Românii nu vor mai putea folosi lemnul de foc pentru încălzire. Ministrul Muncii, Marius Budăi, spune că pe moment românii nu vor fi afectați

Lemnul ar putea fi interzis pentru încălzire conform Planului Național de Redresare și Reziliență propus de fostul guvern și acceptat, iar apoi aprobat, de Uniunea Europeană la Bruxelles, ceea ce va pune dificultate peste 3,5 milioane de gospodării din România care se folosesc în prezent de acest material pentru a-și asigura căldură.

În aceste condiții, ministrul Muncii, Marius Budăi, a explicat la Antena3.ro faptul că se caută soluții pentru ca Trangaz și Romgaz să investească pentru ca în locurile unde există distribuție de gaz să se poată rezolva acest lucru.

Prin PNRR, România s-a angajat față de UE că o va înlocui dar și că va veni cu o soluție pentru cei a căror încălzire se bazează pe sobă cu lemne. Conform datelor oficiale, peste 3,5 milioane de gospodării ar putea fi afectate de această lege. Acest lucru se va schimba până în semestrul 4 din anul 2023, când se preconizează că va intra în vigoare.

Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Marius Budăi, a declarat că, în curând, românii vor fi nevoiți să renunțe la lemne pentru încălzire, după ce consilierul Băncii Naționale Române a afirmat luni, 29 noiembrie, faptul că Uniunea Europeană va interzice țării noastre să mai folosească această metode de încălzire.

„Am aprobat două legi extrem de importante în Parlament. Cu reducerea TVA-ului pentru lemnele de foc, pentru a compensa din valul acesta năpraznic de scumpiri.

Acest lucru nu se va întâmplă peste noapte și este o recomandare la nivel de UE. Nu este țintită asupra României. Și cu siguranță trebuie să existe o perioada de tranziție, pentru a se găși și a se implementa soluții. Nu va fi un lucru impus României peste noapte.

Cu siguranță trebuie găsite soluții astfel încât și Trangaz și Romgaz să investească (…) în rețele de distribuție de gaz, acolo unde nu există”, a declarat Mariu Budăi pentru Antena 3.

Discuția este tratată cu maximă seriozitate mai ales în condițiile în care în prezent se are în vedere o propunere de lege care să interzică și centralele de apartament, din cauza gradului mare de poluare ale acestora, un proiect care nu se va aplica, totuși, retroactiv.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Expoziție personală a artistului Liviu Șoptelea, în spațiul Colecției de Artă, cu un moment inedit!

astăzi, 18:15

Muzeul Județean Botoșani găzduiește, în perioada 2 decembrie 2024 – 7 ianuarie 2025, în spațiul Colecției de Artă, o nouă expoziție personală a artistului botoșănean Livi...

Botoșaniul va găzdui cea de-a patra etapă eSuperliga: LISTA meciurilor! (foto)

astăzi, 17:45

Meciurile de EA SPORTS FC™ 25 au loc cu o zi înaintea derby-ului din Superliga, Universitatea Craiova – CFR 1907 Cluj. București, 29 noiembrie – Primul sezon eSuperliga, li...

PNL Botoșani, Valeriu Iftime: „Am ales oameni care chiar pun botoșănenii pe primul loc!”

astăzi, 17:05

„Ați votat schimbarea în iunie, la alegerile locale, și tot schimbare trebuie să votăm și acum! Pentru că misiunea noastră continuă și doar de voi depinde în ce direcție se...