astăzi, 10:10
48

Organizatorii au anunţat că sâmbătă, la evenimentul Noaptea Muzeelor, vor fi deschise 253 de obiective în toată ţara, cu cele mai multe în Bucureşti - 55, la Iaşi - 34, T&aci...