Sa fie clar! Nu exista supravietuire dupa un razboi nuclear

Sa fie clar! Nu exista supravietuire dupa un razboi nuclear
Faptul ca unii cred ca se poate supravietui in urma unui atac cu bomba atomica este de-a dreptul rascolitor, sustin doi specialisi in securitate nucleara.

Acestia critica dur articolul "Cum supravietuim unui razboi nuclear" scris de un alt expert, Cham Dallas, care a propus in materialul sau infiintarea unei organizatii internationale care sa raspunda prompt (prin ajutor medical, evacuare, informare etc.) la o astfel de catastrofa, si anume Nuclear Global Health Workforce.

James E. Doyle - consultant si fost specialist in securitate nucleara la Laboratorul National Los Alamos, SUA - si Ira Helfand - presedinte al Asociatiei Internationale a Medicilor pentru Prevenirea Razboiului Nuclear, organizatie care a castigat premiul Nobel pentru Pace in 1985 - sustin, intr-un articol publicat de Newsweek, ca sugestia lui Dallas este "tragica si absurda".
Intentia de a raspunde pe cat de eficient posibil si de a supravietui unui razboi nuclear este o aspiratie naturala si nobila, este o dovada a sperantei umane, spun cei doi experti.

Insa este total gresita, creeaza sperante false si deviaza eforturile si resursele de la singura cale corecta de actiune, adica prevenirea unui razboi nuclear, continua acestia.

Dallas sustine in materialul sau ca omenirea poate fi pregatita la scara mare pentru un razboi nuclear, insa apoi afirma in mod corect ca orice atac cu arme atomice va duce la o criza de sanatate globala cu urmatoarele consecinte:

Peste 90% dintre medicii si asistentele din orasele atacate vor fi ucisi sau raniti, asa ca nu mai are cine sa trateze victimele.
Personalul medical supravietuitor nu va avea facilitatile unde sa trateze leziuni cauzate de radiatii, arsuri si alte traumatisme.
Vaste teritorii vor fi nelocuibile timp de decenii, cu efecte catastrofale asupra oamenilor, mediului si economiei.

Avand in vedere distrugerile provocate infrastructurii, evacuarea in masa a supravietuitorilor ar fi aproape imposibila.
Dezinformarea, ordinele confuze si anunturile facute cu intarziere vor duce la pierderea increderii publice in guvern. Haosul si violenta s-ar raspandi imediat.

Stim de cateva decenii ca un razboi nuclear ar fi un dezastru fara margini pentru civilizatia umana. Este rezonabil sa ne pregatim pentru o explozie nucleara de mici dimensiuni intr-un singur oras, care ar putea fi cauzata de un accident sau un atac terorist. Insa aici vorbim despre un incident nuclear, nu despre un razboi nuclear, subliniaza Doyle si Helfand.

Imposibil sa ne pregatim

Un razboi nuclear intre natiuni ar insemna ca in conflict sunt folosite numeroase bombe de 50 pana la 500 de kilotone (unitate de masura folosita pentru armele nucleare, echivalentul a 1.000 de tone de TNT). Asta ar rezulta intr-o stare de urgenta a sistemului sanitar pentru care este imposibil sa ne pregatim.

Un raport publicat in 2013 de catre Asociatia Internationala a Medicilor pentru Prevenirea Razboiului Nuclear a demonstrat ca un razboi nuclear restrans, in care s-ar folosi doar 100 de bombe precum cea de la Hiroshima - adica mai putin de 0,5% din arsenalul global - ar fi devastator.

Peste 20 de milioane de oameni ar muri intr-o saptamana din cauza exploziilor, incendiilor si efectelor imediate ale radiatiilor. Insa consecintele globale ar fi mult mai distrugatoare. Schimbarile climatice si criza de alimente ar pune in pericol viata a doua miliarde de persoane din intreaga lume.

Citeste mai departe!

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ce riscă botoșănenii care nu folosesc toți banii de pe cardurile de energie!

astăzi, 17:32
7

Teoretic, aceste carduri ar fi trebui să expire la finele lunii aprilie, dar Guvernul a anunțat prelungirea valabilității cardurilor de energie până la data de 31 mai.Prin intermediul u...

Programul Trenurile Soarelui 2024 ocolește Botoșaniul, ce orașe sunt pe listă!

astăzi, 16:26
110

CFR Călători a anunțat joi după-amiază începerea programului Trenurile Soarelui 2024, cu începere din 14/15 iunie.Într-un comunicat dat publicității, operatorul feroviar d...

Locuitorii din Roșiori rămân astăzi fără apă până la ora 21:00!

astăzi, 15:14
37

Din cauza a două avarii depistate în dimineața zilei de 18 mai 2024 pe conducta din oțel, S.C. Nova Apaserv S.A. Botoșani a sistat furnizarea apei către utilizatorii din localitatea Roșior...