Românii au inventat pâinea cu gust de friptură: ”Este o opţiune pentru populaţia săracă” / ”Friptura nu se vede, dar se simte”

Pâinea cu gust de friptură. Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM) a acordat brevet de invenţie pentru o pâine proteică, cu gust şi proprietăţi de carne.

La acest produs a lucrat un colectiv de cadre didactice de la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor de la Universitatea „Dunărea de Jos” Galaţi.

Potrivit unui material prezentat de Universitatea „Dunărea de Jos” Galaţi, autorii invenţiei sunt profesorii Floricel Cercel, Petru Alexe şi Romulus Marian Burluc, care au plecat de la premisa că „pâinea normală este dezechilibrată în aminoacizi esenţiali şi au adăugat un concentrat proteic de proteine miofibrilare din carne (porc, vită, pasăre sau peşte, extractul de proteine miofibrilare neavând nici gust, nici miros caracteristic)”.

 

”OSIM a acordat Universității „Dunărea de Jos” din Galați brevet de invenție pentru o pâine proteică, la care a lucrat un colectiv de cadre didactice de la Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor. Procedeul de obținere a pâinii echilibrate nutrițional în proteine reprezintă o soluție de a aduce pâinea în limitele recomandate de Organizația Mondială a Sănătății, adică de a avea un conținut optim în aminoacizii esențiali”, arată oficialii universității.

Pâinea proteică, o soluție pentru populația săracă

„Pâinea astfel obţinută ar putea reprezenta o opţiune pentru populaţia săracă, mare consumatoare de pâine. Politicile de realizare şi distribuţie, cu protecţia celor săraci, trebuie să vină prin nişte programe guvernamentale sau locale. Pâinea echilibrată nutriţional va trebui să existe pentru toţi consumatorii, dar consumatorii cu venituri mici trebuie să beneficieze de un preţ subvenţionat. Pâinea echilibrată nutriţional în proteine este ca şi cum ai mânca pâine cu friptură, dar friptura nu se vede, dar se simte”, a explicat prof. dr. ing. Petru Alexe, potrivit Agerpres.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

De ce FC Botoșani impresionează în Superliga, în 10 puncte!

astăzi, 08:42

Înainte de meci, Liviu Manolache, statisticianul Gazetei Sporturilor, subliniază în 10 puncte de ce FC Botoșani are un start formidabil de campionat. De ce e FC Botoșani pe loc de pl...

Medic: Bolile ni se trag de la excesul de alimente. Singura metodă sigură de prelungire a vieţii este înfometarea!

astăzi, 08:03

Organismul are mult mai multe resurse să gestioneze lipsa de alimente, decât să prelucreze excesul de hrană, iar studiile arată că în primele 24 de ore de post se consumă glucide, ap...

Avem printre cele mai mici salarii din România!

astăzi, 07:35

În luna iulie 2025, potrivit datelor statistice, câștigul salarial mediu net în România a fost de 5.517 lei. Cele mai mari câștiguri salariale medii nete au fost &ic...