România, vid legislativ anti-Covid-19! Ludovic Orban: Nu țineți cont de deciziile CCR, fiți responsabili și rămâneți în spitale

România, vid legislativ anti-Covid-19! Ludovic Orban: Nu țineți cont de deciziile CCR, fiți responsabili și rămâneți în spitale

Premierul Ludovic Orban le-a cerut astăzi celor care sunt infectați cu noul coronavirus să rămână internați în spital și să NU țină cont de deciziile Curții Constituționale, care le permit externarea la cerere tuturor pacienților din spitale chiar dacă sunt pozitivi COVID!

„Recomandarea mea către cetățeni e să respecte reglementările în vigoare, pentru că sunt pentru a se proteja pe sine și pe ceilalți. Cât timp ai fost în zona cu risc maxim sau în contact cu persoane infectate, în urma anchetei epidemiologice se constată asta, e posibil să fii infectat, trebuie să stai în izolare. E cererea, recomandarea, rugămintea mea către cetățeni să NU țină cont de deciziile Curții Constituționale, să acționeze responsabil, ca până acum și chiar dacă va exista o perioadă până va exista o lege, aici depinde și de Parlament.

CCR nu e la prima decizie care zădărnicește eforturile noastre pentru a apăra sănătatea și viața cetățenilor. Între starea de urgență și de alertă a anulat amenzile și a interzis autorităților să dea amenzi în baza actelor normative care fuseseră în vigoare”, a declarat, sâmbătă, Ludovic Orban, la Digi24.ro.

Mesajul premierului de nerespectare a deciziei CCR vine după ce judecătorii Curții Constituționale au stabilit că instituirea, prin ordin al ministrului Sănătății, a carantinei pentru persoanele care intră pe teritoriul României din zonele afectate este neconstituțională!

Potrivit CCR, nu se pot restricționa drepturi fundamentale decât prin lege, și nu prin ordin de ministru. Curtea Constituțională explică în motivarea deciziei publicate în Monitorul Oficial că textele de lege privind internarea obligatorie și carantină în timpul epidemiei sunt neconstituționale.

Inclusiv Raed Arafat a recunoscut că autoritățile nu îi mai pot ține obligatoriu pe români în spitale: “Se recomandă să se izoleze la domiciliu. Se ia o declarație pe propria răspunderea luat la cunoștință ca este recomandat să fie izolat și care este impactul pe Codul Penal. Rămâne totul la nivel de recomandare”, a explicat Arafat.

Peste 1000 de pacienți cu Covid-19 s-au externat la cerere din spital după decizia Curții Constituționale care spune că izolarea și carantinarea NU mai sunt obligatorii.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Șapte firme se „bat” pentru proiectarea și execuția noului pod de la Zvoriștea, care face legătura între Suceava și Dorohoi!

astăzi, 18:04
34

Șapte antreprenori și-au manifestat interesul pentru proiectarea și execuția unui nou pod în locul celui existent pe DN 29A, km 22+859, Zvoriștea, județul Suceava, după expirarea termenul...

O nouă serie de voluntari pregătită să participe la misiuni, alături de pompierii botoșăneni! (foto)

astăzi, 17:21
57

32 de botoșăneni, cu vârste cuprinse între 16 – 52 de ani, sunt pregătiți să participe la misiuni, alături de pompieri. Aceștia au finalizat primele două etape din cadrul pro...

Un polițist din Botoșani a cheltuit banii furați de la un bătrân, pe care tâlharii îi restituiseră!

astăzi, 15:34
350

Curtea de Apel Suceava l-a condamnat definitiv pe Ionuț-Cezar S., agent de poliție judiciară la Secția de Poliție Rurală nr. 1 din Botoșani, la doi ani de închisoare cu suspendarea execut...