În 1907, când răsculații de la Flămânzi se luptau în opinci și ițari cu furci și cu topoare, statele Europei erau deja electrificate și dețineau chiar o mulțime de aparate electrice. Nemții se pregăteau de construit primele autostrăzi, în timp ce americanii construiau zgârie - nori și chiar se luptau să patenteze mașinile de spălat. O imagine incredibilă dacă o puteți vizualiza.
După mai bine de 100 de ani, România pare la fel de mult rămasă în urmă, în ciuda tuturor eforturilor de a ajunge din urmă statele europene. Unul din factorii care ar putea duce la eliminarea disparităților regionale ar fi ca și România să adere la moneda europeană.
Românii nu-și vor putea însă lua prea devreme salariile în euro și nici România nu va trece prea devreme la moneda europeană.
Toate aceste lucruri se întâmplă pentru că România nu îndeplinește niciunul dintre cele 4 criterii economice necesare pentru adoptarea monedei euro, arată raportul de convergență pe 2020, publicat miercuri de Comisia Europeană.
Dintre cele șapte state candidate la zona euro, România este singura care nu îndeplinește nicio condiție.
Documentul arată că țara noastră nu îndelinește condițiile privind stabilitatea prețurilor, a cursului de schimb, soliditatea finanțelor și convergența ratelor dobânzilor pe termen lung.
Raportul are câte o evaluare pentru fiecare din cele șapte state membre din afara zonei euro care doresc să adopte moneda unică: Suedia, România, Polonia, Ungaria, Croația, Cehia și Bulgaria.
Suedia și Croația îndeplinesc criteriul cu privire la stabilitatea prețurilor, pe când Bulgaria, Cehia, Croaţia, Ungaria, Polonia şi Suedia îndeplinesc criteriul referitor la finanţele publice și cel al ratelor dobânzilor pe termen lung.
Cu toate acestea, niciuna dintre țările menţionate nu îndeplineşte criteriul privind stabilitatea cursului de schimb.