Rudele apropiate ale bogaţilor suspecţi vor fi controlate de Fisc

Rudele apropiate ale bogaţilor suspecţi vor fi controlate de Fisc
Nu numai soţii, soţiile, fraţii şi părinţii unui român bogat suspectat că nu şi-a plătit impozitele vor putea fi controlaţi de Fisc, ci şi rude mai îndepărtate.

Astfel, până şi bunicii, nepoţii de la copii, unchii, mătuşile şi nepoţii de la fraţi vor putea fi luaţi la puricat de către funcţionarii Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), potrivit unui proiect de hotărâre de guvern elaborat de Ministerul Finanţelor Publice (MFP) şi supus dezbaterii legislative.

Acest proiect de act normativ prevede paşii pe care îi va urma administraţia fiscală în procesul de selectare a contribuabililor persoane fizice cu risc ridicat. Astfel, procesul depistării persoanelor du bioase începe cu stabilirea surselor datelor, culegerea informaţiilor de la alte instituţii, urmând ca toate datele obţinute să fie centralizate. Apoi, se stabileşte o listă cu persoanele fizice cu potenţial de risc de nedeclarare a unor venituri pe baza unor informaţii precum veniturile declarate, creşterea valorii patrimoniului, cheltuielile personale efectuate şi fluxurile de trezorerie.

Cum vor fi evaluate riscurile

Ulterior, Fiscul va evalua riscurile prin compararea veniturilor declarate cu fluxurile de numerar. Diferenţa dintre veniturile declarate şi cele descoperite de fisc de la care o persoană devine suspectă este de 10%, dar nu mai puţin de 50.000 lei, potrivit Codului de procedură fiscală.

Funcţionarii ANAF vor întocmi o listă cu persoanele care depăşesc riscul minim. Dacă în această listă sunt prezente persoane care sunt soţ, soţie, rude sau afini până la gradul al III-lea, se vor putea analiza concomitent aceste persoane, potrivit proiectului de hotărâre de guvern. Aceste analize vor fi efectuate de departamentul fiscal special pentru analiza averilor.

 

evz.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cuvintele inspiraționale ale unui profesor din Botoșani către elevul său olimpic: ”În clipele când îți scriu aceste rânduri…” (Foto)

astăzi, 09:35
225

Or Botoșanii dispun de o bogăție uriașă. Începând cu cele mai importante colegii și terminând cu ultimul cătun al județului, găsim profesori dedicați, dispuși să ofere ma...

”LOC DE DAT CU ... EPIGRAMA” - 300

astăzi, 08:41
42

Georgică Manole, în recentul volum, publicat la Editura Stef, Iași, ”Cu, de, la, în, pe, prin, sub, către, contra... cărților epigramiștilor”, zici - undeva - că ”...

Eduard Florescu rupe tăcerea după acuzațiile de blat: ”Oameni de nimic!”

astăzi, 08:12
257

Dinamo a avut de suferit cel mai rău de pe urma acestui rezultat pentru că a coborât pe loc direct retrogradabil, iar suporterii au răbufnit. Ulterior, pe rețelele sociale, a părut un scurt...