Rotary International, la ceas aniversar

Pe 23 februarie, Rotary International împlineşte 110 ani de existenţă. La mai bine de un secol de la înfiinţare, rotarienii urmează fideli ideile trasate încă din prima zi, de către fondatorul organizaţiei, Paul Harris: transpunerea pasiunilor în cauze sociale relevante, care să schimbe viaţa comunităţii.

Alcătuită din peste 34.000 de Cluburi din întreaga lume, Rotary International formează, astăzi, o reţea globală de lideri în afaceri şi comunitate, care îşi oferă, în mod voluntar, timpul şi talentele lor, pentru a servi în comunităţile locale şi în întreaga lume.

Motto-ul său -  “Să serveşti mai presus de sine însuşi - exemplifică spiritul umanitar al 1,2 milioane de rotarieni. Eforturile sunt îndreptate spre mai multe domenii de interes: pacea şi prevenirea conflic­telor, prevenirea bolilor şi trata­rea lor, apa şi sănătatea, sănă­tatea maternă şi a nou-născuţilor, educaţia şi alfabeti­zarea, precum şi dezvoltarea economică şi comunitară.
Primul Club Rotary din Ro­mânia a apărut în primăvara anului 1929, la Bucureşti. Au urmat Clujul şi Timişoara, iar apoi Arad, Braşov, Câmpina, Cernăuţi, Iaşi şi Ploieşti. Cu nouă cluburi, în 1936, se creează Districtul românesc, care a primit numărul 84.

În perioada interbelică, Rotary s-a ocupat de proiecte educa­ţionale şi din domeniul sănă­tăţii copiilor, de căutare de locuri de muncă pentru tineri bolnavi sau cu handicap, dar şi de construcţia unui refugiu pentru schiori, în munţi. În 1939, mişcarea rotariană este interzisă de regimurile autori­tare în toată zona central-est-europeană.

În 1992, cu sprijinul rota­rienilor francezi, s-a reînfiinţat Clubul Rotary Bucureşti. Ca şi prima dată, a fost urmat de cluburile din Cluj şi Timi­şoara, pentru ca în iunie 1996 să existe în România 13 clu­buri, care faceau parte din Dis­trictul 1160 din Paris. La 1 iulie 1996, România a depăşit o altă ba­rieră şi a fost definită de Rotary International drept "zonă de expansiune rota­riană", îm­pre­u­nă cu Repu­blica Moldova.

În mai puţin de trei ani, nu­mărul cluburilor a ajuns la 30. Acţiunile rotariene au adus în România şi Moldova aproape şase mi­lioane de dolari, în şase ani. La 1 septembrie 1999, co­mitetul Rotary Inter­national şi preşedintele Carlo Ravizza au decis că, în Româ­nia şi Republica Moldova, cluburile Rotary vor face parte din propriul lor district, numărul 2241. După Polonia (1998), Cehia şi Slovacia (reunite într-un singur district, în 1999), a fost rândul României să aibă propriul district, o onoare de care nu s-a mai bucurat nici o altă ţară din estul Europei.

Sursa: Tribuna.ro

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Programul „Şcoala Siguranței TEDI” al polițiștilor de prevenire botoșăneni a ajuns la a X - a ediție!

astăzi, 18:45

La nivelul judeţului Botoşani, în anul şcolar 2024-2025, în program s-au înscris 67 clase de elevi. Copiii sunt implicaţi în activităţi informativ-educative coordonate...

Expoziție personală a artistului Liviu Șoptelea, în spațiul Colecției de Artă, cu un moment inedit!

astăzi, 18:15

Muzeul Județean Botoșani găzduiește, în perioada 2 decembrie 2024 – 7 ianuarie 2025, în spațiul Colecției de Artă, o nouă expoziție personală a artistului botoșănean Livi...

Botoșaniul va găzdui cea de-a patra etapă eSuperliga: LISTA meciurilor! (foto)

astăzi, 17:45

Meciurile de EA SPORTS FC™ 25 au loc cu o zi înaintea derby-ului din Superliga, Universitatea Craiova – CFR 1907 Cluj. București, 29 noiembrie – Primul sezon eSuperliga, li...