Acasă nu este un simplu loc, ci o conexiune care se formează între cel care vorbește, simte și trăiește într-o anumită limbă, acasă este acolo unde sufletul nostru simte că aparține. În acest sens, în perioada 31 august – 2 septembrie a.c., Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP) a desfășurat a cincea etapă a proiectului „Descoperă și Cunoaște România”, ediția Centenar, dedicată românilor din sudul Republicii Moldova.
Prima zi a programului a debutat cu vizita la Muzeul de Istorie și Arheologie din Piatra Neamț, unde grupul din Republica Moldova a descoperit patrimoniul istoric şi arheologic din estul României. Ulterior, participanții au vizitat Muzeul Memorial „Ion Creangă”, bucurându-se astfel de fragmente din opera „Amintiri din copilărie” și de un spectacol oferit de către Centrul pentru Cultură și Arte “Carmen Saeculare” Neamț. Ziua s-a încheiat cu deplasarea la Cetatea Neamțului.
A doua zi a început cu vizita la Mănăstirea Agapia, urmată de turul de care participanții au avut parte la Muzeul Județean de Istorie din Botoșani și de turul Casei Memoriale „Mihai Eminescu” din Ipotești. Programul pregătit de MRP s-a finalizat cu vizita la Mănăstirea Popăuți și Casa Memorială „Nicolae Iorga”.
Proiectul MRP „Descoperă și Cunoaște România” își propune să contribuie la consolidarea dialogului între etnicii români din afara granițelor, în vederea menținerii legăturilor identitare românești. Edițiile anului Centenar sunt dedicate comunităților istorice și se desfășoară în perioada martie – decembrie 2018. (Comunicat de presa)