Romanca despagubita de CEDO: I-au murit fiica si nepoata in Maternitate, dar medicul nu a fost anchetat timp de 10 ani

Romanca despagubita de CEDO: I-au murit fiica si nepoata in Maternitate, dar medicul nu a fost anchetat timp de 10 ani
O femeie, ale carei fiica si nepoata au murit la scurt timp dupa nastere, primeste daune de 39.000 de euro prin decizie a CEDO, in conditiile in care ancheta vizandu-l pe medicul acuzat de malpraxis nu era incheiata nici dupa 10 ani, cand faptele s-au prescris.

Elena Cojocaru, din Roman, nascuta in 1953, si-a pierdut fiica si nepoata in octombrie 2001, la diferenta de doua zile, informeaza News.ro.

Fiica sa, care era insarcinata in opt luni, a fost internata la Suceva, in 8 octombrie 2001, dupa ce medicul ei ginecolog a apreciat ca este iminenta o nastere prematura. Apoi, un alt medic, de la o clinica din Iasi, a diagnosticat-o cu sindrom Hellp, o afectiune pre-natala extrem de grava, si i-a recomandat sa faca cezariana de urgenta.

Potrivit Elenei Cojocaru, ginecologul care se ocupa de fiica a refuzat sa faca operatia, la spitalul din Suceava, dar in cele din urma a aprobat transferul acesteia la o clinica din Iasi pentru interventie. Astfel, femeia insarcinata a fost dusa cu ambulanta la Iasi, la 150 de kilometri, fara a fi insotita de un medic.

La clinica din Iasi a fost supusa operatiei de cezariana, pe 10 octombrie 2001, dar a murit la 10 minute dupa operatie in urma unui stop cardiac. Copilul a murit din aceeasi cauza doua zile mai tarziu.

Procurorii nu au inceput urmarirea penala impotriva medicului curant al tinerei, care nu a operat-o, anchetatorii ajungand la concluzia ca aceasta a murit din cauze naturale iar ginecologul nu se face vinovat de ucidere din culpa. Pe parcursul investigatiei, s-a aratat ca acelasi medic a aprobat transferul femeii la Iasi din cauza lipsei de conditii din spitalul sucevean.

Judecatorii nu au fost insa de acord cu rezolutiile procurorilor, din 2002 si 2004, si au decis, in martie 2010, redeschiderea anchetei, observand ca nu a fost emis un raport medico-legal, o proba esentiala intr-un caz de neglijenta medicala, si ca nu au fost clarificate mai multe aspecte, inclusiv cauza mortii, daca ginecologul de la Suceava nu si-a indeplinit o responsabilitate profesionala cand a refuzat sa faca operatia si de ce fiica Elenei Cojocaru a fost trimisa la Iasi in ambulanta fara medic.

Totusi, ancheta a fost inchisa ulterior din cauza ca faptele de care era acuzat medicul s-au prescris. Astfel, instantele au respins definitiv plangerea Elenei Cojocaru in 2012.

Aceasta s-a plans la CEDO, reclamand ca fiica si nepoata i-au murit din cauza unui malpraxis, iar anchetarea medicului a fost superficiala si ineficienta.

CEDO a decis ca a fost incalcat in acest caz dreptul la viata, prevazut in articolul 2 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului, si i-a acordat petentei despagubiri de 39.000 de euro, pe care trebuie sa le plateasca statul roman, alaturi de cheltuielile de judecata de 76 de euro.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Focul pus cu intenție a distrus tone de furaje, pompierii au reușit să salveze casa și animalele!

astăzi, 10:52
141

Pompierii botoșăneni au fost la datorie 24 de ore din 24 pentru intervenția imediată la solicitările cetățenilor și gestionarea optimă a situațiilor de urgență, produse la nivel local....

Cuvintele inspiraționale ale unui profesor din Botoșani către elevul său olimpic: ”În clipele când îți scriu aceste rânduri…” (Foto)

astăzi, 09:35
485

Or Botoșanii dispun de o bogăție uriașă. Începând cu cele mai importante colegii și terminând cu ultimul cătun al județului, găsim profesori dedicați, dispuși să ofere ma...

”LOC DE DAT CU ... EPIGRAMA” - 300

astăzi, 08:41
66

Georgică Manole, în recentul volum, publicat la Editura Stef, Iași, ”Cu, de, la, în, pe, prin, sub, către, contra... cărților epigramiștilor”, zici - undeva - că ”...