România, pe linia frontului. NATO desfășoară unități gata de luptă în România, Bulgaria și țările baltice

România, pe linia frontului. NATO desfășoară unități gata de luptă în România, Bulgaria și țările baltice
Partea estică  a  Uniunii Europene și a Alianței Nord Atlantice pare a intra în pregătiri militare de front. NATO a anunțat vineri că va desfășura unități de mici dimensiuni în șase țări din estul Europei – Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România și Bulgaria – pentru a ajuta la coordonarea forței create ca reacție la acțiunile Rusiei din Ucraina, relatează agenția Associated Press, citată de ABC News și Agerpres.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a precizat vineri, într-o conferință de presă la Bruxelles, că unitățile vor fi primele de acest tip în cele șase țări.

Miniștrii apărării din cele 28 de state membre NATO vor discuta despre noua forță de reacție, care poate interveni rapid în orice punct sensibil din Europa, la reuniunea lor de la 5 februarie.

Stoltenberg a mai spus că țările care vor oferi cele câteva mii de militari ce vor fi pregătiți a fi desfășurați ar urma să fie anunțate săptămâna viitoare. Norvegia, Germania și Olanda sunt pregătite să contribuie.

Fiecare unitate ar urma să cuprindă numai câteva zeci de militari. Unitățile vor programa și pregăti exerciții militare și vor oferi servicii de comandă și control pentru orice întăriri de care noua forță de reacție ar avea nevoie.

"Vor avea un rol cheie, deoarece vor reprezenta legătura între forțele naționale și forțele NATO. Vor face planuri, vor organiza exerciții, pentru a oferi unele elemente-cheie de comandă pentru întăriri", a spus Stoltenberg.

Forțele NATO au desfășurat circa 200 de exerciții militare în 2014, iar Stoltenberg a promis că acestea vor continua, în contextul în care Alianța se adaptează la prezența tot mai mare a avioanelor de război rusești în spațiul aerian european. NATO a interceptat anul trecut peste 400 de avioane militare rusești, mai scriu agențiile citate. Nici ultima intervenție a președintelui României, Klaus Iohannis,  în legătură cu susținerea tot mai fățișă a forțelor rebele pe care o practică Rusia în estul Ucrainei nu a fost liniștitoare, în sensul că a cerut sancțiuni tot mai severe față de Kremlin. Vestul pare tot mai hotărât să stopeze, chiar militar, cu riscurile aferente, acțiunile Rusiei. Putin la rându-i acuză că în Ucraina acționează deja forțe militare NATO.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Povestea lui Felix, un motan jucăuș și iubitor, și a pompierilor eroi care l-au salvat!

Sâmbătă, 18 Mai 2024
118

Când nu mai sperau să îl găsească în viață, pașii i-au condus spre fântâna vecinilor. Un mieunat stins era de fapt un strigăt de ajutor... Și cum fântâ...

Matematica are viitor! Elevi excepționali premiați la Concursul „Dimitrie Pompeiu” de la Botoșani (Foto, Video)

Sâmbătă, 18 Mai 2024
469

Competiția, care se adresează elevilor din clasele III-XI, s-a desfășurat sâmbătă, la Școala Gimnazială Nr. 17 din Botoșani.Președintele concursului este, la fel ca în anii t...

Sunați la 112 dacă ați văzut-o pe Petronela-Anca Drăguț, are 17 ani și a dispărut de acasă!

Sâmbătă, 18 Mai 2024
178

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei tinere, de 17 de ani, din satul Călugăreni Noi, comuna Ungureni, care a părăsit domiciliul la data de 18 mai a.c.,  i...