ROMAN: Treaba mea este nu sa fiu ingrijorat, ci sa fim pregatiti!

ROMAN: Treaba mea este nu sa fiu ingrijorat, ci sa fim pregatiti!

 Cristian Roman, prefectul judetului Botosani  

Pagubele comunei Viisoara, estimate la circa 20 miliarde lei, in urma dezlantuirii naturii!

La o prima estimare, primarul localitatii Viisoara spune ca au fost grav afectate si doua unitati scolare din comuna, cerand in acest sens si sprijinul prefectului judetului Botosani.

"Noi am evaluat pagubele la circa 20 de miliarde de lei, avem doua scoli care au fost afectate. Oamenii au inceput deja sa cumpere azbociment. Se tem sa nu fie din nou grindina. Am venit la domnul prefect sa vedem daca putem incerca ceva macar pentru scoli, sa nu ne prinda inceputul anului scolar cu ele afectate. Bugetul nostru nu ne permite sa rezolvam pagubele produse, noi nu avem nici bani pentru lemne, sa asiguram incalzirea pe timp de iarna, incercam pe plan local sa facem ceva taieri de copaci ca sa asiguram lemne", a declarat Constantin Hurmuz, primarul comunei Viisoara.

Primarul comunei Viisoara spune ca problema scolilor e o situatie de urgenta, ce trebuie rezolvata pana la inceputul anului scolar, intrucat ambele scoli din satul Viisoara au fost afectate si ar insemna mutarea copiior in alte zone, unde situatia nu este chiar atat de grava.

"Au fost afectate in jur de 400 de gospodarii, unii cu pagube mai mari, altele cu pagube mai mici. Cei care erau mai gospodari au avut pagube mai mari pentru ca aveau mai multe anexe, cei batrani, care aveam numai o casuta, le-a fost afectata casuta respectiva. A fost afectata localitatea Viisoara si partial satul Viisoara Mica", a declarat Constantin Hurmuz, primarul comunei Viisoara.

Prefectul Cristian Roman spune ca nu este vorba numai de Viisoara, fiind mai multe comune afectate, intrucat exista o situatie in care 20 de unitati administrative sunt afectate de furtunile care s-au desfasurat pe teritoriul judetului.

"In primul rand, de a evalua orice sansa de a beneficia de sume pentru despagubiri, trebuie sa indeplinim pasii legali care trebuie facuti pentru a solicita Guvernului sprijin in acest sens. Ei au avut obligatia ca in 24 de ore sa prezinte o prima evaluare a calamitatilor produse pe raza unitatilor pe care le administreaza, dupa care, in termen de 72 de ore, au format, prin dispozitia primarilor, comisii care au facut o evaluare mai exacta. Aceste evaluari au fost deja transmise catre Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta si spre stiinta si institutiei noastre, urmand ca in termen de maxim 10 zile de la producerea evenimentului, prin ordin al prefectului, se vor numi comisii formate din specialisti", a declarat prefectul Cristian Roman.

Reprezentantul Guvernului in teritoriu nu vrea nici sa sperie populatia, pentru ca nu este cazul. Din ceea ce se stie, prognoza pentru luna iunie si pentru luna august anunta temperaturi mari si canicula, dar acestea pot fi insotite de fenomene periculoase.

"Treaba mea este nu sa fiu ingrijorat, ci sa fim pregatiti pentru a inlatura efectele acestor evenimente nedorite in cel mai scurt timp", a mentionat prefectul Cristian Roman.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ce frumuseți ascunde "Tărâmul Sfinților" din codrii Botoșanilor!

Duminică, 5 Mai 2024
260

Judeţul Botoşani devine gazda unui nou concept inedit, dar valoros pentru credincioşii ortodocşi. "Tărâmul Sfinților" este numele sub care se conturează acest periplu fascinant ...

Modelul Dacia care a spulberat orice concurență în Europa!

Duminică, 5 Mai 2024
320

Pe prima poziție a clasamentului înmatriculărilor de mașini din Europa la finalul primelor trei luni din 2024 se află modelul românesc Dacia Sandero.Dacia Sandero ocupă poziția &...

Valeriu Iftime, nemulțumit după ce Botoșani a remizat cu FC Voluntari: „Am fost mai buni!”

Duminică, 5 Mai 2024
722

O victorie ar fi fost extrem de importantă pentru Botoșani, având în vedere că ocupă locul 6 în playout, cu 25 de puncte obținute, la o lungime distanță de primul loc care duc...