Romanii de o parte si de cealalta a Prutului, uniti de Podul de cuvinte!

Romanii de o parte si de cealalta a Prutului, uniti de Podul de cuvinte!

 Gellu Dorian, vicepresedinte al Fundatiei Nicoara  

Fundatia Nicoara din Botosani, in colaborare cu Biblioteca Municipala Eugen Coseriu din Balti, desfasoara in perioada septembrie 2008 - septembrie 2009 proiectul transfrontalier Podul de cuvinte - rostite, scrise, desenate, finantat de Uniunea Europeana si Guvernul Romaniei.

Proiectul a parcurs deja cateva etape, el fiind implementat in Botosani si in cinci localitati din Republica Moldova, si anume Edinet, Rascani, Glodeni, Falesti si Balti.

In cadrul acestui proiect a fost inclus Festivalul de Teatru Mihail Sorbul, desfasurat la Botosani, dar si donatii de carte in scolile din Republica Moldova, continuand cu concursul de recitari adresat elevilor de liceu, concursul de creatie literara si arta plastica pentru elevi - Nicoara, precum si editarea numarului 10 al revistei Nicoara.

Cartea donata in scolile din Republica Moldova este in valoare de 4500 de lei, constand in volume de poezii de Mihai Eminescu, precum si volume de beletristica ale altor poeti romani. Este pacat ca acesti elevi din Basarabia studiaza la scoala Blaga, Eminescu, Calinescu, dar nu le pot citi operele. Prin proiectul nostru am incercat sa subliniem importanta cunoasterii limbii romane in Republica Moldova, unde se stie ca acest aspect este problematic. Asadar, am creat prin proiectul nostru o unitate a limbii. Este un proiect foarte important, mai ales pentru ca are un fond cultural. Iar concursurile realizate in cadrul proiectului au menirea de a descoperi noi talente in teatru, poezie si arta plastica, a declarat Gellu Dorian, vicepresedintele Fundatiei Nicoara.

La concursul de recitare, adresat doar elevilor de liceu, participa din Botosani Colegiul National A.T. Laurian, Colegiul National Mihai Eminescu si Liceul Teoretic Nicolae Iorga.

Din Republica Moldova s-au inscris Liceul Teoretic Lucian Blaga Balti, Liceul Teoretic Mihai Eminescu Balti, Liceul Teoretic Mihai Eminescu Edinet, Liceul Teoretic Liviu Damian Rascani, Liceul Teoretic Glodeni si Liceul Teoretic Mihai Eminescu Falesti.

Liceenii se vor prezenta in fata juriului cu doua poezii, una apartinand unui autor din Republica Moldova, iar cealalta unui autor din Romania. In aceasta perioada se desfasoara faza pe licee.

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cuantumul indemnizației de șomaj, majorat la valoarea indicatorului social de referință

astăzi, 12:27
124

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, joi, legea care prevede majorarea cuantumului indemnizaţiei de şomaj acordată persoanelor cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an, acesta urmând...

Rata șomajului înregistrat în evidențele AJOFM în luna august este de 2,46%

astăzi, 11:58
34

La sfârșitul lunii august, în evidențele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) din Botoșani erau înregistrați 3.361 șomeri, din care 1.623 femei, rata ș...

(A) S.C. Doly-Com Distribuție S.R.L. – Abator Roma angajează fochist autorizat.

astăzi, 11:34
75

Salariul brut acordat este un salariu motivant, funcție de competențele și experiența profesională în domeniu.Se asigură transport din Mun. Botoșani și o masă la cantina societății....