România: Unul din patru angajaţi rămâne fără bani de la un salariu la altul!

Un sondaj efectuat de Best Jobs arată că peste un sfert dintre angajații din România susțin că salariile sunt insuficiente și sunt nevoiți să ceară împrumuturi familiei și prietenilor până la primirea următorului salariu.

Mai mult, 32% din cei care au acceptat să răspundă întrebărilor formulate de această importantă platformă de joburi afirmă că situația lor financiară s-a înrăutățit.

Jumătate dintre respondenți a declarat câștiguri de mai puțin de 2.500 de lei pe lună net, aproape un sfert au un salariu de pană la 3.500 de lei pe lună net, iar restul depășesc acest nivel.

 

Aproape 37% dintre respondenți spun că au aceeași situație financiară că anul trecut, în timp ce 32% dintre respondenți susțin că situația lor financiară s-a înrăutățit în decursul ultimelor 12 luni, iar 10% afirmă chiar că a avut un declin major. 

 Doar 20,7% au văzut o îmbunătățire a situației financiare în ultimul an!

 Trei din zece respondenți spun că peste 45% din salariul lunar se duce, în mod obișnuit, pe datorii. 

 Alți 25% susțin că dau între 25% și 45% din salariu pentru a acoperi toate datoriile acumulate, iar o treime dintre respondenți plătesc cel mult un sfert din salariu în acest sens. 

 Și cu toate că doar 12% spun că nu au datorii de achitat, nu toți reușesc să mai pună bani deoparte de la o lună la altă, în timp ce aceia care reușesc spun că sumele economisite lunar sunt foarte mici.

 Aproape jumătate dintre respondenți nu pun niciun leu deoparte, o treime economisește sub 10% din ceea ce câștigă lunar și numai 11% dintre respondenți spun că reușesc să economisească ceva mai mult, de pană la un sfert din salariu.

 Pentru a se încadra în banii pe care îi câștigă lunar, românii tăie cel mai mult din bugetul de călătorii (64% dintre respondenți), de haine (57,6% dintre respondenți), din cel de relaxare la teatru, film, concerte etc. (47,8% dintre respondenți).

 De asemenea, aproape jumătate (47% dintre respondenți) reduc mesele luate în oraș. Totodată, mai sunt reduse cheltuielile pentru: sport (17,2%), alimente (13,5%), sănătate (12,7%), transport (8,9%), educație, cărți, studii etc. (7,20%), utilități (gaze, curent, apă, căldură)-4,61%.

 În ciudă îngrijorărilor sau problemelor financiare, românii nu pot sau nu vor să renunțe la anumite categorii de cheltuieli, precum: abonamentul de telefonie (66% dintre respondenți), abonamentul la internet (58,2%), abonamentul la cablu (41,8%), mașină personală (23,1%), țigări (15,8%), călătorii (15%), sport (11,2%), haine (10,9%), relaxare (8,07%).

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Poliția Botoșani în alertă: Femeie dispărută de acasă chiar înainte de ziua de naștere! Sunați la 112 dacă ați văzut-o pe Maria!

astăzi, 16:24

Născută în Vatra Dornei, este domiciliată în Orășeni-Deal. În cursul zilei de 2 iulie 2025, în jurul orei 10:00, Maria a părăsit domiciliul din satul Orășeni-Deal, com...

Tabere în parohiile din Botoșani pentru sute de copii!

astăzi, 16:12

În cadrul proiectului „Tabăra din pridvorul satului”, al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, care își propune organizarea a 120 de tabere în comunități rurale și urb...

15.000 de profesori în pericol: „Când educația e sacrificată din nou pentru jafurile guvernării!”

astăzi, 15:00

În mijlocul concursului național de titularizare, după ce mii de profesori au susținut inspecții la clasă și se pregătesc acum pentru examenul scris, Guvernul lovește exact în fund...