Romania – tara impanzita de bacterii rezistente la tratament. De ce mananca romanii antibiotice pe paine?

Romania – tara impanzita de bacterii rezistente la tratament. De ce mananca romanii antibiotice pe paine?
Românii sunt printre cei mai avizi consumatori de antibiotice din Uniunea Europeană, în 2013 situându-se pe locul trei fără ca nicio reducere a acestui exces periculos să se fi produs în ultimii 4 ani.

 Periculos pentru că efectul principal al acestui comportament este creşterea numărului de bacterii rezistente la orice tratament. Specialiştii prevăd că, dacă acest exces va continua, pentru boli astăzi vindecabile românii nu vor mai avea un tratament eficient.

Deja peste jumătate din stafilococii aurii care circulă în România sunt rezistenţi la meticilină, astfel că infecţiile cu această bacterie (care poate produce pneumonii, artrite sau meningite) sunt tot mai greu de vindecat. Dacă nu vă număraţi printre consumatorii de antibiotice nu înseamnă că sunteţi la adăpost de aceste bacterii, căci puteţi oricând contracta o infecţie cu o astfel de tulpină rezistentă. Excesul unora afectează întreaga populaţie a României.

Răspândirea Stafilococului rezistent la tratament în Europa. România are deja peste 50% din bacteriile circulante rezistente (sursa: ECDC)



Medicii români prescriu mult prea uşor antibiotice pacienţilor lor, sunt de acord mai mulţi specialişti citaţi de săptămânalul Viaţa Medicală, care a dedicat un întreg număr acestei probleme.

Motivele sunt legate de presiunea economică exercitată de comercianţii farma, crescând "impactul informaţiei produsă de cei interesaţi de creşterea vânzărilor de antibiotice, care încearcă să convingă cu argumente mai mult sau mai puţin ştiinţifice că [produsul] lor este cel mai bun", susţine dr. Gabriel Popescu, preşedintele subcomisiei naţionale pentru limitarea rezistenţei microbiene.

Pacienţii români pot cumpăra din farmacii unele antibiotice fără reţetă, iar 40% din reţetele cu antibiotice prescrise de medici nu sunt necesare, susţine un studiu recent al OMS.

Citeste material complet

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Polițiștii din Botoșani au jucat fotbal în memoria colegului ucis pe un peron de gară!

astăzi, 13:24
2

Astfel, polițiști din cadrul Secției Regionale de Poliție Transporturi Iași (din Suceava, Botoșani, Iași, Neamț, Vaslui și Bacău) au jucat ieri pe Stadionul Areni din Suceava, cu gându...

Bistro Provence, un loc unde simplitatea și eleganța se împletesc armonios pentru a crea o atmosferă relaxantă (galerie foto)

astăzi, 12:44
122

La Bistro Provence din Botoșani poți să savurezi o cafea de calitate sau o gustare delicioasă, dar și un pahar de vin în compania unui preparat simplu și gustos.Bucăt...

Ce pedeapsă a primit un bărbat care a urinat pe mașina de poliție, după ce s-a îmbătat și a provocat un accident rutier

astăzi, 12:39
96

Judecătoria Suceava l-a condamnat pe Cristinel C., aflat în prezent în Penitenciarul Botoşani, la pedeapsa de 4 ani și 20 de zile pentru săvârșirea infracțiunilor de ultraj, tu...