Românii caută locuri de muncă în toată lumea

Românii caută locuri de muncă în toată lumea
Românii par decişi să meargă la lucru în străinătate, iar modul de a căuta un loc de muncă în afara graniţelor ţării s-a schimbat radical. Dacă în urmă cu 10 ani destinaţiile preferate vizau ţările din sudul Europei, cum ar fi Italia, Spania, Portugalia, în prezent aria de căutare s-a extins pe toată harta lumii. Bucureştenii şi moldovenii au în comun "Visul American" şi Asia. Dobrogea, Muntenia, Banatul şi Ardealul preferă mai mult ţările din nordul Europei.

Visul de a munci în America a revenit în aspiraţiile românilor, Asia nu mai este deloc o destinaţie exotică, iar nordul Europei pare tot mai atractiv, fiind dominat de ţări ale căror economii sunt mult mai stabile şi care reprezintă tărâmuri puţin explorate de români avizi de muncă în străinătate.

Ultimul raport al portalului Tjobs.ro, care vizează marile regiuni georgrafice ale României, relevă o diversitate foarte mare în ceea ce priveşte destinaţiile de muncă. Românii sunt dispuşi să meargă în orice parte a globului să muncească, fiind înregistrate câteva sute de CV-uri depuse pentru locuri de muncă disponibile în Oceania, care vizează ţări exotice cum ar fi Australia, Noua Zeelandă, Papua Noua Guinee, Micronezia etc.

Bucureştenii vor în State

În luna iulie a acestui an au fost înregistrate 4.525 de trimiteri online de CV- uri din municipiul Bucureşti şi din judeţul Ilfov. Bucureştenii au optat pentru oferte de muncă destinate specialiştilor, iar interesul pentru ofertele de muncă pe continentul american a crescut cu 131%. Şi ofertele de muncă în Asia au fost căutate de bucureşteni, numărul aplicărilor crescând cu 32% în această perioadă.

Continentul american a adunat cele mai multe aplicări la categoria "joburi cu destinaţii exotice" (352 de CV-uri, cu 131,58% mai multe decât în luna iunie), urmat de ofertele de angajare din Orientul Mijlociu (156 de CV-uri), pe vasele de croazieră (112 CV-uri) şi Asia şi Oceania (53 de CV-uri, cu 32,50% mai multe decât în perioada anterioară).

Din analiza topului cu anunţurile care au cumulat cele mai multe aplicări în iulie 2012, se remarcă faptul că bucureştenii au fost interesaţi de muncile sezoniere: 49,94% din numărul total de aplicări au vizat locurile de muncă sezoniere, 32,44% joburile specializate ("personal medical şi sanitar", "transport") şi 17,61% joburile necalificate ("îngrijire bătrâni/asistenţă socială"). Pentru regiunea Moldovei au fost înregistrate 7.150 de trimiteri online de CV, moldovenii aplicând cu peste 200% mai mult la ofertele din SUA şi Canada şi au arătat interes şi pentru ofertele venite din Singapore.

Numărul de aplicări pentru locurile de muncă destinate inginerilor a crescut cu 67%, iar ofertele de muncă din Belgia au înregistrat o creştere a aplicărilor de 12%. Moldovenii au fost interesaţi de muncile sezoniere: 48,56% din numărul total de aplicări au vizat locurile de muncă sezoniere, 33,73% au vizat joburile specializate şi 17,71%, joburile necalificate.

Belgia, atracţie pentru munteni şi dobrogeni

Luna trecută au fost înregistrate 10.893 de trimiteri online de CV-uri din judeţele din Muntenia şi Dobrogea. Muntenii şi dobrogenii au preferat să aplice la ofertele de muncă din Belgia, care au înregistrat o creştere de 30%, şi la ofertele venite din partea continentului american.

La capitolul aplicări, se remarcă faptul că locuitorii din Muntenia şi Dobrogea au fost încă interesaţi de muncile sezoniere: 50,45% din numărul total de aplicări au vizat locurile de muncă, 32,74% joburile specializate şi 16,82% au vizat joburile necalificate.

Cele 15 anunţuri cu cele mai multe CV-uri aveau poziţii vacante în Marea Britanie (4 anunţuri), Finlanda (2 anunţuri), Germania (2 anunţuri), Italia (2 anunţuri), Belgia, Franţa, SUA, Canada şi Singapore.

Vestul României caută drumul către Suedia

În perioada 29.06.2012 - 28.07.2012 au fost înregistrate 11.921 de trimiteri online de CV-uri din judeţele din Transilvania şi Banat. Ardelenii şi bănăţenii au optat în proporţie de 88,18% pentru lucrul în ţări europene, iar preferinţa lor pentru ofertele de muncă din Suedia a crescut cu peste 200%. Interesul pentru ofertele de muncă destinate absolvenţilor de studii superioare a crescut cu 10%, iar preferinţa lor pentru ofertele de muncă din Belgia a crescut cu 14%. Interesul pentru ofertele de muncă în turism a crescut cu 48%, iar numărul ardelenilor şi bănăţenilor care au optat pentru ofertele din domeniul transporturilor a crescut cu 13%. Atât ardelenii, cât şi bănăţenii, au fost interesaţi de muncile sezoniere: 49,54% din numărul total de aplicări au vizat locurile de muncă, 28,74% joburile specializate şi 21,72 % au vizat locuri de muncă necalificate.

Ce oferă piaţa muncii din străinătate

• Germania vrea să recruteze peste 200.000 de specialişti Germania are nevoie să atragă peste 200.000 de specialişti imigranţi, în special din domeniul tehnic, inclusiv din România, a declarat Anne Ruth Herkes, secretar de stat în cadrul Ministerului Federal al Economiei şi Tehnologiei din Germania, într-o dezbatere privind rolul IMM-urilor.

"Guvernul federal are o politică inteligentă de atragere a forţei de muncă calificată. IMM-urile oferă, în prezent, 60% din locurile de muncă. De aceea, oferim o serie de instrumente pentru dezvoltarea acestui sector care se confruntă cu lipsa forţei de muncă bine calificate în interiorul ţării. Acest sector este dezvoltat, în principal, ca o afacere de familie şi din cauza vârstei înaintate a celor rămaşi la conducere, circa 22.000 de IMM-uri vor fi oferite, până în anul 2014, unor noi proprietari", a spus Anne Ruth Herkes.

Garanţiile la creditele de export şi finanţarea activităţii IMM-urilor sunt principalele instrumente care fac ca, în Germania, fiecare a doua astfel de întreprindere să vină cu un produs inovativ dedicat exportului. În România activează 18.000 de companii cu capital mixt, româno-german, majoritate IMM-uri.

Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană (AHK România) a organizat, joi, împreună cu Ambasada Germaniei la Bucureşti, o dezbatere având ca temă "Investiţii în România - şansă şi provocare pentru întreprinderile mici şi mijlocii".

• Norvegienii caută ingineri români Angajatori norvegieni caută 26 de ingineri, cărora le oferă salarii cuprinse între 60.000 şi 90.000 de euro, locurile de muncă, disponibile prin reţeaua europeană de ocupare Eures, putând fi ocupate inclusiv de cetăţeni români.

• Locuri de muncă şi în Irlanda Irlanda a deschis piaţa muncii pentru români şi bulgari în luna iulie, iar acum ofertele curg pentru profesioniştii din industria textilă din ţara noastră. Pe lângă cele în domeniul medical, sunt căutaţi angajaţi în industria textilă. Se doresc oameni cu experienţă cărora li se oferă nu doar salarii atractive, ci şi contracte pe perioade nedeterminate, ore suplimentare plătite şi bonusuri în funcţie de rezultate.

Opt ţări din Uniunea Europeană, printre care Franţa, Marea Britanie şi Olanda menţin restricţiile pe piaţa muncii pentru români şi bulgari până la sfârşitul anului viitor.

gazetaromaneasca.com

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

FC Botoșani – FC Voluntari, astăzi de la ora 14:30

astăzi, 10:40
7

FC Botoșani și FC Voluntari se întâlnesc astăzi în etapa a opta a play-out-ului Superligii.Vezi oferta Superbet pentru meciul cu Voluntari!FC Botoșani are un total de 2...

Măsuri de ordine publică la meciul de fotbal dintre F.C. Botoșani și F.C. Voluntari!

astăzi, 10:24
70

Meciul, contând pentru runda a VIII-a din această ediție a play-out-ului SuperLigii României, se va desfășura pe stadionul "Municipal" din Botoșani și va începe la or...

Lumânările lăsate nesupravegheate, pericol de incendiu. Pompierii vor fi la datorie în Noaptea de Înviere!

astăzi, 09:43
17

În Noaptea de Înviere şi de Paşte credincioșii vor aprinde lumânări sau candele în locuinţe. Pentru ca aceste sărbători să fie petrecute fără incidente, Inspectoratul...