România cheltuie cu serviciile secrete aceeași pondere din PIB precum o putere globală, America!

România cheltuie cu serviciile secrete aceeași pondere din PIB precum o putere globală, America!

România, o țara mică și săracă, cheltuie cu serviciile secrete aceeași pondere din PIB precum singură putere globală, America și peste trei sferturi din acești bani se duc în salarii! Este concluzia unei analize realizate de editorialistul Petrisor Peiu pe Ziare.com.

Peiu va fi prezent la Realitatea TV, în această seară, la prima emisiune România 2019 din noul sezon, tema emisiunii fiind "Președinția României și serviciile secrete".

În Statele Unite există 17 agenții de informații, reunite într-un organism de coordonare, numit "Intelligence Community" (Comunitatea de Informații). Lista celor 17 servicii secrete americane este publică.

În Statele Unite, PIB-ul anului 2018 a fost de 20.500 miliarde de dolari, adică bugetul agregat al serviciilor secrete a reprezentat 0,38%, iar bugetul serviciilor secrete ne-militare a reprezentat 0,28%.

Serviciile secrete britanice totalizează 10 agenții, cu un număr total de aproximativ 21.500 de angajați (lipsesc datele corespunzătoare uneia dintre agenții, dar este una minoră). Toate aceste servicii, la un loc, au consumat în anul 2018 un buget de 3,2 miliarde de lire sterline.

Marea Britanie a avut un PIB de 2.120 miliarde de lire sterline, în 2018, deci bugetul serviciilor secrete a reprezentat 0,15% din PIB! Bugetul apărării s-a cifrat undeva în jur de 38 de miliarde de lire sterline, deci ponderea serviciilor secrete din bugetul de apărare se cifrează la 8,4%.

Practic, Marea Britanie cheltuie pentru serviciile secrete o parte din PIB de două ori și jumătate mai mică decât o face Statele Unite iar, raportat la bugetul apărării, britanicii cheltuie pe "intelligence" o pondere cu o treime mai mică.

Acum, să vedeți surpriză! Pe ce se cheltuie acești bani: doar 1 miliard de lire sterline (33%) se duce pe salarii, iar restul merge la achiziții tehnice, la întreținerea echipamentelor și la cheltuielile curente.

În bugetul pentru anul 2019 al României găsim următoarele prevederi privind finanțarea serviciilor secrete:

Serviciul de Telecomunicații Speciale: 604 milioane lei

Serviciul Roman de Informații: 2,444 miliarde lei

Serviciul de Informații Externe: 310 milioane lei

Serviciul de Protecție si Paza: 234 milioane lei

Excluzând alte servicii secrete, ale căror bugete nu apăr nicăieri explicit, fiind incluse în alocările bugetare ale ministerelor coordonatoare, bugetul agregat al agențiilor de informații de la noi este de 3,6 miliarde de lei.

Raportat la PIB-ul prognozat de către Guvern (1.022 miliarde de lei) asta înseamnă 0,35%, iar la bugetul apărării (18,25 miliarde de lei) găsim un raport de 19,7%!

La o prima vedere, constatăm că ponderea în PIB a bugetului agregat pentru servicii secrete din România este la același nivel că în Statele Unite (0,38% la ei, 0,35% la noi, dar aici nu se includ și bugetele serviciilor de informații militare, de la ministerul de interne sau justiție); aceeași pondere este dublă în România față de cea din Marea Britanie, repet a două mare putere de "intelligence" din lumea occidentală!

Un rezultant șocant, mai ales dacă coroboram și cu raportul dintre bugetele serviciilor secrete și bugetul apărării, un raport care la noi este dublu decât la americani.

Să nu uităm, totuși, contextul în care ne aflăm: America este singură putere globală de astăzi, cu mari probleme de contra-terorism acasă (să amintim doar momentul 11 septembrie 2001) și este principală țintă din lume pentru teroriști, hackeri, spălare de bani, etc. Iar Marea Britanie este, totuși, un fost mare imperiu, cu interese multiple pe tot globul și mai este și patria câtorva milioane de musulmani.

Mai multe pe Ziare.com

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Olimpicii fotbaliști din Botoșani, pe podium la faza zonală a competiției! (Foto)

astăzi, 07:34
51

Echipele reprezentative ale județului Botoșani, care s-au calificat la această fază a competiției, s-au întors acasă cu rezultate remarcabile.”Atât băieții, cât și...

Pecheziții la AJOFM: Trei agenți economici din Botoșani în vizorul Parchetului European!

astăzi, 07:18
161

Organele de cercetare, sub coordonarea procurorilor Parchetului European, în baza unui ordin de percheziţie domiciliară la sediul AJOFM Botoşani, au ridicat documente care au stat la baza fin...

Calendar ortodox: Îi cinstim astăzi pe Sfântul Cuvios Ioan de la Lavra Veche; Sfântul Sfinţit Mucenic Pafnutie

astăzi, 07:00
17

În Pustia Palestinei, aproape de Ierusalim, se afla o frumoasă aşezare călugărească întemeiată de Sfântul Hariton şi se numea Lavra Veche, întrucât sfântul o...