S-a deschis oficial Olimpiada naţională de Limba ucraineană. Vezi cine reprezintă judeţul Botoşani-FOTO

Botoşaniul găzduieşte în perioada 7-10 aprilie cea de-a XXII-a ediţie a Olimpiadei naţionale de Limba şi literatura ucraineană. Zeci de profesori şi elevi, dar şi oficialităţi locale şi ucrainene au participat, luni după-amiază, la Teatrul Mihai Eminescu, la festivitatea de deschidere a acestei olimpiade.

 Printre cei prezenţi s-au numărat şi Elvira Codrea, de la Ministerul Educaţiei Naţionale, şi Consulul General al Ucrainei la Suceava, Vasyl Boiechko. Oficialităţile locale au ţinut să le ureze bun venit tuturor participanţilor la această olimpiadă.


“Mă bucură faptul că sunt tot mai puţine acele voci care califică olimpiadele limbilor materne drept Cenuşăresele concursurilor şcolare. Este o atitudine care demonstrează că societatea românească s-a maturizat apropiindu-se cu încă un pas de valorile europene. Este un pas spre normalitate şi spun asta având în minte că pentru noi, majoritatea, olimpiada de limba şi literatura română este tot o competiţie a limbii materne. Aceste concursuri reprezintă mai ales protejarea, îngrijirea, şi dezvoltarea limbii materne de către noua generaţie ceea ce înseamnă cel mai important lucru pentru fiecare neam, pentru fiecare dintre noi. Participarea la astfel de concursuri şcolare nu trebuie văzută doar ca o experienţă sau ca o provocare competiţională ci ca o obligaţie firească pentru că ea reprezintă în realitate condiţie esenţială pentru dezvoltarea personalităţii fiecăruia şi un demers vital pentru păstrarea culturii", a spus Mihaela Huncă, inspector general al Inspetoratului Şcolar Judeţean.

La rândul său, prefectul Costică Macaleţi a făcut o scurtă trecere în revistă a marilor personalităţi pe care le-a dat Botoşaniul.

“Bun venit la Botoşani. De la Botoşani au plecat peste 375 de personalităţi naţionale şi mondiale. Este un judeţ unde cultura este la ea acasă, unde s-au născut Eminescu, Enescu. Vreau ca o gazdă primitoare să ne ocupăm de o bună şedere a dvs. aici şi să vă urez succes", a spus prefectul.

“Sunt onorat să fiu, alături de ISJ, printre gazdele acestui eveniment. Sperăm să vă simţiţi foarte bine la Botoşani. Suntem convinşi că sunteţi foarte bine pregătiţi astfel încât să aveţi timp să vizitaţi edificiile şi locurile frumoase din Botoşani, un oraş cu profunde valenţe culturale. Vă doresc mult succes", a fost şi mesajul viceprimarului Cosmin Andrei.

La Olimpiada naţională de Limba şi literatura ucraineană participă 48 de elevi din judeţe precum Maramureş, Suceava, Caraş, Timiş, Arad, Botoşani.

Judeţul Botoşani va fi reprezentat de elevele Bianca Lazorec şi Daniela Hrenciuc, din clasa a VII-a, ambele de la Şcoala Mihăileni.  Festivitatea de premiere va avea loc joi, 10 aprilie, ora 9,00.















 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Calendar ortodox, 2 octombrie: Sfântul Sfinţit Mucenic Ciprian; Sfânta Muceniţă Iustina fecioara

astăzi, 07:00

Sfântul Sfinţit Mucenic Ciprian a trăit pe vremea împăratului Diocleţian (284-305) şi era filosof şi vrăjitor cumplit, din Antiohia Siriei, fiind în slujba păgânescului...

Zeci de persoane din Botoșani au raportat la ANAF venituri din meditații!

Tuesday, 1 October 2024

Valoarea netă cumulatăa acestora se ridică la peste 169 de milioane de lei, potrivit edupedu.ro. Conform datelor transmise de ANAF, cele mari venituri nete din meditații, declarate de profesori, a...

Botoșăneni pasionați de șah, câștigători în competiția „Cupa Botoșani” la șah rapid!

Tuesday, 1 October 2024

În cadrul Open A, turneu omologat de Federația Română de Șah și FIDE (Federația Internațională de Șah), au concurat 71 de jucători, legitimați la 23 de cluburi din 9 județe. Com...