Ce tari sunt acești guvernanți! Intrǎ în ședințe și negocieri rupând cămășile de pe ei cǎ taie cheltuielile publice, restructureazǎ, comasează, desființează și ies invers de la aceste întruniri crescând taxele și impozitele oamenilor din mediul privat.
S-a întâmplat o măgărie: în timp ce angajații de la buget nu se mai aleg cu promisiunile pentru 2025 și rămân la veniturile din 2024 (deci nu li se ia nimic din ce au deja) privații sunt luați pe nepregătite și li se trag bani din conturi și buzunare. Ia să ne gândim: cine rămâne cu mai puțini bani începând cu 2025, decât are acum, la final de 2024?
În campania electorală, nici PSD și nici PNL nu recunoșteau că urmează modificǎri de taxe și impozite. După alegeri, “au înțeles semnalul” alegătorilor.
Dincolo de procente (dividende de la 8 la 10%), scăderea plafonului la IMM pe venit (de la 500.000 la 250.000 care se aplicǎ peste câteva zile), eliminarea unor facilități (IT, agricultură, construcții) mai grav e că sunt anunțate peste noapte, fǎră dezbateri, total netransparent și mai ales impredictibil. E chiar obositor să faci afaceri în România.
Nota 10 liberalilor, care s-au impus și “au apărat” interesele electoratului pe care cică-l reprezintă. E de înțeles acum și de ce nu i-au dorit pe USR în coaliție cei din marea “alianță pro-europeană”.
Cum spuneam și cu alte ocazii: acești analfabeți în ale economiei iau măsuri prociclice. Mănâncă și beau pe datorie când e bine și nu știu cum să dea țeapă și să mănânce pe banii altora când e criză, omorând în bătaie vaca de le dă laptele.
Statul este “too big to fail”. Adică socoteala e simplă: în spatele fiecărui angajat la stat sunt 3 voturi potențial împotrivă. Asta în timp ce antreprenorii și angajații de la privat nu și-au folosit cu adevărat puterea votului, astfel încât politicienii să se teamă cu adevărat de ei.
Alex Livadaru, în Republica