S-a stins din viata George Palade, singurul roman care a castigat un Premiu Nobel!

S-a stins din viata George Palade, singurul roman care a castigat un Premiu Nobel!

 George Emil Palade, Premiul Nobel pentru Fiziologie si Medicina, 1974  

Laureatul Premiului Nobel pentru Medicina in 1974, George Emil Palade, a murit astazi in Statele Unite ale Americii, la varsta de 96 de ani. George Emil Palade s-a nascut la Iasi in 1912, intr-o familie de profesori.

In 1930 este admis ca student la Facultatea de Medicina a Universitatii din Bucuresti, pe care o absolva in 1940, obtinand titlul de Doctor in Medicina.

In 1946 se insoara cu Irina Malaxa, fiica industriasului Nicolae Malaxa, si pleaca cu sotia sa in Statele Unite ale Americii, fiind angajat ca cercetator la New York University.

El a pus in evidenta particule intracitoplasmatice bogate in ARN, la nivelul carora se realizeaza biosinteza proteinelor, numite ribozomi sau "corpusculii lui Palade".

In anul 1974 primeste Premiul Nobel pentru Fiziologie si Medicina, pe care l-a impartit cu Albert Claude si Christian de Duve. In 1986, Presedintele Ronald Reagan i-a decernat Medalia Nationala pentru merite deosebite in domeniul stiintei, iar anul acesta, presedintele Traian Basescu l-a decorat cu Ordinul National "Steaua Romaniei" in grad de Colan.

Ziua in care s-a nascut George Palade, 19 noiembrie, a fost desemnata, incepand cu anul 2006, Ziua Cercetatorului si Proiectantului din Romania.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Polițiștii din Botoșani au oprit un șofer care circula cu viteză, dar au înțeles imediat motivul. ”Bravo, Poliția Română!” (Video)

astăzi, 15:52
59

Fratele adolescent al botoșăneanului a suferit un accident grav în timp ce mânuia drujba în gospodărie. A fost urcat imediat în mașină pentru a ajunge cât mai repede...

”Pictorița” de la Poliția de Frontieră, din nou aproape de copiii din Botoșani! (Foto)

astăzi, 15:32
34

În astfel de momente, politiștii de frontieră au venit din nou în ajutorul celor față de care soarta nu a fost deloc darnică.Poliţiştii de frontieră botoşăneni au răspuns &i...

Iftime răspunde la acuzațiile de blat: „Ori suntem o națiune de proști, ori suntem duși de tot de acasă!”

astăzi, 14:37
381

Finanțatorul echipei FC Botoșani a răspuns acuzațiilor lansate de Nicu Grameni, crainicul meciurilor de acasă ale lui Dinamo. Grameni a sugerat că există îndoieli cu privire la corectitud...