Romania, La multi ani!

Miercuri, a avut loc la Muzeul Judeţean Botoşani o amplă manifestare care a marcat Ziua Naţională a României, prin derularea proiectului educaţional "România, la mulţi ani!" de către elevii de la Şcoala nr. 14 Botoşani, C.Ş.E.I.Botoşani, de catre preşcolariii de la Grădiniţele nr. 4 şi 5 Botoşani.

Prin derularea acestui proiect copiii au reuşit să înţeleagă semnificaţia zilei de 1 Decembrie prin povestirile istorice audiate şi activităţi interesante, au trăit sentimente de mândrie şi preţuire a istoriei neamului românesc, au descoperit valori morale ale poporului: dragoste de ţară, eroism, vitejie, bunătate.



Cadrele didactice implicate în proiect prof. Miron Nela, Iurescu Nicoleta, Ceomărtan Aurelia de la Grădiniţa nr. 4 Botoşani, prof. Miron Ioan de la C.Ş.E.I.Botoşani, prof. Moisa Maria de la Şcoala nr. 14 Botoşani, prof. Vlad Monica şi Sandu Nicoleta de la Grădiniţa nr. 5 Botoşani, prof. Miron Angelica de la Şcoala nr. 7 Botoşani, precum şi părinţi, au trăit alături de copii sentimente de mândrie şi preţuire a istoriei neamului românesc.

"Visul unităţii naţionale a fost unul pentru care mulţi români şi-au dat viaţa de-a lungul timpului, iar noi, astăzi, ne plecăm frunţile în faţa sacrificiului lor, care nu trebuie uitat niciodată", spune prof. Nela Miron, de la Grădiniţa nr. 4 Botoşani, coordonatoarea proiectului.

Elevii au sărbătorit numai cu muzică românească, începând cu Imnul României, folclor autentic românesc, Hora Unirii, cântece vechi patriotice ("Noi suntem romani", "Cantecul lui Stefan cel Mare", "Imnul eroilor", "Marşul lui Tudor...").


 
Informatiile despre Marea Unire de la 1918 au fost prezentate de prof. de istorie Miron Angelica, de la Şcoala nr. 7 Botoşani. Tot în cadrul proiectului elevii au fost antrenaţi în realizarea steguleţelor tricolore, a desenelor care descriu acest eveniment istoric, au vizionat materiale video pe internet, filme care prezintă în mod cronologic evenimentele importante care au condus la hotarârea de unire a românilor de pretutindeni într-un stat numit Romania, au cântat Tricolorul - muzica compusa de Ciprian Porumbescu, au pregătit un moment artistic cu versuri şi cantece populare românesti, copiii fiind îmbrăcaţi în costume populare şi ţinând în mânuţe steguleţele realizate de ei,iar în piept ecusoanele confecţionate tot de ei.

Acţiunea s-a încheiat printr-o horă a prieteniei pe fond muzical patriotic, între toate unităţile scolare implicate în proiect

Evenimentul a fost invocat şi în creaţiile plastice, organizand la Muzeul judeţean expoziţia "Noi suntem români".
 



 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bolojan: Nu mai știm ce înseamnă meritul. Vom rămâne cu două tipuri de burse

astăzi, 12:36

Bolojan a criticat modul în care ideea de bursă de merit a fost gestionată în școlile din România. ”Știu că nu e o chestiune populară dar trebuie să fim corecți. &Ic...

S-au afișat rezultatele la Evaluarea Națională! Ce note au obținut elevii din Botoșani

astăzi, 11:59

Emoții pentru elevii din Botoșani care au absolvit clasa a VIII-a: Ministerul Educației a publicat rezultatele la Evaluarea Națională 2025. VEZI AICI REZULTATELE LA BOTOȘANI! Îna...

Un sat din România, prezentat în National Geographic drept model unic de viață!

astăzi, 11:25

O comunitate din inima Transilvaniei ar putea păstra cheia unei vieți mai lungi, mai fericite și mai împăcate cu natura, scrie National Geographic, într-un articol despre satul Crăciu...