Romania, condamnata la CEDO in procesul cu familia Hohenzollern

Romania, condamnata la CEDO in procesul cu familia Hohenzollern

   AGERPRES

La doar cateva zile dupa ce presedintele Romaniei l-a botezat pe micul Carol Ferdinand, fiul Liei şi al lui Paul de Romania, tara noastra este condamnata la CEDO in procesul cu familia Hohenzollern.

Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) s-a pronuntat joi in mai multe cauze impotriva Romaniei, stabilind ca autoritatile au incalcat dreptul la un proces echitabil familiei Hohenzollern, reprezentata de Paul Philip de Hohenzollern.

Reclamantii sunt Carol Mircea Grigore de Hohenzollern, cetatean roman si britanic, nascut in 1920 si decedat in 2006, si fiul acestuia, Paul Philip de Hohenzollern, cetatean roman si britanic, nascut in 1948.

In baza Articolului 6 alineatul 1 din Conventie, care garanteaza dreptul la un proces echitabil, aplicantii reclama durata lunga a procedurilor judiciare referitoare la aplicarea unei hotarari, data inca din 1955 de o curte din Lisabona, prin care era recunoscut faptul ca, Carol Mircea Grigore de Hohenzollern, nascut in afara casatoriei, este fiul legitim al Regelui Carol al II lea al Romaniei.

De asemenea, reclamantii sustin ca instantele judecatoresti nu au pastrat impartialitatea, iar principiul egalitatii armelor nu a fost respectat.

Decizia Curtii:
Curtea a decis ca Art. 6 din Conventie a fost incalcat si a dispus, in baza Art. 41 din Conventie, despagubirea reclamantului cu 9.500 euro, suma cu titlu de daune morale.


Conform datelor oficiale, Paul-Philippe de Hohenzollern (n. 13 august 1948, Paris), autointitulat "Prinţ al României", este fiul lui Mircea Grigore Carol al Romaniei (cunoscut drept Mircea Grigore Carol de Hohenzollern, 1920 - 2006), fiul nelegitim al prinţului Carol al României.

În urma a două procese de paternitate în Portugalia şi Franţa, câştigate de tatăl său, numele legal recunoscut în UE al lui Paul este Paul Hohenzollern. Mama lui Paul este Helene Nagavitzine, prima soţie a lui Mircea Grigore Carol. Paul sustine că el este adevăratul succesor la tronul României, deşi mariajul morganatic al lui Carol al II-lea cu Zizi Lambrino(mariaj ce a dus la nasterea tatalui sau ) a fost anulat de către Curtea Supremă a României în 1919, după care aceasta hotărâre a fost contestată în tribunalurile internaţionale(Portugalia si Franta) acolo unde Prinţul Paul al României a câştigat recunoasterea faptului ca tatal sau este fiul cel mare, al lui Carol al II-lea, asa cum a facut-o si in tribunalele din Romania. În 2005, Paul a declarat că unchiul său, Regele Mihai a fost responsabil pentru deportările şi uciderea evreilor români din perioada celui de-al Doilea Război Mondial.Si-a nuantat ulterior declaratia.

Prinţul Paul s-a implicat alături de soţia sa Printesa Lia a Romaniei în acţiuni caritabile întreprinse în România. Impreuna cu aceasta are un copil, Printul Carol Ferdinand al Romaniei, nascut in data de 11 Ianuarie 2010.
 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Stadiul de execuție a lucrărilor de pe drumul Botoșani - Tg. Frumos a ajuns la 94 la sută! (Video)

astăzi, 07:36
35

Este vorba despre zona în care au fost eliminate punctele de calamități, la limita județelor Iași și Botoșani.Alte lucrări desfășurate în această perioadă au fost remedieri ...

O lege mult așteptată de românii care stau la bloc a fost aprobată. Ce avantaje vor avea asociațiile de proprietari

astăzi, 07:17
80

Această propunere inovatoare prevede o alocare mai mare a fondurilor europene nerambursabile, respectiv 90%, pentru finanțarea reabilitării termice a clădirilor de locuințe colective, reducâ...

Calendar ortodox: Cinstim astăzi Izvorul Tămăduirii; Cinstirea Sfintei Icoane a Maicii Domnului Siriaca de la Mănăstirea Ghighiu; Sf. Ap. Simon Zilotul (Harţi)

astăzi, 07:00
35

În fiecare an, în vinerea din Săptămâna Luminată, creştinii ortodocşi sărbătoresc praznicul Izvorul Tămăduirii. Sărbătoarea aceasta este în strânsă legătură...