S-a rugat de medici sa ii scoata din pantece fatul mort!

Prima sarcina a unei botosanence de 23 de ani s-a transformat intr-un cosmar! Fata a stat o saptamana intreaga in Maternitatea Botosani, rugandu-se de medici sa ii faca cezariana pentru a-i scoate fatul mort din pantece.

Familia unei tinere in varsta de 23 de ani, din localitatea Roma, acuza medicii de la Spitalul de Obstetrica si Ginecologie Botosani ca au lasat-o aproape o saptamana cu fatul mort in pantece, si desi tanara ar fi semnalat sa se simte rau, rudele sustin ca medicii nu au vrut sa ii faca cezariana.


Durerea familiei: "Cum sa nasca normal daca copilul e mort?"

Gabriela Camelia a ajuns la Maternitate in noaptea de joi, saptamana trecuta, cu Ambulanta, dupa ce i s-a facut rau, avand 30 de saptamani de sarcina.

"Joi seara a inceput sa ii fie rau. Atunci am sunat la Salvare si a venit si a luat-o. Apoi i-au facut analizele in spital si ea m-a sunat duminica seara si a spus ca o doare capul si i-am spus sa cheme pe cineva din spital sa ii dea o pastila, ca pe luni trebuia sa ii dea drumul acasa. Si luni i-au spus, cand i-au facut ecograful, ca era mort copilul. Si de luni au tot amanat-o, ba ca ii face azi, ba ca maine, si nu i-au facut cezariana. Bani nu i-au cerut, nu i-au spus in fata sa le dea, dar probabil asta asteptau si daca nu am, de unde sa dau? Fata mea le-a spus sa ii faca cezariana, si sora mea si nepoata i-au zis, si chiar azi dimineata am fost la spital si au spus sa mai asteptam pana maine. Au spus ca o pune in perfuzii si poate naste normal, dar cum sa nasca normal daca copilul e mort? Fata se simte rau si a spus ca o doare. Nu stiu de ce nu i-au facut cezariana", a spus Elena Suster, mama fetei.


Reprezentantul Maternitatii: La internare, fatul era mort!

Medicii de la Spitalul de Obstetrica si Ginecologie sustin ca au procedat corect si ca la fel se intampla in toate cazurile de acest gen. Doar in situatia in care mama nu poate naste pe cale naturala se face cezariana.

Purtatorul de cuvant al Maternitatii Botosani sustine ca in momentul internarii fatul nu prezenta semne de viata, desi mama sustinea ca il simte, iar ulterior ecografia a confirmat ca intr-adevar copilul este mort.

"In momentul internarii pacienta avea 30 de saptamani cronologic, iminenta de nastere prematura, cu o dermatita eritematoasa generalizata, pentru care s-a pus sub observatie, infirmata de analize. In examenul local al medicului de garda, este specificat ca pacienta relateaza ca percepe miscari fetale active, dar nu se percep BCF-urile. BCF-urile insemnand ascultatia noastra, sa ascultam inima copilului, noi nu am auzit, in schimb femeia a sustinut ca simte copilul. Se initiaza tratament, pacienta a fost internata pentru ca avea aceasta dermatita. In cursul monitorizarii, nu se asculta BCF-uri, doplerul dadea erori, s-a facut confirmarea ecografica. Evaluarea ecografica confirma lipsa activitatii cardiace, deci miscari active fetale absente, BCF-uri absente, corp oprit in diastola, cu cavitatile ventriculare ocupate de o formatiune hiperecogena, pneumogena. In concluzie: fat mort. In momentul evaluarii, in care am constatat ca sarcina nu este viabila, s-a oprit tratamentul  de mentinere a sarcinii si s-a incercat initierea nasterii pe cale naturala, care este ideala pentru pacient, interventia chirurgicala limitand posibilitatea numarului de nasteri. Cauzele care pot duce la oprirea in evolutie a unei sarcini sunt multiple. Acum noi incercam sa nasca natural, pentru binele ei, nu pentru ca noi o neglijam. Aceasta este procedura standard si pentru ca nu putem sti cauza care a dus la aceasta patologie si daca nu se va repeta la urmatoarea sarcina", a spus medicul Dorin Scladan, purtator de cuvant in cadrul Maternitatii.


Scladan: "Noi ca medici hotaram ce e mai bine pentru pacient"

Medicul Dorin Scladan a precizat ca nu s-a intervenit chirurgical pentru scoaterea fatului pentru ca parametrii biologici ai mamei nu s-au modificat.

"Pacienta cand vede ca sarcina s-a oprit din evolutie vrea sa scape cat mai repede, insa nu neaparat ceea ce doreste pacientul este si ce e mai bine pentru el. Noi ca medici hotaram ce e mai bine pentru pacient. Noi facem ceea ce e bine din punct de vedere medical si atata timp cat parametrii biologici ai acestei paciente sunt in regula, in momentul in care se modifica intervenim. Daca se intervine chirurgical ii limitam posibilitatea de a mai avea sarcini", a spus medicul Scladan.


Fata  fost atent monitorizata de medicul de familie!


Medicul Scladan a precizat ca pacienta nu avea facuta nicio investigatie anterioara prezentarii la Maternitate, cazul fiind complet neinvestigat.

Numai ca medicul de familie al tinerei contrazice declaratia purtatorului de cuvant al Maternitatii si sustine ca fata a fost monitorizata incepand cu luna august, cand avea trei luni se sarcina. Tanara a ramas insarcinata in Italia, unde traia in concubinaj cu un barbat, si cum a aflat de sarcina s-a intors acasa.

"Pacienta este luata in evidenta incepand cu data de 24 august 2011. Ea este luata ca si o gravida cu risc obstetrical crescut, dat fiind faptul ca este un caz social. In prima instanta nu si-a facut analizele pentru ca nu a avut bani, noi am urmat procedura legala, ca si gravida neasigurata am eliberat adeverinta ca este luata in evidenta, s-a prezentat la Casa Judeteana, i s-a dat adeverinta ca este asigurata pe perioada graviditatii si pana la terminarea lehuziei, i-am indicat analize, a facut analizele de laborator, s-a prezentat curent la consultatie, ea a prezentat la luarea in evidenta si un examen ginecologic efectuat pe data de 4 august 2011 la un cabinet particular, i se face ecografie, i se face biometrie fetala. Noi am urmarit-o in fiecare luna, ultima consultatie prenatala efectuata la noi in cabinet a fost pe 4 octombrie 2011, la examinare nu am pus in evidenta nicio modificare cu privire la evolutia cronologica a sarcinii", a spus medicul Rodica  Barliga.

Fata a fost programata pentru un nou consult la medicul de familie pentru data de 4 noiembrie, insa nu a mai ajuns la medicul de familie, intrucat i s-a facut rau si a ajuns la spital.

Medicul Rodica Barliga crede ca a existat o lipsa de colaborare si normal ar fi fost ca asistentul social din Maternitate sa se intereseze la medicul de familie despre situatia tinerei.

"Cu atat mai mult cu cat este vorba de o gravida cu risc obstetrical crescut, un caz social, o mama primipara care pune problema de concubinaj, parerea mea este ca s-a produs o bresa in colaborarea dintre medicii obstreticieni si medicii de familie. In fiecare spital exista asistenta sociala si cred ca mama si copilul trebuie sa revina in atentia asistentei medicale a tuturor medicilor", a spus medicul de familie.

Dupa aproape o saptamana de la internare, tanara a nascut joi dupa-amiaza. Din nefericire, un fat pe care o saptamana intreaga l-a purtat mort in pantece!

Familia asteapta acum ca aceasta sa se puna pe picioare si vor decide daca vor depune sau nu plangere la Colegiul Medicilor. 
 




 

 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Week-end cu zeci de permise suspendate și sute de botoșăneni sancționați!

Monday, 4 November 2024

În weekendul care a trecut, polițiștii botoșăneni au acționat pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale, intervenind la peste 100 de evenimente, majoritatea sesizate prin apel l...

Liviu Ciobotariu, după ce Botoșani a ajuns la 3 înfrângeri consecutive: ”Eu sunt responsabil de rezultat!”

Monday, 4 November 2024

Singurul gol al partidei a fost marcat de către Jordan Gele, în minutul 59, din pasa lui Florin Purece. ”Eu sunt responsabil de rezultat” Botoșani a ajuns la trei înfr&...

Expoziția comemorativă „Eugen Ispir (1909-1974) – 50 de ani fără artist”, la Galeriile de Artă „Ștefan Luchianˮ Botoșani!

Monday, 4 November 2024

Muzeul Județean Botoșani organizează, în spațiul Galeriilor de Artă „Ștefan Luchianˮ Botoșani, expoziția comemorativă „Eugen Ispir (1909-1974) – 50 de ani fără arti...