Romania, pe locul doi in lume dupa numarul de taxe platite de firme

Romania, pe locul doi in lume dupa numarul de taxe platite de firme
Romania ocupa locul al doilea in lume dupa numarul de taxe ce trebuie achitate anual de firme, 133, fiind declasata doar de Ucraina, unde firmele platesc anual 135 de taxe, arata raportul Doing Business 2011, realizat de Banca Mondiala.

Acelasi raport, publicat joi la Washington, mai arata ca Romania se afla pe locul 151 dintr-un numar de 183 de economii ale lumii (in lume sunt 191 de state recunoscute), dupa usurinta cu care o firma se poate achita de obligatiile fata de stat, informeaza Ziarul Financiar.

O afacere din Romania pierde 222 de ore pe an pentru cele 113 plati de taxe, iar rata totala de impozitare este de 44,9%, in timp ce in Suedia firmele platesc taxe doar de doua ori pe an, iar in Hong Kong, de trei ori.

Tara noastra mai ocupa locul 56 (55 in Doing Business 2010) la capitolul "Unde este cel mai usor sa faci afaceri", dupa Bulgaria (locul 51), Botswana (52), St. Lucia (53), Azerbaidjan (54). Cu toate acestea, Romania se prezinta mai bine decat alte tari membre ale Uniunii Europene precum Cehia (locul 63) sau Polonia (locul 70).

In raportul lansat joi de Banca Mondiala, Romania a urcat 10 pozitii (de pe locul 102 pe locul 92) in ceea ce priveste iesirile firmelor de pe piata (insolventa), desi au nevoie de trei ani si patru luni si 11% din valoarea activelor pentru a se inchide. Rata totala de recuperare pentru investitori este de doar 25,7%.

Protectia investitiilor - locul 44

Cu toate acestea, la protectia investitiilor, Romania este pe locul 44. De asemenea, tara noastra a urcat noua pozitii (de pe locul 93 pe locul 84) in ceea ce priveste eliberarea autorizatiilor de constructii. Ceea ce a tras Romania in jos, in clasament, a fost impozitul minim (intre timp eliminat), releva raportul in baza datelor culese in vara.

In privinta usurintei de a incepe o afacere, tara noastra ocupa locul 44 intre cele 183 de economii analizate de economistii Bancii Mondiale. Procesul demararii unei afaceri in Romania dureaza 10 zile, avand un cost de 2,6% din venitul per capita (8,5, in tarile Europei de Est si 5,3 in tarile OECD) si un capital minim de 0,9% din venitul per capita.

Potrivit documentului citat, companiile din Romania obtin credite mai usor decat in alte tari si, din acest punct de vedere, ocupam locul al 15-lea intre cele 183 de economii analizate de Banca Mondiala, aceasta fiind si cea mai buna clasare a Bucurestiului pe criteriile analizate.

Dupa usurinta comertului transfrontalier, Romania ocupa, de asemenea, o pozitie buna - 47. Companiile din tara noastra reusesc sa impuna conditiile contractuale cu mai multa usurinta - locul 54 in lume. In privinta inregistrarii proprietatilor, Romania este pe locul 92 intre tarile analizate. (ziare.com)
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Adăpost cu 28 de animale cuprins de flăcări într-o localitate din Botoșani!

astăzi, 08:58
20

Proprietarul a fost cel care a anunțat incendiul. Când a văzut flăcările, întreaga construcție de aproximativ 120 de metri pătrați ardea.La caz s-au deplasat pompierii din cadru...

Ce frumuseți ascunde "Tărâmul Sfinților" din codrii Botoșanilor!

Duminică, 5 Mai 2024
458

Judeţul Botoşani devine gazda unui nou concept inedit, dar valoros pentru credincioşii ortodocşi. "Tărâmul Sfinților" este numele sub care se conturează acest periplu fascinant ...

Modelul Dacia care a spulberat orice concurență în Europa!

Duminică, 5 Mai 2024
1166

Pe prima poziție a clasamentului înmatriculărilor de mașini din Europa la finalul primelor trei luni din 2024 se află modelul românesc Dacia Sandero.Dacia Sandero ocupă poziția &...